Tükör
Viharos és forró lesz a nyár Európában
Hőhullámok várhatóak, a Balkánon erős viharok

Az idei nyár Európa nagyobb részében veszélyes hőhullámokkal fenyeget, míg a kontinens dél-keleti részén és a Balkánon erős viharok várhatóak, áll az AccuWeather meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

„A huzamosabb ideig tartó szárazság gondot okoz majd a földműveseknek, de száraz időszak elé néz az egész kontinens‟, közölte az AccuWeather.

Míg Európa nagyobb részét veszélyes hőhullámok és aszály, addig a Balkán nagyobb részét erős viharok fenyegetik.

„Noha a Balkán egyes részeit sem kíméli a hőhullám, korlátozott mennyiségben várható az extrém hőség‟, írja a portál.

Veszélyes viharok fenyegetnek Görögországtól Szerbiáig, de Romániában és Bulgáriában is, valamint az Adriai-tenger egyes területein. Az ilyen erős viharok többségében a késő délutáni és esti órákban érkeznek majd.

„A legnagyobb veszélyt az erős szél, a jégeső és a lehetséges árvíz jelenti majd‟, közölte az AccuWeather a Balkánra vonatkozó előrejelzéseit.

Európában hosszan tartó hőhullám lesz Portugáliától és Spanyolországtól kezdve egészen Lengyelországig és Magyarországig. A forróság már júniusban várható Spanyolországban és Portugáliában, később pedig kiterjed majd a kontinens északi és keleti területeire is.

A forróság idén hosszabb ideig tart majd, mint tavaly, amikor Portugáliában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban és a skandináv államokban is megdőlt a melegrekord, pedig tavaly legfeljebb egy hétig tartottak az ilyen hullámok. A forróság után rövid ideig várható csak átlagos hőmérséklet, majd ismét veszélyes mértékűvé válik a forróság.

38 Celsius-fokos hőmérséklet várható Franciaország északi részétől, Belgiumtól és Hollandiától kezdve egészen Lengyelországig, Szlovákiáig és Magyarországig.

„Franciaország déli és keleti területein júniustól egészen augusztus kezdetéig a hőmérséklet meghaladja majd a 40 Celsius-fokot is‟, írja a portál.

Spanyolország és Portugália egyes részein a hőhullámok napokig is eltarthat, a hőmérséklet pedig meghaladja majd a 43 Celsius-fokot. Az éjszakák is melegek lesznek, így még akkor sem tudnak felfrissülni a polgárok.

Az intenzív hőhullám, a forróság és a száraz időjárás miatt a tűzesetek jelentenek majd nagy veszélyt Európa nyugati és középső részén.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lesz-e vajdasági magyar párbeszéd? - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 15:41 ]
Augusztus 20. államalapító Szent István király ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe. Az egyik legrégibb magyar ünnep a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Szent István uralkodása idején még augusztus 15-ét,...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 6:11 ]
Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. A magyarországi rendszerváltás egyik fontos eseményeként 1989. május 2-án a magyar-osztrák...
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 9:44 ]
Augusztus 15. Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, Magyarország patrónájának ünnepe. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga: Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybevétele (Assumptio beatae Mariae Virginis) legrégibb elnevezése: dormitio (elalvás) vagy pausatio...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 9:44 ]
Beolvasás folyamatban