Tükör
Szerbiai adófizetők: Öt hónap az államnak, hét hónap a dolgozónak és családjának

A múlt héten érte el Szerbia az “adószabadság” napját. Jelképesen – a polgárok az elmúlt keddig, öt teljes hónapon keresztül az államnak dolgoztak, vagyis amit addig kerestek, az mind elment adóba és járulékokba. Innentől kezdve amit megkeresnek, az az övéké illetve családjuké lesz. A szakemberek szerint sokan, mondhatnánk, a legtöbben nincsenek is tisztában azzal, mennyit fizetnek évente az államnak adók és járulékok címén.

A szerbiai adórendszer a munkaadója minden szerbiai polgárnak január 1-je és május 28-a között, mutat rá a Libek szervezet. Legalábbis ez jön ki, ha összeadjuk azt az összeget, amit minden polgár fizet jövedelemadó, nyugdíj- és egészségbiztosítás, hozzáadottérték-adó (PDV) és vagyonadó címén, mondta az N1-nek nyilatkozva Mihajlo Gajić, a Libek munkatársa.

“Az emberek sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy minden után adóznak, s nem tudják, évente mennyi adót fizetnek, nem tudják, hogy cseppet sem kis összegek ezek, s emiatt nincsenek is tudatában annak, hogy adófizető polgárokként nekik kellene ellenőriznünk azt, hogy az állam mire költi a pénzünket”, emelte ki Gajić.

A polgárok pedig minden áldott nap fizetnek adót. Ha élelmet, italt, üzemanyagot, kozmetikumot, tisztítószereket, voltaképpen bármit vásárolnak – a számla tartalmazza az áru árát, de ugyanígy a PDV-t is.

“Az államnak nincs saját pénze, az adófizetők pénzével rendelkezik. Vagyis, az állam bármit is fizet – a nyugdíjak kifizetésétől a közalkalmazottak, vagy a tanárok, kórházi nővérek béréig, az utak és utcák kiépítéséig vagy rekonstrukciójáig, voltaképpen, mindent mi fizetünk. Minden áldott nap, amikor elmegyünk a boltba és veszünk valamit, adózunk. Minden hónapban, amikor felvesszük a fizetésünket, annak egy jó része már hiányzik, mert elment adóba”, emelte ki Gajić.

Az állami költségvetés legjelentősebb bevételi forrása az adó. Konkrétan, 2017-ben s 2018-ban az adóbevételek képezték a költségvetés 83,9 százalékát, az adóbevételek szerkezete pedig azt mutatja, hogy a legtöbb pénz a PDV-ből folyik be.

Milan Kovačev közgazdász arra figyelmeztet, hogy az adót csökkenteni kellene bizonyos szolgáltatásokra.

“Ennek érdekében fel kell gyorsítani a reformokat, amik javítanák az adórendszert is, s elősegítenék a feketepiac csökkenését is, ugyanakkor könnyebb is lenne beszedni az adót. Azt kell elérni, hogy az adóbevételeket a polgárok életszínvonalának javítására és a gyorsabb gazdasági növekedésre fordítsák, ami sajnos, jelenleg nem a jellemző gyakorlat”, állapítja meg.

Sok példa támasztja alá azt az állítást, miszerint a polgárok adóiból befolyó összeget a megkérdezésük nélkül költik el. Ha megkérdezték volna őket, nyilván soha nem egyeznek bele abban, hogy a belgrádi Košutnjak városrészben, ahol főként jómódú polgárok élnek, 1,2 millió euró értékben műsziklát vásároljanak. Nem egyet, kettőt. Nem biztos, hogy a megkérdezett polgárok támogatták volna a kormánynak azt a nagylelkű gesztusát, amellyel 14 millió euróval támogatta szubvenciók révén az Air Serbia utasszállító vállalatot, amelynek 51 százalékban többségi tulajdonosa ugyan a szerb állam, de 49 százaléka az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett Etihad tulajdonában van. De a polgárok pénzéből világítják ki minden év végén a városokat is, Belgrád ünnepi kivilágítása 2018-ban például 2,9 millió euróba került. De készülnek újabb projektumok is, a Belgrád felett átsuhanó drótkötélpálya vagy az az óriási zászlórúd, amelyek össz értéke több mint 15 millió eurót tesz ki. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar dráma napja - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 21.
[ 11:36 ]
Az örök kvóta - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban. A Kansasi Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van a terület...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 13:34 ]
Nemcsak lehetőség, felelősséggel is jár a kelet-közép-európai térségben zajló integráció – véli Maciej Szyma­nowski lengyel hungarológus. A régiós együttműködés kutatója szerint adott a kulturális háttér az integrációra, ezért azonban a gyakorlatban is tenni kell. Nagy probléma például, hogy a térségünket...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 8:41 ]
David Cameron volt brit miniszterelnök szerint vannak, akik soha nem fogják megbocsájtani neki a brit EU-tagságról szóló népszavazás kiírását. A 2016 júniusában tartott referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból. Cameron, aki a...
2019. SZEPTEMBER 14.
[ 9:03 ]
Beolvasás folyamatban