Tükör
Theresa May távozik - és egyelőre marad

Távozik pénteken a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéből Theresa May, miután háromszori kísérletre sem tudta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

A brit parlamentarizmus szabályai szerint May távozása a kormánypárt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de az utód megválasztásáig, vagyis várhatóan még több mint egy hónapig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői feladatokat.

Pénteken így nem lesz érzékelhető jele annak, hogy Theresa May személyében a legutóbbi négy brit miniszterelnök közül a harmadik mond le úgy, hogy nem tölti ki teljes mandátumát, és nem vezeti pártját a következő választásokig.

Tony Blair, aki a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén három parlamenti választást nyert egymás után - ma is érvényes rekordot döntve a párt történetében -, 2007-ben, harmadik mandátuma közepén, elsősorban az iraki háborút övező belpolitikai botrányok miatt távozott a kormányfői tisztségből, a Labour éléről és a brit politikából is.

Blair utóda és egykori pénzügyminisztere, Gordon Brown elvezette a munkáspárti kormányt a 2010-es választásokig, amelyen azonban vereséget szenvedett a David Cameron vezette konzervatívoktól.

Cameron megnyerte a következő, 2015-ös választásokat is, ám a brit EU-tagságról általa kiírt, 2016 júniusában tartott népszavazáson - amelynek kampányában ő a bennmaradás mellett érvelt - a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Cameron ezután lemondott, és a tory frakció az addigi belügyminisztert, Theresa Mayt választotta utódjául.

May miniszterelnöksége majdnem pontosan három évig tart: az Egyesült Királyság második női miniszterelnökét - az első Margaret Thatcher volt - az uralkodó 2016. július 13-án bízta meg a kormányalakítással.

May utódja a 93 esztendős II. Erzsébet királynő tizennegyedik miniszterelnöke lesz; az első Sir Winston Churchill volt.

A hivatalosan jövő hétfőn induló utódválasztási verseny a várakozások szerint ezúttal is eltart július második feléig, bár a konzervatív frakció a folyamat felgyorsítása érdekében a minap módosította a szabályokat.

A Konzervatív Párt szabálykönyvének eddigi előírása szerint a vezetői tisztségre jelentkezőket az alsóházi tory frakció két másik tagjának kellett támogatnia, a módosítás nyomán azonban a jelölteknek immár nyolc képviselőtárs támogatását kell megszerezniük.

Az új szabályozás alapján az első és a második frakciószavazási fordulóban immár nem elégséges a versenyben maradáshoz az sem, hogy az adott jelölt ne a legkevesebb voksot kapja: az első szavazási körben a továbblépéshez meg kell szerezni a 313 fős konzervatív frakció szavazatainak legalább az öt százalékát, a második fordulóban ez a bennmaradási küszöb 10 százalékra emelkedik.

Ha az első két fordulóban mindegyik induló átlépi minimálisan megkövetelt szavazatarányt, akkor lép életbe ismét az az eredeti szabály, hogy a legkevesebb frakcióvoksot szerző jelölt esik ki a versenyből.

A nevezési határidő jövő hétfő. Az első szavazási fordulót jövő csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják a jelenlegi menetrend alapján.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül - ha egyikük sem lép vissza a másik javára - a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja ki postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Az utódjelöltek mezőnye jelenleg 11 fős. Eredetileg 13-án jelezték, hogy indulnak a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, de a héten két jelölt, James Cleverly Brexit-ügyi államtitkár és Kit Malthouse, az önkormányzatokért felelős tárca államtitkára visszalépett.

A legismertebb indulók között van Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere - akit a fogadóirodák jelenleg a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak -, Sajid Javid belügyminiszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Cseh Katalin, ön súlyosan téved! - illusztráció
2019. NOVEMBER 19.
[ 18:09 ]
Nemzeti ünnep - illusztráció
2019. NOVEMBER 18.
[ 11:33 ]
Két és fél év alatt épült fel a Puskás Ferenc Stadion helyén az új Puskás Aréna, amelyet pénteken este avatnak fel a 19 órakor kezdődő Magyarország-Uruguay barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel. A létesítmény újjáépítéséről 2011 novemberében döntött a kormány, de a koncepció többször is...
2019. NOVEMBER 14.
[ 8:39 ]
Az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezményt (németül Waffenstillstand von Compiègne) 1918. november 11-én írták alá a franciaországi Compiègne közelében található erdőben álló vasúti kocsiban az antanthatalmak (Nagy-Britannia és Franciaország), valamint a Német Birodalom képviselői. Az...
2019. NOVEMBER 11.
[ 12:52 ]
Meglepően hamar viszály alakult ki a magyarországi önkormányzatokban az ellenzéki, új tagok körül. Számos helyen, akár a Fővárosi Közgyűlést, akár az egyes ellenzéki vezetésű kerületeket nézzük, hirtelen régi-új arcok jelentek meg, visszaforgatva az idő kerekét. Mert Draskovics Tibor és Atkári János is helyet kapott a...
2019. NOVEMBER 10.
[ 22:05 ]
Beolvasás folyamatban