Tükör
Theresa May távozik - és egyelőre marad

Távozik pénteken a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéből Theresa May, miután háromszori kísérletre sem tudta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

A brit parlamentarizmus szabályai szerint May távozása a kormánypárt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de az utód megválasztásáig, vagyis várhatóan még több mint egy hónapig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői feladatokat.

Pénteken így nem lesz érzékelhető jele annak, hogy Theresa May személyében a legutóbbi négy brit miniszterelnök közül a harmadik mond le úgy, hogy nem tölti ki teljes mandátumát, és nem vezeti pártját a következő választásokig.

Tony Blair, aki a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén három parlamenti választást nyert egymás után - ma is érvényes rekordot döntve a párt történetében -, 2007-ben, harmadik mandátuma közepén, elsősorban az iraki háborút övező belpolitikai botrányok miatt távozott a kormányfői tisztségből, a Labour éléről és a brit politikából is.

Blair utóda és egykori pénzügyminisztere, Gordon Brown elvezette a munkáspárti kormányt a 2010-es választásokig, amelyen azonban vereséget szenvedett a David Cameron vezette konzervatívoktól.

Cameron megnyerte a következő, 2015-ös választásokat is, ám a brit EU-tagságról általa kiírt, 2016 júniusában tartott népszavazáson - amelynek kampányában ő a bennmaradás mellett érvelt - a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Cameron ezután lemondott, és a tory frakció az addigi belügyminisztert, Theresa Mayt választotta utódjául.

May miniszterelnöksége majdnem pontosan három évig tart: az Egyesült Királyság második női miniszterelnökét - az első Margaret Thatcher volt - az uralkodó 2016. július 13-án bízta meg a kormányalakítással.

May utódja a 93 esztendős II. Erzsébet királynő tizennegyedik miniszterelnöke lesz; az első Sir Winston Churchill volt.

A hivatalosan jövő hétfőn induló utódválasztási verseny a várakozások szerint ezúttal is eltart július második feléig, bár a konzervatív frakció a folyamat felgyorsítása érdekében a minap módosította a szabályokat.

A Konzervatív Párt szabálykönyvének eddigi előírása szerint a vezetői tisztségre jelentkezőket az alsóházi tory frakció két másik tagjának kellett támogatnia, a módosítás nyomán azonban a jelölteknek immár nyolc képviselőtárs támogatását kell megszerezniük.

Az új szabályozás alapján az első és a második frakciószavazási fordulóban immár nem elégséges a versenyben maradáshoz az sem, hogy az adott jelölt ne a legkevesebb voksot kapja: az első szavazási körben a továbblépéshez meg kell szerezni a 313 fős konzervatív frakció szavazatainak legalább az öt százalékát, a második fordulóban ez a bennmaradási küszöb 10 százalékra emelkedik.

Ha az első két fordulóban mindegyik induló átlépi minimálisan megkövetelt szavazatarányt, akkor lép életbe ismét az az eredeti szabály, hogy a legkevesebb frakcióvoksot szerző jelölt esik ki a versenyből.

A nevezési határidő jövő hétfő. Az első szavazási fordulót jövő csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják a jelenlegi menetrend alapján.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül - ha egyikük sem lép vissza a másik javára - a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja ki postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Az utódjelöltek mezőnye jelenleg 11 fős. Eredetileg 13-án jelezték, hogy indulnak a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, de a héten két jelölt, James Cleverly Brexit-ügyi államtitkár és Kit Malthouse, az önkormányzatokért felelős tárca államtitkára visszalépett.

A legismertebb indulók között van Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere - akit a fogadóirodák jelenleg a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak -, Sajid Javid belügyminiszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Kárpátok védi a keresztény Európát - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 8:41 ]
Mozaikország - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 12.
[ 19:01 ]
„Bármennyire is büszkék vagyunk arra, hogy egyre több fiatal választja a német nyelvtanulást, tisztában vagyunk azzal is, hogy nagyobb részük a kivándorlás miatt dönt a német nyelv mellett”, nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Mihael Plac, a Német Nemzeti Tanács elnöke. Több mint tíz évvel ezelőtt nyílt meg...
2019. SZEPTEMBER 11.
[ 13:21 ]
Szerbiának, Koszovó egy részéért cserébe a Truman-javaslat alapján kijáratot kell felkínálni a tengerre, jelentette ki Gregory Kopley, a washingtoni Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója. Felvetésének nagy teret adott a szerbiai sajtó. „Ha Szerbia visszakapná azokat a koszovói területeket, ahol többségében...
2019. SZEPTEMBER 10.
[ 13:18 ]
Amikor a Köztársasági Statisztikai Intézet havonta közzéteszi az előző havi átlagfizetés összegét és ez a sajtóban megjelenik, rendre kiveri a biztosítékot, hiszen olyan összegről állítják, hogy az az átlagbér, amit a dolgozók jelentős hányada nem csak nem ér el, de meg sem közelít. Az alábbiakból pedig legalábbis...
2019. SZEPTEMBER 7.
[ 16:48 ]
Beolvasás folyamatban