Tükör
Megállapodás a megállapodásról: Mit hozhat a párizsi találkozó?

A Belgrád és Pristina közötti párizsi találkozó megtörheti a jeget a Koszovóról szóló párbeszédben. Az EU tervei szerint, amelyeket Németország és Franciaország fog megvalósítani, a két oldalnak alá kellene írnia egy „megállapodásról szóló megállapodást‟.

Az első találkozón, amelyet Berlinben tartottak meg április 29-én, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére, elérték a kitűzött célt: a Koszovóról szóló párbeszéd újraindítását, amely addigra teljesen megszűnt. A két legnagyobb európai diplomácia célja volt továbbá az is, hogy újra az EU égisze alatt próbálják meg megtalálni a megoldást, illetve hogy minél inkább kizárják a Donald Trump vezette adminisztrációt, amely egy időben túlzottan foglalkozott a kérdéssel. A párizsi találkozótól egy újabb előrelépést várnak, mégpedig egy keretegyezmény elfogadását és Oroszország kizárását a Koszovóval kapcsolatos folyamatból.

Előbb aláírás, aztán a részletek...

A „megállapodásról szóló megállapodás‟ lesz az alapja mindennek, és pontosítani fog még néhány problémát, amelyek továbbra is megoldatlanok Belgrád és Pristina között. A dokumentum kötelezi majd a két felet, hogy betartsák, mindenekelőtt a brüsszeli egyezményt, valamint a külön vámok eltörlését, és Pristina felvételének modelljét a nemzetközi szervezetekbe.

A Blic egy diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja, hogy még a párizsi találkozó előtt, június 28-án aláírhatják a megállapodásról szóló megállapodást. A nem hivatalos értesülések szerint, a dokumentumnak a találkozó előtti aláírása irányadó jelzés lenne, hogy a két fél hajlandó-e a megállapodásra vagy sem.

„Ha aláírják a megállapodást, akkor az EU elvárja, hogy az elkövetkező hónapokban ennek a keretegyezménynek a nyomán kidolgozzák a végleges megoldást, vagyis a két fél megállapodását Koszovó jövőjéről. Hogy ez így lesz-e, illetve milyen dinamikával fog végbemenni, azt meglátjuk‟, nyilatkozta a Blic forrása.

A szerb községek közössége

Az új dokumentum egyik alappillére a brüsszeli egyezmény betartása, így napirenden szerepel majd a szerb községek közösségének megalapítása, de nyitott kérdés a Szerb Pravoszláv Egyház vagyonának a védelme is.

Az egyik legnehezebb kérdés várhatóan Pristina státusza és csatlakozása a nemzetközi szervezetekhez. A Blic úgy tudja, hogy ezt Pristina a külön vámok megszüntetéséhez fogja kötni, tehát ha Szerbia nem gátolná Pristina útját a nemzetközi szervezetek felé, akkor a pristinai ideiglenes intézmények is felfüggesztenék a külön vámokat.

A határvonalak meghúzása

Az első, berlini találkozón a házigazdák zárt ajtók mögött közölték, hogy a koszovói problémát nem lehet megoldani a szerbek és az albánok, illetve az általuk többségében lakott területek különválasztásával.

Éppen ezt az ötletet, vagyis a határvonalak megrajzolását támogatta az amerikai adminisztráció. A csúcstalálkozón azonban Merkel és Macron egyértelművé tették, hogy Európában és a Balkánon „nem lehet játszani a határokkal‟. Az EU-tagországok, és különösen Németország, úgy vélik, hogy a határvonalak újrarendezésével újabb tűzfészket hoznának létre és a Balkánon keresztül próbálnák meg felbontani az európai területek egységét.

Haradinaj: A vámok nem jelentenek akadályt a párbeszéd számára

Az utóbbi napokban, attól eltekintve, hogy kérdésessé vált a párizsi csúcstalálkozó megtartása, a belgrádi és pristinai politikusok nem kommentálták a közelgő tárgyalást. Egyedül Ramush Haradinaj, a pristinai ideiglenes intézmények kormányfője nyilatkozott.

Szerinte a vámok nem jelentenek akadályt a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben. Haradinaj kiemelte, hogy „Koszovó egy olyan keretegyezményt szeretne, amely magában foglalja a szabad mozgást is‟. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2019. JÚNIUS 15. [ 9:05 ]

Vucsity magaköré gyűjti a törpéket.


Hamvazószerda, nagyböjt - illusztráció
2020. FEBRUÁR 26.
[ 8:58 ]
Olasz magány - illusztráció
2020. FEBRUÁR 25.
[ 18:05 ]
Erős a vajdasági magyarok nemzettudata - illusztráció
2020. FEBRUÁR 25.
[ 15:18 ]
Zöldfordulat - illusztráció
2020. FEBRUÁR 20.
[ 13:33 ]
Világvége hangulat uralkodik Franciaországban. A Francia Közvélemény-kutató Intézet (Ifop) legfrissebb felmérése szerint a válaszadók 65 százaléka úgy gondolja, hogy a francia civilizáció össze fog omlani. Vagyis, 10-ből több mint 6 francia nem hisz abban, hogy a francia kultúra és nemzet, a ma ismert formájában, képes...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 15:47 ]
A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú európai uniós költségvetésről tárgyalnak az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtökön Brüsszelben, az Európai Tanács rendkívüli ülésén, amelyen az elemzők heves vitákra számítanak, és kétségesnek tartják a végső megállapodás...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 15:25 ]
Számos sportágban töröltek vagy halasztottak el sporteseményeket a koronavírus-járvány miatt, amelyben - a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdai adatai szerint - 74 185-re nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén kedd éjfélig, és a vírus 2004 életet követelt. Atlétika Egy évvel...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 9:29 ]
Beolvasás folyamatban