Tükör
Árulkodó szó

(Budapesti tudósítónktól)

Balgának nevezte magát Gyurcsány Ferenc, hogy nem vette észre előbb, hogy Karácsony Gergely nem a legmegfelelőbb jelölt a budapesti főpolgármesteri versengésben. Balgának. Nem azt mondja, tévedett, vak volt, megzavarta a tisztánlátásban az EP-kampány. Egy olyan szót használt, amit rajta kívül senki. Irodalmi művekben szerepel, jó száz éve talán közkeletű volt, ma már idejétmúlt. Nagyjából annyira, mint a lárifári vagy a szamárság. Egyáltalán nem tűnik valószínűnek, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke úgy beszélne, mint Kosztolányi Dezső idejében egy pesti polgár, inkább amolyan trükkről van szó, kommunikációs kísérletről. A balgába nem lehet belekötni, nem is fog senki, inkább magában arra jut, a hallgató, jaj, de furcsán beszél ez az ember.

Pedig az ügy ennél többet ér. Ez nem balgaság, hanem ügyes hátba szúrás a politikában. Karácsony Gergely csak addig volt jó, támogatásra méltó jelölt a DK számára, amíg meg nem szerezte a számára is hatalmas meglepetést jelentő 4 mandátumot az EP-választáson. Onnantól fogva már teljesen máshogy nézett ki az őszi önkormányzati választás, mert a DK már nem a többiek között van a földön, hanem 16 százalékos magasságban. Minőségi különbség, amelynek mindenképp meg kell mutatkoznia az akaratban is. Ezért kapott az addig jónak tűnő zuglói polgármester egy ellenjelöltet maga mellé a teljesen furcsa, a magyar politikai hagyományoktól idegen belső előválasztásra. Kálmán Olga nem politikus, nem is tervezett az lenni, legalábbis erről igen sokszor beszélt a tévés műsorvezető. Mert mindig tartotta magát ahhoz, hogy ő csak kérdez, neki nem lehet politikai állásfoglalása, még ha sarkosan is fogalmaz és kemény kérdéseket szegez neki a stúdióba érkező politikusnak. Aztán ezt zárójelbe tette az, hogy Kálmán Olga elfogadta a DK hívását, és mégis politikusnak állt. Ez pedig visszamenőlegesen is hitelteleníti a tévés személyiség múltját, aki volt már Jobbik-támogató és szocialista is. Márpedig most úgy tűnik, a feladata a szocialista jelölt kifüstölése lehet a fontos pozícióból.

Ez nem Budapest főpolgármesteri bársonyszéke, hanem Budapest baloldali közösségének eszmei uralma. A DK nem tartja valószínűnek, hogy Tarlós Istvánt le fogja győzni Kálmán Olga, arra viszont nagyon sok esély van, hogy Karácsony Gergely számára itt van a végállomás. A baloldali szavazók – már azok, akik hajlandóak elmenni a nagyon belső cicaharcnak tűnő megmérettetésre – el fogják dönteni, a túlságosan is elhasználódott, a zuglói parkolási botrányban túlságosan besározódott, nem különösebben nagy formátumú, ráadásul nem is a szocialista párt felől érkező Karácsonyt, vagy az eddig értelemszerűen semmit nem mutató, de viszonylagos ismertséget és népszerűséget szerzett Kálmán Olgát fogja továbbjuttatni. Amelyet aztán vagy elfogad a másik, vagy sem. Ha a kapott hírek nem csalnak, a friss jelölt alaposan el fogja páholni a polgármestert, nagyjából úgy, ahogy a DK az MSZP-t az EP-választáson. Ehhez ugyanis nem kell varázslat, csak jó mozgósítás, néhány ezer szavazat is csodákat tehet. Az MSZP pedig sokkal többet veszít a jelöltjénél, ha vissza kényszerülne lépni Kálmán Olga javára.

Az MSZP akkor a belőle kiszakadt Gyurcsány-párt előtt kapitulálna, és senkinek nem tudná elmagyarázni többé, hogy ő a két vörös hibrid közül a fontosabb. A sokadik hatalmas béka, amelyet kénytelen lenne lenyelni, és teljesen biztos, hogy ez a békanyelés hosszú távon azt eredményezi, hogy valamelyik zöld állat a szocialisták torkán akad. Egyetlen párt se tud úgy érvényesülni, hogy folyamatosan visszalép mindenhonnan, elfogadva, hogy valamelyik más rivális jobb jelöltet talált, ötletesebb a kampánya és ügyesebben politizál nála. De ez az MSZP számára nem csupán egy másik párt, hanem maga a tékozló fiú, a vég kezdetének ikonikus alakja, a magyar politika örök ördöge és kiirthatatlan fenegyereke, Gyurcsány Ferenc személyes alakulata, amely lám, mégis kicselezte a nagyon tapasztalt vén rókákat.

A felmérések azt mutatják, az igazi versengés a baloldalon van, a kis pártok között, a főpolgármesteri székért kiírt választáson Tarlós István jelenlegi fideszes városvezetőnek van messze a legnagyobb esélye. De ez a harcias csörte nem is Budapest irányításáért pattant ki a baloldali pártok között, se Karácsony Gergely, se Kálmán Olga nem számít jó szakembernek, sőt, valójában egyikük se szakember, csak politikai szereplő. Olyan szereplők, akik más emberek kezében játszanak bábut, s őszig még rengeteg feladatuk lesz a sakktáblán.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A győzelmeinket kell ünnepelni - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 8:29 ]
Igazságügyi botrány fenyegeti Észak-Macedóniát - illusztráció
2019. JÚLIUS 17.
[ 12:20 ]
Az Európai Parlament kampányának vége azt követően, hogy megtörténik a választás, és kiderül, az egyes országok hány-hány képviselőt küldhetnek Brüsszelbe, illetve Strasbourgba. A pártok onnantól kezdve saját pecsenyéjüket sütögetik, beülnek a nekik jutott padsorokba, és elkezdik a...
2019. JÚLIUS 14.
[ 22:19 ]
Nyaralási szezonban érdemes különös figyelmet fordítani számítógépes eszközeink és alkalmazásaink védelmére és biztonságtudatos magatartásra. Utazás előtt és közben feltétlenül gondoskodj az alábbiakról: 1. „Find my Phone”. Kapcsoljuk be a „Telefon keresése” funkciót, hogy annak eltűnése esetén...
2019. JÚLIUS 14.
[ 13:46 ]
Vlagyimir Putyin alaposan megbotránkoztatta a fősodorhoz tartozó nyugati médiát a Financial Timesnak a G20-ak legutóbbi értekezletén adott interjújával. Oroszország elnöke a büszke kultúrharcos köpönyegét öltötte magára és „túlhaladottnak” minősítette a nyugati társadalmunkban uralkodó ideológiát. A nyugati...
2019. JÚLIUS 13.
[ 11:00 ]
Beolvasás folyamatban