Tükör
Szerbia polgárainak csaknem fele átlagosan 15 éves autót hajt
A behozatal 80 százaléka használt kocsi, s csak 20 százaléka az új

Az idei év első öt hónapjában 10.800 új autót hoztak be Szerbiába, tavaly pedig összesen 30.731 új járművet jegyeztek be, ami továbbra is alacsonynak számít, hiszen egy évtizeddel korábban, 2008-ban összesen 57 ezer új autó volt Szerbiában.

A szerbiai autópiac lassan helyreáll, nyilatkozta a Danasnak Boban Nikolić, a szerbiai autó- és alkatrészimportőr szövetség főtitkára, de hozzátette: továbbra is messze vagyunk attól a szinttől, amelyet 2006 és 2008 között ért el az ország.

„2008-ban 57 ezer új autót jegyeztek be, tavaly pedig 30.731-et, az idei év elejétől pedig 10.800-at, ami a tavalyi időarányoshoz viszonyítva mintegy 9 százalékos növekedést jelent‟, közölte Nikolić, aki szerint ez mérsékelt, de nem túl nagy arányú növekedés.

„Ha ilyen ütemben haladunk, akkor ahhoz, hogy elérjük a 2008-as 57 ezer új autószámot, mintegy 10 évre lesz szükségünk‟, mondta Nikolić.

Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkaadók Uniója (UPS) tiszteletbeli elnöke a Danasnak elmondta, hogy növekvőben van az egy főre jutó autók száma, de biztos, hogy ez nem a jobb életszínvonal miatt van, és nem is a forgalmi dugók miatt.

„Forgalmi dugók alakulnak ki a nagyobb városokban, amelyek rosszul oldották meg a kereszteződéseket, illetve ahol új városrészeket alakítottak ki, de nem oldották meg a közlekedést, mint amilyen Belgrádban a Vojvode Stepe, Grocka községben a Kaluđerica, vagy Zimonynál az Altina városrész‟, emelte ki Atanacković, aki úgy véli, hogy az utóbbi években a szerbiai autóbehozatal 20 százalékát teszik ki az új járművek, 80 százalékát pedig a használtak.

„Hatalmas a használt autók behozatalának aránya, a gond az, hogy mi még mindig a régi, 20 éves autókat hozzuk be, amíg nem tiltják be azt. Szó volt arról, hogy betiltják a 10 évnél idősebb járművek behozatalát, de ez még nem történt meg. Az új autók behozatalát tekintve Szerbia rossz helyzetben van. Annak ellenére, hogy az ország nagyobb Szlovéniánál és Horvátországnál, sokkal kevesebb autót szállít be‟, emelte ki Atanacković.

Az év elejétől kezdve egészen május végéig több mint 62 ezer használt autót szállítottak be Szerbiába. 2015 óta van növekvőben a használt autók behozatala, akkor ugyanis 117 ezer ilyen járművet importált az ország. Tavaly ez a szám 130 ezer volt.

A polovniautomobili.com portál adatai szerint Szerbia polgárainak 40 százaléka hajt olyan járművet, amely átlagosan 15 éves, és amelynek értéke ezer és kétezer euró között mozog, ismerteti a Danas belgrádi napilap

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. JÚNIUS 27. [ 9:25 ]

Ez már amerika az én tizenöt éves biciglimhez képest.


Béla
2019. JÚNIUS 26. [ 19:33 ]

Aranykor....


Testvérek - illusztráció
2020. JÚLIUS 10.
[ 16:23 ]
Európa koronaparadoxonjai - illusztráció
2020. JÚLIUS 4.
[ 17:20 ]
A koronavírus nem enged, az új védőintézkedések tovább sújthatják a megingott gazdaságot, a fő kérdés tehát – mi lesz a fizetésekkel? Az év második felében nem változnak a bérek a közszférában, míg a magánszektorban enyhe csökkenés várható, ezt vetíti előre az az elemzés, amely a Kvartalni monitor című...
2020. JÚLIUS 3.
[ 16:19 ]
A roma élet is számít – írta haza Brüsszelből Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, hosszasan elemezve azt, amit leszűrhet Magyarország az Egyesült Államokban terjedő mozgalomból. Az ottani A fekete életek is számítanak (Black Lives Matter) az ő olvasatában így fordítható le, erre vinné a vitát, teljesen összekeverve...
2020. JÚLIUS 2.
[ 17:10 ]
Július elsejétől fél évre Németország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Horvátországtól. Prioritásai között a koronavírus-járvány kezelése, a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) utáni kapcsolatrendszer kialakítása Londonnal, a klímavédelem és az európai menekültügyi- és migrációs...
2020. JÚNIUS 30.
[ 20:59 ]
Beolvasás folyamatban