Tükör
Generációs hidegháború

A demográfiai válságtól sújtott nyugati országokban egyre népszerűbb az idősebb nemzedékeket okolni a fiatalok minden bajáért. Az angol szociológus szerint a szülők generációjának hibáztatása azonban visszaüthet.

„A második világháború utáni két évtizedben születettek ostorozása nemcsak az idősek, de a fiatalok szempontjából is kártékony” – foglalja össze a Spiked magazinban Jennie Bristow szociológus a nemzedékek közötti háborút tárgyaló monográfiáját.

Mint arról már többször is szó esett az elmúlt években, az elöregedő nyugati társadalmakban egyre többen tekintik kollektív bűnösnek az időseket, és róják fel nekik a világ minden baját. Akad, aki egyenesen a gyarmatosításhoz hasonlítja a helyzetet: az idősödő nemzedék – úgymond – arra használja politikai befolyását, hogy felélje az erőforrásokat a jövő generációi elől. A korosabb szavazók ugyanis a számukra fontos jóléti intézkedéseket ígérő politikát támogatják, a fiatalok rovására. Minden bizonnyal hozzájárul a generációs szembenálláshoz az is, hogy az idősebb választók jellemzően konzervatívabb társadalmi normákat vallanak.

Bristow elismeri, hogy korábban nem látott szakadék alakult ki a nemzedékek között. A fiatal nemzedékek egyre narcisztikusabbak, és – köszönhetően a túlféltő nevelésnek is – úgy érzik, nekik minden alanyi jogon jár. „Úgy hiszik, joggal várják el, hogy ha tanulnak, akkor jó munkájuk, majd nyugdíjuk lesz. És azt is, hogy jár nekik az iPhone és az avokádós szendvics, hogy enyhítse szörnyű egzisztenciális bizonytalanságukat.” Mint mások, Bristow is a hatvannyolcas kulturális forradalommal magyarázza, hogy a fiatalok, különösen a fiúk, egyre kevésbé akarnak felnőni, és a felelősségteljes, önálló élet helyett inkább megmaradnak örök tinédzsernek. És közben áldozati identitást kreálnak maguknak, amelynek segítségével még hangosabban állíthatják, hogy az előző generáció önzése miatt nem jutnak egyről a kettőre.

A fiatalok kritikája jórészt megalapozatlan, véli Bristow. Abszurd azt állítani, hogy atyáik nemzedéke felélte előlük a jólétet. Elvégre a háború utáni két évtizedben születetteknek csöppet sem volt könnyű sora. Ráadásul a nyugdíjas korúak többsége egyáltalán nem dőzsöl, sőt, kifejezetten sokan nélkülöznek.

Az idősebb nemzedékek ostorozása és a felelősség ilyetén hárítása azonban visszaüt – figyelmeztet Bristow. Elvégre a mostani fiatalok is megöregszenek egyszer. És ha cselekvés helyett állandóan szüleik nemzedékét okolják saját problémáikért, akkor az őket követő ifjabb generációk még inkább áldozatnak érzik majd magukat. (metazin.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Károly Márta
2019. JÚLIUS 5. [ 10:33 ]

Szegény fiatalok!!! Majd ha lesz időm sajnálom őket, mindent megkaptak amiről mi csak almodozhattunk, munka után rögtön mentünk a földre, a gyümölcsösbe, hogy meglegyen a ház, hogy rendben felneveljuk a gyerekeket akik ma azt mondjak, hogy előlük vesszük el a lehetőséget. Na álljunk meg egy kicsit, ma hazamegy a fiatal a munkából ( már ha dolgozik) és hanyatt löki magát mert fáradt!!! Ha én is így tettem volna, ma nem lenne fedél a fejűnk fölött, és én erre bü


Igazságügyi botrány fenyegeti Észak-Macedóniát - illusztráció
2019. JÚLIUS 17.
[ 12:20 ]
A kampány vége - illusztráció
2019. JÚLIUS 14.
[ 22:19 ]
Nyaralási szezonban érdemes különös figyelmet fordítani számítógépes eszközeink és alkalmazásaink védelmére és biztonságtudatos magatartásra. Utazás előtt és közben feltétlenül gondoskodj az alábbiakról: 1. „Find my Phone”. Kapcsoljuk be a „Telefon keresése” funkciót, hogy annak eltűnése esetén...
2019. JÚLIUS 14.
[ 13:46 ]
Vlagyimir Putyin alaposan megbotránkoztatta a fősodorhoz tartozó nyugati médiát a Financial Timesnak a G20-ak legutóbbi értekezletén adott interjújával. Oroszország elnöke a büszke kultúrharcos köpönyegét öltötte magára és „túlhaladottnak” minősítette a nyugati társadalmunkban uralkodó ideológiát. A nyugati...
2019. JÚLIUS 13.
[ 11:00 ]
Kétszázharminc éve, 1789. július 14-én a párizsi nép elfoglalta és lerombolta az önkényuralom gyűlölt jelképét, a Bastille erődjét, ezzel kezdődött a nagy francia forradalom. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga: A 18. század elején még Európa leghatalmasabb államának számító Francia Királyság a század végére...
2019. JÚLIUS 12.
[ 9:59 ]
Beolvasás folyamatban