Tükör
A Facebook kriptobirodalma

Internetguruk és közgazdászok szerint súlyos kockázatokat rejt a Facebook terve, hogy kriptodevizát bocsát ki. Ha sikerül, a Facebook a világ legnagyobb hatalma lehet, és meggyengítheti a demokratikus felhatalmazással bíró kormányzatok szuverenitását.

„A Facebook már most is olyan, mint egy állam. Saját közössége van, törvényei, rendőrei és diplomatái vannak. A kriptovaluta mindezt tovább erősíti” – olvassuk a Spiegelben Jürgen Geutertől, a digitális technológia társadalmi és politikai vonatkozásaira specializálódó techgurutól.

A magyar sajtót is bejárta a hír, miszerint a Facebook saját kriptodeviza indítását tervezi. Szemben azonban a már forgalomban lévő kriptodevizákkal, a libra névre keresztelt kriptovaluta teljes összegére hagyományos devizákból álló fedezet állna rendelkezésre. Ez biztosítaná a libra könnyű átválthatóságát és csökkentené a spekulatív tranzakciók lehetőségét. A libra nemcsak a Facebook-birodalmon belül lenne használható. A kezdeményezés komolyságát jól mutatja, hogy mások mellett a Visa és a Mastercard is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Facebook már ma is állami feladatköröket vindikál magának, ami bírálói szerint már a demokratikus kormányzást veszélyezteti. Geuter különösen aggályosnak nevezi, hogy a Facebook aktívan közreműködik az EU-val és a nemzeti kormányokkal az online hirdetések és az adatvédelem szabályainak kidolgozásában.

Geuter szerint a saját kriptodeviza tovább növeli a Facebook már így is túlzottan nagy hatalmát. Merő PR-porhintésnek nevezi, hogy az internetóriás a decentralizáció és az egyéni szabadság eszközének próbálja beállítani a librát. Nem feltétlenül eredményez decentralizációt minden, ami csökkenti az állami szuverenitást. Esetünkben sem így van, hiszen a Facebook minden adatunkhoz hozzá fog férni (jóllehet azt ígéri, hogy a pénzügyi tranzakciókat elkülöníti az egyéb felhasználói adatoktól). „Eddig csak általában a nemzetállamokhoz hasonlították, most már akadnak, akik egyenesen királyságokkal és autokráciákkal állítják párhuzamba a Facebookot. Elvégre egy kis csoport dönt milliárdnyi embert érintő ügyekben anélkül, hogy nekik bármilyen befolyásuk vagy beleszólásuk lenne.”

Más elemzők is kemény szavakkal illetik a Facebook kriptodevizájának tervét. Ed Conway, a Times publicistája is attól tart, hogy ha sikerül a terve, a Facebook a legerősebb kormányokénál is nagyobb hatalomra fog szert tenni. Jevgenyij Morozov internetguru pimasz húzásnak nevezi, hogy az adatvédelmi botrányok sorozata által tépázott Facebook már devizát is akar, ráadásul kegyesen felajánlja együttműködését a kormányoknak a kriptovalutára vonatkozó szabályozás kidolgozásában. A Politico pedig attól tart, hogy a libra újabb eszköz lehet az adóelkerülők, a pénzmosók és a terroristák kezében.

Persze az is lehet, hogy az egészből nem lesz semmi. A baloldali Tageszeitung tudósítása például kiemeli, hogy már a kriptodevizára vonatkozó tervek előtt is sokan szorgalmazták a Facebook feldarabolását, mondván, hogy monopolhelyzete csak így számolható fel. És, mint a lapnak nyilatkozó világgazdasági elemző, Stefan Kooths megjegyzi, a szigorú európai pénzpiaci szabályozások ismeretében aligha valószínű, hogy a Facebook kriptodevizáját engedélyezni fogják.

Matt Stoller, a trösztellenes Open Marts Institute kutatója arra figyelmeztet, hogy ha a Facebook mégis képes lenne megfelelni a nemzeti szabályozásnak (vagy a maga képére alakítani a szabályokat), a libra akkor is rendkívüli kockázatot jelenthet. Egyebek között azért, mert az állam helyett lényegében a semmilyen demokratikus ellenőrzés alatt nem álló Facebook vezethetne be gazdasági szankciókat külföldi országokkal szemben. Stoller szerint ennél is aggályosabb a libra minden bizonnyal várható nagy népszerűsége: összeomlása esetén ugyanis akár az egész világgazdaság súlyos veszélybe kerülne. (metazin.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić levele: Adatvédelmi aggályok - illusztráció
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Egy perc - illusztráció
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Új ellenséget talált Kijev - illusztráció
2020. MÁJUS 25.
[ 14:22 ]
A megkérdezett polgárok kétharmada, vagyis 71 százaléka nem tervezi, hogy elmegy Szerbiából, derült ki abból a felmérésből, amelyet sorrendben ötödik éve készített az Európai Ügyek Intézete a Ninamedia közvélemény-kutató intézettel. A megkérdezettek 12 százaléka azt válaszolta, hogy nem tudja, míg 17 százalékuk...
2020. MÁJUS 22.
[ 12:03 ]
Környezetbarát és gyors közlekedést jelent a kerékpár. Ezt a járvány ideje alatt is megtapasztalhattuk, amikor leállt a tömegközlekedés, az utakon a megnövekvő gépkocsiforgalom miatt pedig nagyok voltak a dugók. Szabadkán 2017. őszén egy nagyobb projekt indult, amelynek köszönhetően Kelebia, Szabadka, Palics és...
2020. MÁJUS 19.
[ 18:10 ]
Száz éve, 1920. május 18-án született Szent II. János Pál, aki 1978 és 2005 között a 264. római pápaként ült Szent Péter trónján. Személyében első és mindeddig egyetlen alkalommal volt a katolikus egyháznak közép-európai vezetője. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga: Karol Józef Wojtyla néven született a...
2020. MÁJUS 18.
[ 14:50 ]
Beolvasás folyamatban