Tükör
Öt üzenettel érkezik Macron Belgrádba

Emmanuel Macron francia elnök szerbiai látogatásával szeretné megmutatni, hogy Párizs továbbra is „fontos tényező a világ politikai és biztonsági színterén”, írja a Večernje novosti az elnök belgrádi látogatása előtt, aki július 15-én és 16-án tartózkodik majd a szerb fővárosban.

A Večernje novosti szerint „nem kizárt, hogy Franciaország a jövőben intenzívebben bekapcsolódik majd a Koszovó-probléma megoldásába”.

Erről írt a Blic is, amely szerint Macron „öt üzenettel érkezik”, mégpedig: EU-taggá válhat-e Szerbia 2028 előtt, tervben van-e az, hogy „nyomást gyakoroljanak Pristinára” a pótvámok visszavonása érdekében, hogyan lehetne fejleszteni az együttműködést a gazdaság, a biztonság és a kultúra terén.

A Blic arra emlékeztet, hogy Macron eddig több alkalommal tett „pesszimista kijelentéseket” a Nyugat-Balkán államainak EU-csatlakozásáról.

Macron látogatása alkalmával 20 szerződést írnak alá a két ország közötti, főként gazdasági együttműködésről, írja a Blic.

A tervek szerint szó esik majd a biztonsági kérdésekről és intézkedéseket foganatosítanak majd annak érdekében, hogy gátat szabjanak az illegális fegyvertartásnak.

A kulturális együttműködésben a hangsúlyt a Frankofónia népszerűsítésére fektetik, de várhatóan a fiatalokról szóló közös határozatot is aláírnak majd.

A Politika úgy tudja, hogy a francia elnök Párizsból, és nem Oroszországból érkezik Belgrádba, mint ahogy azt korábban közölték, és felesége, Brigitte nélkül utazik.

A Politika szerint a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat „mindenképpen napirenden lesz” a Macron és Aleksandar Vučić szerb elnök közötti tárgyaláson. A lap rámutatott arra, hogy Macron belgrádi látogatása „az egyik legfontosabb külföldi találkozó”, amelyben Vučićnak része lesz idén, és arra is emlékeztetett, hogy az utolsó francia elnök, aki Szerbiába látogatott Jacques Chirac volt, 2001. december 7-én.

Mivel egy francia vállalkozócsoport kíséretében érkezik, a gazdaság „fontos része lesz a kétoldalú tárgyalásoknak”, írja a Politika.

A látogatás egyelőre nem hivatalos terve szerint a francia elnök az első nap a Nikola Tesla reptéren leleplez egy táblát, a reptér korszerűsítése alkalmából, amelyet a Vinci Airports francia vállalat irányít a koncessziós szerződés alapján. Ezután hivatalosan fogadják Macron a Szerbia Palotában, majd Vučićtyal folytat tárgyalást.

A francia elnök kétnapos látogatása miatt 4000-5000 rendőrt mozgósítanak, valamint a Belügyminisztérium különleges egységeinek és Szerbia Katonaságának tagjait, írja a Blic. A lap szerint Macron a francia biztonsági szolgálat mintegy száz tagjával érkezik. Egy csapat már meg is érkezett, ők a szerb rendőrökkel és a biztonsági szolgálat tagjaival készítik elő a védelmi tervet, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2019. JÚLIUS 12. [ 8:59 ]

" és felesége, Brigitte nélkül utazik" - és akkor mi van, otthon se nincs szüksége rá ?


A globális felmelegedés megállítható - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 23.
[ 18:24 ]
A magyar dráma napja - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 21.
[ 11:36 ]
Az európai politika egyik agyrémjét, a kötelező migránselosztó kvótarendszert egyszer már – úgy tűnt – levette a ma 28 tagú közösség a napirendről, mert azt úgy igazán, szívből senki se akarta, csak arra szolgált, hogy a többieket lehessen vele revolverezni. Azaz nagyon leegyszerűsítve annyi történt volna, hogy a...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban. A Kansasi Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van a terület...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 13:34 ]
Nemcsak lehetőség, felelősséggel is jár a kelet-közép-európai térségben zajló integráció – véli Maciej Szyma­nowski lengyel hungarológus. A régiós együttműködés kutatója szerint adott a kulturális háttér az integrációra, ezért azonban a gyakorlatban is tenni kell. Nagy probléma például, hogy a térségünket...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban