Tükör
A kampány vége

(Budapesti tudósítónktól)

Az Európai Parlament kampányának vége azt követően, hogy megtörténik a választás, és kiderül, az egyes országok hány-hány képviselőt küldhetnek Brüsszelbe, illetve Strasbourgba. A pártok onnantól kezdve saját pecsenyéjüket sütögetik, beülnek a nekik jutott padsorokba, és elkezdik a lobbizás-ügyeskedés-érdekérvényesítés hosszú és gyümölcsöző időszakát.
A cél ugyanis az, hogy az őket képviselőnek felkérő emberek érdekeit ne hagyják elveszni ott messze, az EU szívében sem. Egy magyar képviselő pedig mindenképp magyar marad, ő nem lesz se portugál, se svéd. Őt úgy kezelik, mint a magyar EP-képviselők egyikét, s ugyanazt a megítélést fogja kapni, mint az összes többi. Értelemszerűen együttműködik a Fidesz és a Momentum képviselője, hiszen két magyar emberről van szó. Lehetnek nézetkülönbségek, akár komoly ügyekben is, de ez a demokrácia lényege, hogy a különböző álláspontokat konszenzusba tudják hozni, s elfogadják, hogy a jelenlegi felállás szerint ez a párt ennyit, az a párt annyit kapott. Ennek megfelelően harcolnak a fontosnak tartott ügyekben. Cseh Katalin és Donáth Anna most kezdi az EP-pályafutást, s látható, hogy egyelőre még nem tudják, mit is lehet kezdeni a brüsszeli mandátummal. Lélekben a két fiatal képviselő Budapesten maradt. Az EP alakuló ülésén ugyanis azon bánkódtak, hogy Járóka Líviát az EP alelnökévé választották, pedig ők, a liberális képviselők ezt nagyon nem akarták, és igyekeztek mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy Járóka a Fideszhez tartozik, azaz aki a köztiszteletben álló EP-tagra szavaz, az Orbán Viktor szekerét tolja. Aztán megszületett az eredmény, Járóka megkapta a neki teljes mértékben kijáró pozíciót, Donáth és Cseh pedig duzzogott egy sort a közösségi hálózaton.

Ilyen pedig még nem esett meg az EP történelmében. Két magyar EP-tag azért küzdött, hogy egy másik magyart ne válasszanak meg a testület valamely pozíciójára, mégpedig belpolitikai okokból. Lehet persze ideológiát gyártani mögé, de minek, ez amolyan hazaárulás-jellegű butaság. Nem feltétlenül arról van szó, hogy a két fiatal politikus szándékosan okoz kárt, de arról feltétlenül, hogy félreérti az Európai Parlament működését. Ez pedig egy megválasztott képviselő esetében súlyos hiba. Az európai politika ugyanis nem olyan szögegyszerű vitézkedés, amit Magyarországon tapasztalt valaki az ötödiktől a nyolcadik kerületig, persze annak a Múzeum körúti részével bezárólag. A Liberális frakciónak nem véletlenül változott meg a neve Európa Megújítására, ugyanaz az oka, amiért a Momentumnak sincs benne a nevében az elátkozott jelző: liberális. Mert túl sok kárt okozott ez az ideológia, vagyis annak ilyen-olyan önjelölt csapata. A francia elnök nem véletlenül nem ültette be pártját egyetlen családba se, amíg ki nem sakkozta, hogyan tudja legjobban érvényesíteni saját, pártja és országa érdekeit. Ahogy Cseh és Donáth is előbb-utóbb észreveszi, nem mindenki gondolkodik ugyanúgy a családban, mint ők. Nem mindenki véli úgy, hogy tűzzel-vassal irtani kell a másként gondolkodókat. Sőt szembe fognak találkozni olyanokkal is, akik az ő családjukban vannak, és lelkes hazafiak. Persze rengeteg embert és gondolkodásmódot gyűjt össze egy ilyen pártcsalád, még az egy országból és egy pártból érkezettek se pontosan ugyanúgy vélekednek minden kérdésben, de ezt tényleg csak az nem érti, aki magát a politikát sem. Márpedig a jelek szerint a két képviselő egyáltalán nem valami ügyes politikus. Csak bejutottak az EP-be, mert a kampányuk olyan volt, amilyen.

Járóka Lívia három cikluson keresztül ült benn az EP soraiban, gyakorlatilag mindenki ismeri a nevét, aki arrafelé járt, és nem csak kirándulni. Tevékenységét ellenfelei is elismerik, a régi-új képviselő pedig természetesnek nevezte, hogy megszavazta Dobrev Klára, a DK képviselőjének EP-alelnöki megbízatását, és gratulált ehhez. Nem lett attól Járóka Lívia szegényebb, hogy a gesztus fordítva nem történt meg, a morcos Dobrev ugyanúgy folytatta, ahogy Magyarországon sose hagyta abba. Ő se tudott igent nyomni Járókára, s gyűri, gyűri a túlságosan is lealacsonyító, szánalmasan alacsony színvonalú kampányt ott, a messzeségben. Az egyes szavazások és felszólalások idején viszont észre kell majd venni, hogy a felsorolt ellenzéki politikusok természetes szövetségese nem a francia liberálisok vagy a holland szociáldemokraták lesznek, hanem a magyarok. Bármilyen pártban, akár a Fideszben is. Mert ott, Brüsszelben, mi mindannyian magyarok vagyunk, még akkor is, ha a szívében esetleg nem érzi úgy valamely képviselő.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
DK
2019. JÚLIUS 15. [ 8:05 ]

Gyurcsány Ferenc felesége viszi tovább férje stafétáját. "Demokratikus" Koalíció. Köszönöm ezt a típusú "demokráciát". Így képviselje a magyarokat, így képviselje a többségi szavazókat. Csak így tovább az "Európai Egyesült Államok"-nak nevezett lázálomért. Bolgár *****! Üdv minden DK-s jómadárnak.


A rossz választás - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 15:37 ]
Kvízprofesszor - illusztráció
2019. DECEMBER 6.
[ 9:57 ]
A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. Szent Miklós (Nikolaosz) a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta...
2019. DECEMBER 5.
[ 10:22 ]
Elengedhetetlen, hogy az egyes tagjelölt országok érdemeken alapuló értékelése révén fenntartsuk és felgyorsítsuk a fejlődést, és továbbra is hiteles perspektívát kínáljunk a jövőbeli csatlakozásra vonatkozóan a Nyugat-Balkán számára - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke Várhelyi Olivér magyar uniós biztosnak...
2019. DECEMBER 2.
[ 20:38 ]
Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete. A Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső vasárnaptól Jézus Krisztus születésének napjáig, december 25-ig tartó advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyra előkészület ideje. A...
2019. DECEMBER 1.
[ 8:15 ]
Beolvasás folyamatban