Tükör
Új szabályok: Kiárusítás, akció – nincs többé átverés?!

Kedden lép életbe a kereskedelemről szóló új törvény. A piac szükségleteihez idomították és a kilenc éve érvényes rendelkezéseket váltja fel. Néhány újdonság: az árleszállítás legfeljebb 60 napig tarthat, ha 70 százalékos, akkor az áru legalább 20 százalékának ennyire kell leengedni az árát.

A törvényben vannak bizonyos új megoldások, pontosítja a fogalmakat – kiárusítás, akció és idényjellegű árleszállítás, és új módja van az árucikkek megjelölésének is.

Akciós eladás legfeljebb 31 napig tarthat. Kötelező feltüntetni az eredeti és a kedvezményes árat, kivéve, ha az akció három napnál rövidebb ideig tart. Ilyen esetben elegendő feltüntetni csupán a leárazás százalékát. Definiálták az idényjellegű árleszállítás fogalmát is.

Folytatódik a történet – így csapnak be bennünket?

„Törvényhozásunk első ízben irányozza elő, hogy az idényjellegű árleszállítás legtovább 60 napig tarthat, méghozzá a nyárinak július 1. és 15., a télinek december 25. és január 10. között kell kezdődnie”, mutatott rá Andrija Jovičić a Privredni savetnik folyóiratból.

Kiárusítást akkor lehet tartani, ha a kereskedő felhagy ezzel a tevékenységgel, bezárja a létesítményt vagy többé nem fog árulni egy meghatározott fajta terméket.

„A kiírás az, hogy 70 vagy 80 százalékig – az ember bemegy a boltba és megvesz valamit, amiről elkerülte a figyelmét, hogy csak 15 vagy 20 százalékkal lett leárazva. Ha ezentúl meghirdeti a leárazás legnagyobb mértékét, akkor a kínálatában legalább az áru 20 százalékának az árát abban a mértékben kell leengedni”, magyarázza Željko Rakić a kereskedelmi minisztériumból.

A piaci felügyelő lehet álcázott vevő. Csak akkor reagál, amikor elegendő bizonyítékot gyűjtött arra, hogy rendellenességet tapasztalt.

Žarko Malinović a Szerbiai Gazdasági Kamarából azt mondja, újdonságnak számít, hogy a termékeken kötelező feltüntetni a GTI-t, géppel leolvasható kód formájában, ami egyfelől jelentős mértékben javítani fogja a kereskedés ellátását, másfelől pedig növelni fogja a fogyasztók védelmét is, mert követni lehet a termék származását.

„Lehetővé teszi, hogy a kereskedők és a termelők közötti kommunikációba bevezessék az elektronikus okmányokat: elektronikus megrendelőlapot, áruszámlát és egyebet, ami a kereskedők ügyvitelét is hatékonyabbá teszi”, hangsúlyozza Malinović.

A piacot rendszabályzó törvénycsomag olyan megoldásokat is tartalmaz, amelyek a gyakorlatban már működtek.

„Vannak azonban bizonyos, fogalmak közötti ütközések, mint például a fogyasztóvédelem definíciója, amely a kereskedelemről szóló, illetve a fogyasztóvédelemről szóló törvényben szerepel, ami akadályozhatja vagy megnehezítheti e jogok érvényesítését”, mondta Denis Perinčić a Fogyasztók Köztársasági Uniójából.

A törvény szabályozza a fogyasztást serkentő módszerek, mint pl. a törzsvásárlói kártyák és pontgyűjtés alkalmazását is.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rossz választás - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 15:37 ]
Kvízprofesszor - illusztráció
2019. DECEMBER 6.
[ 9:57 ]
A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. Szent Miklós (Nikolaosz) a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta...
2019. DECEMBER 5.
[ 10:22 ]
Elengedhetetlen, hogy az egyes tagjelölt országok érdemeken alapuló értékelése révén fenntartsuk és felgyorsítsuk a fejlődést, és továbbra is hiteles perspektívát kínáljunk a jövőbeli csatlakozásra vonatkozóan a Nyugat-Balkán számára - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke Várhelyi Olivér magyar uniós biztosnak...
2019. DECEMBER 2.
[ 20:38 ]
Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete. A Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső vasárnaptól Jézus Krisztus születésének napjáig, december 25-ig tartó advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyra előkészület ideje. A...
2019. DECEMBER 1.
[ 8:15 ]
Beolvasás folyamatban