Tükör
Hány külföldinek van szerb útlevele?

A szerb kormány egyre több szerb útlevelet ítél oda külföldi állampolgároknak, csak az idén tíz új állampolgára lett Szerbiának ilyen alapon, írja a Nedeljnik.

Kormányhatározatok által 2018-ban 54 szerb útlevelet ítéltek oda, 2017-ben 24, 2016-ban pedig 18 ilyen döntés született, ísmerteti a Nedeljnik.

Így lett szerb állampolgár a hazájában korrupció miatt öt év börtönbüntetésre ítélt Jinglak Sinavatra volt thaiföldi kormányfő, Mohamed Dahlan, Samir Masharawi és Sufian Abu Zaida, a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah) egykori és jelenlegi tagjai.

Szerb útlevele van Noha Elbadawinak, a Tony Blair egykori brit miniszterelnök által alapított Globális Változások Intézete munkatársának, Carlos Eduardo Sancheznek, az EMS brazil cég tulajdonosának, amely a Galenika új tulajdonosainak egyike, valamint Uwe Zirbesnek, a GCI-Unit tanácsadó cég tulajdonosának.

A Nedeljnik cikke szerint az egykori thaiföldi miniszterelnök a kormány idén június 27-i ülésén vált szerb állampolgárrá, az erről szóló határozatot pedig Ana Brnabić kormányfő írta alá, ami egy nappal később a hivatalos közlönyben is megjelent. Sinavatra azért kapott állampolgárságot, mert „ez a Szerb Köztársaság érdekét szolgálja”. Legalább is ez áll a hivatkozott törvényszakaszban. Nem ismert azonban, hogy a thai politikus ellátogatott-e Szerbiába, hogy átvegye útlevelét és igazolványát, valamint az sem, hogy melyik minisztérium javasolta az állampolgárságba való felvételét, mivel a kormány csak ilyen hivatalos javaslat alapján dönthet erről, mutat rá a Nedeljnik, amely ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a hazájából még az ítélethirdetés előtt megszökött egykori kormányfő hivatali ideje alatt sosem járt Szerbiában, s nem is találkozott egyik szerb tisztségviselővel sem. Egyedül Montenegróban járt 2013-ban, amely korábban testvérének, Thakszin Csinavatnak adott állampolgárságot, akit szintén korrupció miatt ítéltek el, s aki szintén megszökött büntetése elől.

Thakszin Csinavat volt az angol labdarúgó klub, a Manchester City tulajdonosa, mielőtt 2008-ban eladta Manszur bin Zájid ál-Nahajannak, az Egyesült Arab Emírségek sejkjének. Ez lehet a kapocs a thai testvérpár, valamint Montenegró és Szerbia között, ugyanis Mohamed bin Zájid ál-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek koronahercege Manszur testvére, s jó viszonyt ápol Aleksandar Vučić szerb és Milo Đukanović montenegrói elnökkel.

Mohamed Dahlan egykori Fatah-vezető a hivatalos közlöny szerint 2013. december 6-án kapta meg a szerb állampolgárságot, s vele együtt felesége és négy gyereke is. Néhány hónappal korábban Dahlant kitüntette Tomislav Nikolić egykori szerb elnök. Dahlant akkor úgy emlegették, mint bin Zájid személyi tanácsadója, a kitüntetést pedig Szerbia és az Egyesült Arab Emírségek együttműködésének és baráti viszonyának megszilárdításáért kapta, írja a Nedeljnik.

A lap azt is megjegyzi, hogy ha megnézzük, ki mindenki lett szerb állampolgár, világosan látszik, hogy legtöbben pénzt fektettek egy szerbiai cég megnyitásába, vagy részt vettek egy vállalat privatizálásában. (Nedeljnik)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harminc éve volt a páneurópai piknik - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 9:44 ]
Nagyboldogasszony napja - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 9:44 ]
Világhír - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 18:57 ]
A berlini fal „alapkőletétele” - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 13.
[ 9:19 ]
A július második felében egész Európát sújtó rendkívüli hőhullám idején a hőmérő higanyszála - most először - 39,9 Celsius-fok fölé emelkedett Belgiumban. Hollandiában 40 Celsius-fokot mértek, Luxemburg délnyugati részén pedig egy tornádó okozott komoly károkat, többen meg is sérültek. Belgium története...
2019. AUGUSZTUS 12.
[ 17:07 ]
Hetvennégy évvel ezelőtt, 1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor három amerikai repülőgép tűnt fel a japán nagyváros, Hirosima fölött. Közülük az egyik B-29 típusú, Enola Gay nevet viselő bombázó alacsonyabbra ereszkedett, és "valamilyen tárgyat" dobott le. 8 óra után 15 perccel és 17 másodperccel a város...
2019. AUGUSZTUS 6.
[ 9:51 ]
1716-ban, Havas Boldogasszony napján Savoyai Jenő herceg döntő fontosságú győzelmet aratott Pamid Ali török pasa hatalmas serege felett Péterváradnál. A herceg hálából a kápolnának ajándékozta a római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött, és a hagyomány szerint Szent Lukács evangélista által festett Havas...
2019. AUGUSZTUS 5.
[ 11:14 ]
Beolvasás folyamatban