Tükör
Apokalipszis most?

Az emberek többsége rendkívül pesszimista a világ jelen állapotát és az emberiség jövőjét illetően. Pedig a számok alapján minden okunk meglenne az optimizmusra. Hiába, mindannyian a paranoiások leszármazottai vagyunk.

„Az emberek többsége azt gondolja, hogy a világ egyre rosszabb hellyé válik. A globális trendek alapján azonban egyértelműen bizonyítható, hogy az emberiség kilátásaival kapcsolatos sötét elképzelések többsége téves”

– foglalja össze a Reason magazinban Ronald Bailey libertárius közgazdász és filozófus hamarosan megjelenő Tíz globális trend, amelyről minden okos embernek tudnia kell című könyvét.

Bailey közvélemény-kutatásokat idéz, amelyekből kiviláglik, hogy

többségünk meglehetősen borúlátóan tekint a világ jelen állapotára és jövőbeli kilátásaira. Például a YouGov 2016-os, 17 országot felölelő felmérésében a megkérdezettek 58 százaléka arra számított, hogy a világ egyre rosszabb lesz, és mindössze 11 százalék remélte, hogy jobb.

A statisztikák alapján nem sok alapja van a pesszimizmusnak. Steven Pinker monumentális munkájában egyenesen azt állítja, hogy az eddigi világok legjobbikában élünk. Bailey további statisztikákkal támasztja alá, hogy ma sokkal jobb az élet, mint korábban volt.

Az erőszak visszaszorulóban, az átlagéletkor nő, a mélyszegénységben élők aránya történelmi mélyponton, csakúgy, mint a gyerekhalandóság. 1820-ban a világ népességének 84 százaléka, de még 1981-ben is 42 százaléka élt nyomorban, ma viszont már csak kevesebb, mint 9 százaléka, pedig közben népességrobbanás történt. A világ GDP-je kétszáz év alatt százszorosára, az egy főre jutó átlagos GDP pedig tizenkétszeresére nőtt. A védőoltásoknak, a gyógyszereknek és a tiszta ivóvíz elérhetőségének hála, visszaszorultak az emberiséget évszázadokon át tizedelő járványok.

A listát tovább folytathatnánk, például Robert Walker matematikust követve, aki blogját a médiát elöntő apokaliptikus aggodalmak tételes cáfolatának szenteli. Egyik friss bejegyzésében sorra veszi azokat a fontosabb pozitív fejleményeket, amelyek arra utalnak, hogy a világ továbbra is jó irányba halad. Bailey-hez hasonlóan Walker is úgy gondolja, hogy az emberiség képes lesz felülkerekedni a mai kihívásokon, mindenekelőtt a klímaváltozáson. Walker mindazonáltal elismeri, hogy a múltbeli sikerek nem garanciák a mai problémák legyőzésére – majd hozzáteszi, hogy a tények fényében pesszimistának lenni mégiscsak kevés okunk van.

A kérdés csak az, hogy akkor miért borúlátó mégis az emberek többsége. Walker szerint ennek oka egyrészt az, hogy a negatív hírekre jobban odafigyelünk, mint a pozitívokra. Az internet és a közösségi média olyan éles hírversenyben működik, hogy már az időjárás-jelentések is dramatizált túlzásoktól hemzsegnek, szüntelen új munícióval látva el aggódásra hajlamos természetünket. Pszichológusok ráadásul azt is kimutatták, hogy a rossz híreket sokkal inkább megjegyezzük, mint a jókat. Mivel eleve ezekre emlékszünk inkább, természetes, hogy a világról a valósnál rosszabb képet alakítunk ki. Ami persze evolúciós szempontból akár még kifizetődő lehet is – teszi hozzá Walker. Arra utal, hogy

mindannyian a paranoiás és félős egyedek leszármazottai vagyunk. Aki nem látott minden megrezzenő bokorban rá fenekedő veszélyt és nem állt állandó készenlétben, az kevesebb eséllyel maradt életben. Mint azt Andrew Grove magyar származású amerikai feltaláló és üzletember frappánsan megjegyezte: csak a paranoiások élnek túl.

Ha viszont így áll a helyzet, akkor talán nem is olyan nagy baj, hogy hajlamosak vagyunk gyorsan elfelejteni a világ állapotára vonatkozó biztató híreket. (metazin.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az örök kvóta - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
A Kárpátok védi a keresztény Európát - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 8:41 ]
Siksze, siksze! - harsogott a szó az iskola ablakából. Nem tudtam, mit jelent, de nagyjából tíz hétéves kiabálta Jeruzsálem Meá Seárim negyedében, a suli harmadik emeletéről, heves kézmozdulatokkal, másodikosokra jellemző viháncolással. Integettem, ők tovább sikszéztek, majd elhagytam az iskola környékét annál a...
2019. SZEPTEMBER 12.
[ 19:01 ]
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke megnevezte a jelölteket a novemberben hivatalba lépő brüsszeli testületbe. Az Egyesült Királyság nem nevezett meg jelöltet, így a bizottság 27 tagú lesz. Az Európai Néppárt (EPP) kilenc, a szociáldemokrata pártcsalád (S&D) tíz, a...
2019. SZEPTEMBER 11.
[ 17:34 ]
„Bármennyire is büszkék vagyunk arra, hogy egyre több fiatal választja a német nyelvtanulást, tisztában vagyunk azzal is, hogy nagyobb részük a kivándorlás miatt dönt a német nyelv mellett”, nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Mihael Plac, a Német Nemzeti Tanács elnöke. Több mint tíz évvel ezelőtt nyílt meg...
2019. SZEPTEMBER 11.
[ 13:21 ]
Beolvasás folyamatban