Tükör
Gregory Kopley: Szerbia a koszovói rendezésért cserébe kapjon kijáratot a tengerre

Szerbiának, Koszovó egy részéért cserébe a Truman-javaslat alapján kijáratot kell felkínálni a tengerre, jelentette ki Gregory Kopley, a washingtoni Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója. Felvetésének nagy teret adott a szerbiai sajtó.

„Ha Szerbia visszakapná azokat a koszovói területeket, ahol többségében szerbek élnek, és elkészülne egy közúti folyosó Nyugat-Albániáig, hogy Szerbiának legyen kijárata a tengerre, amelyet Truman amerikai elnök még 1949-ben szorgalmazott, akkor az egy nyerő kombináció lenne Szerbia és az albánok közötti megegyezésre”, jelentette ki Kopley a BN TV egyik műsorában.

Mint mondta, mivel Belgrád és Pristina között szinte nincs is kommunikáció, a nemzetközi közösségnek és az USA-nak aktívan be kell kapcsolódnia, amelyek így megmutathatnák erejüket és presztízsüket a Balkánon.

Kopley szerint ebben a pillanatban a koszovói vezetők megértették azt a tényt, hogy egyszerűen nem tudják csak úgy megalkotni „Koszovó Köztársaságot”, amely csak saját magától függ, így ők is nagyon gyorsan „lehetőségek nélkül” maradnak.

„A koszovói problémák nem fognak egyszerűen és maguktól megoldódni. Koszovó nemzetközi elismerése a világ minden táján igazából az USA nyomásgyakorlásával és befolyásával történt, főként a Clinton-adminisztráció és az azt követő kormányzat idején”, mondta Kopley.

Most abba a szakaszba értünk, hogy az államok visszavonják Koszovó elismerését.

Gregory Kopley arra emlékeztetett, hogy elég sok időt töltött itt a 90-es években, és követte többek között a koszovói helyzet alakulását is.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy Koszovót már nem lehet visszacsatolni Szerbiához, és nem lehet minden úgy mint régen. Darko Trifunović kollégánk nemrég előállt a területcsere ötletével az elismerésért cserében, ez szerintem igazán elfogadható”, vélekedett Gregory Kopley az aktuális helyzetről.

Kopli szerint az albán lakosság és az egykori Koszovói Felszabadító Hadsereg (OVK) mindig is szeretett volna egyesülni Albániával, majd hozzátette, hogy ennek igen nagy a valószínűsége, és akár a nemzetközi közösség is áldását adhatja rá.

Arra a kérdésre, hogy pesszimista-e a Nyugat-Balkán kérdésével kapcsolatban, Gregory Kopley azt felelte: „Nem mondom, hogy optimista vagyok, de nem mondom azt sem, hogy pesszimista. Mit látunk most? Orosz-kínai szövetséget, Törökországgal együtt, pontosabban Oroszország és Törökország külön-külön szeretne minél nagyobb befolyást szerezni magának a Nyugat-Balkánon. Ezek szerint ez a térség ismét határvonalat képez a Kelet és a Nyugat között. Ezt Szerbia és a szerb nép pozitívan és negatívan is kihasználhatja”.

Ugyanakkor ezt a helyzetet az USA is pozitívan tudná kihasználni, tette hozzá.

Az igazgató azt is kiemelte, hogy a régió egyetlen ország sem számíthat az EU-ra és gazdasági támogatására a jövőben, mert mint fogalmazott, „megkezdődött az EU szétesése”.

„Eljött az idő, hogy Szerbia Nagy-Britannia felé forduljon, mint önálló játékos felé, hogy minél aktívabb szerepet vállaljon a régióban. És természetesen Trump adminisztrációja felé. A szerbeknek pedig egyszerűen saját magukkal kell törődniük, és eldönteniük, hogy mit akarnak és hol látják magukat a jövőben, csak ekkor érhetnek el valamilyen pozitívumát mind Szerbia, mind általában a szerbek számára”, emelte ki Gregory Kopley.

Az, amit Szerbia szeretne, és ennek is kell lennie, hogy egy erőteljes hidat képezzen Kelet és Nyugat között, értékelte Gregory Kopley, majd kiemelte: ez nagy lehetőség Szerbia számára, hogy a „Balkán igazi útkereszteződésévé” váljon. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Cinike
2019. SZEPTEMBER 10. [ 22:17 ]

A Haza bölcsője egy "kijáratért" az Albán tengerparton!


olvasó
2019. SZEPTEMBER 10. [ 21:04 ]

Halva született ötlet, ami, ha mégis megvalósulna, újabb véres konfliktusokat eredményez.


Az örök kvóta - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
A Kárpátok védi a keresztény Európát - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 8:41 ]
Siksze, siksze! - harsogott a szó az iskola ablakából. Nem tudtam, mit jelent, de nagyjából tíz hétéves kiabálta Jeruzsálem Meá Seárim negyedében, a suli harmadik emeletéről, heves kézmozdulatokkal, másodikosokra jellemző viháncolással. Integettem, ők tovább sikszéztek, majd elhagytam az iskola környékét annál a...
2019. SZEPTEMBER 12.
[ 19:01 ]
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke megnevezte a jelölteket a novemberben hivatalba lépő brüsszeli testületbe. Az Egyesült Királyság nem nevezett meg jelöltet, így a bizottság 27 tagú lesz. Az Európai Néppárt (EPP) kilenc, a szociáldemokrata pártcsalád (S&D) tíz, a...
2019. SZEPTEMBER 11.
[ 17:34 ]
„Bármennyire is büszkék vagyunk arra, hogy egyre több fiatal választja a német nyelvtanulást, tisztában vagyunk azzal is, hogy nagyobb részük a kivándorlás miatt dönt a német nyelv mellett”, nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Mihael Plac, a Német Nemzeti Tanács elnöke. Több mint tíz évvel ezelőtt nyílt meg...
2019. SZEPTEMBER 11.
[ 13:21 ]
Beolvasás folyamatban