Tükör
Gregory Kopley: Szerbia a koszovói rendezésért cserébe kapjon kijáratot a tengerre

Szerbiának, Koszovó egy részéért cserébe a Truman-javaslat alapján kijáratot kell felkínálni a tengerre, jelentette ki Gregory Kopley, a washingtoni Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója. Felvetésének nagy teret adott a szerbiai sajtó.

„Ha Szerbia visszakapná azokat a koszovói területeket, ahol többségében szerbek élnek, és elkészülne egy közúti folyosó Nyugat-Albániáig, hogy Szerbiának legyen kijárata a tengerre, amelyet Truman amerikai elnök még 1949-ben szorgalmazott, akkor az egy nyerő kombináció lenne Szerbia és az albánok közötti megegyezésre”, jelentette ki Kopley a BN TV egyik műsorában.

Mint mondta, mivel Belgrád és Pristina között szinte nincs is kommunikáció, a nemzetközi közösségnek és az USA-nak aktívan be kell kapcsolódnia, amelyek így megmutathatnák erejüket és presztízsüket a Balkánon.

Kopley szerint ebben a pillanatban a koszovói vezetők megértették azt a tényt, hogy egyszerűen nem tudják csak úgy megalkotni „Koszovó Köztársaságot”, amely csak saját magától függ, így ők is nagyon gyorsan „lehetőségek nélkül” maradnak.

„A koszovói problémák nem fognak egyszerűen és maguktól megoldódni. Koszovó nemzetközi elismerése a világ minden táján igazából az USA nyomásgyakorlásával és befolyásával történt, főként a Clinton-adminisztráció és az azt követő kormányzat idején”, mondta Kopley.

Most abba a szakaszba értünk, hogy az államok visszavonják Koszovó elismerését.

Gregory Kopley arra emlékeztetett, hogy elég sok időt töltött itt a 90-es években, és követte többek között a koszovói helyzet alakulását is.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy Koszovót már nem lehet visszacsatolni Szerbiához, és nem lehet minden úgy mint régen. Darko Trifunović kollégánk nemrég előállt a területcsere ötletével az elismerésért cserében, ez szerintem igazán elfogadható”, vélekedett Gregory Kopley az aktuális helyzetről.

Kopli szerint az albán lakosság és az egykori Koszovói Felszabadító Hadsereg (OVK) mindig is szeretett volna egyesülni Albániával, majd hozzátette, hogy ennek igen nagy a valószínűsége, és akár a nemzetközi közösség is áldását adhatja rá.

Arra a kérdésre, hogy pesszimista-e a Nyugat-Balkán kérdésével kapcsolatban, Gregory Kopley azt felelte: „Nem mondom, hogy optimista vagyok, de nem mondom azt sem, hogy pesszimista. Mit látunk most? Orosz-kínai szövetséget, Törökországgal együtt, pontosabban Oroszország és Törökország külön-külön szeretne minél nagyobb befolyást szerezni magának a Nyugat-Balkánon. Ezek szerint ez a térség ismét határvonalat képez a Kelet és a Nyugat között. Ezt Szerbia és a szerb nép pozitívan és negatívan is kihasználhatja”.

Ugyanakkor ezt a helyzetet az USA is pozitívan tudná kihasználni, tette hozzá.

Az igazgató azt is kiemelte, hogy a régió egyetlen ország sem számíthat az EU-ra és gazdasági támogatására a jövőben, mert mint fogalmazott, „megkezdődött az EU szétesése”.

„Eljött az idő, hogy Szerbia Nagy-Britannia felé forduljon, mint önálló játékos felé, hogy minél aktívabb szerepet vállaljon a régióban. És természetesen Trump adminisztrációja felé. A szerbeknek pedig egyszerűen saját magukkal kell törődniük, és eldönteniük, hogy mit akarnak és hol látják magukat a jövőben, csak ekkor érhetnek el valamilyen pozitívumát mind Szerbia, mind általában a szerbek számára”, emelte ki Gregory Kopley.

Az, amit Szerbia szeretne, és ennek is kell lennie, hogy egy erőteljes hidat képezzen Kelet és Nyugat között, értékelte Gregory Kopley, majd kiemelte: ez nagy lehetőség Szerbia számára, hogy a „Balkán igazi útkereszteződésévé” váljon. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Cinike
2019. SZEPTEMBER 10. [ 22:17 ]

A Haza bölcsője egy "kijáratért" az Albán tengerparton!


olvasó
2019. SZEPTEMBER 10. [ 21:04 ]

Halva született ötlet, ami, ha mégis megvalósulna, újabb véres konfliktusokat eredményez.


Június 4. - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 0:03 ]
Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi...
2020. MÁJUS 26.
[ 13:50 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban