Tükör
EU-tisztújítás: Kik lesznek az új európai uniós biztosok

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke megnevezte a jelölteket a novemberben hivatalba lépő brüsszeli testületbe.

Az Egyesült Királyság nem nevezett meg jelöltet, így a bizottság 27 tagú lesz. Az Európai Néppárt (EPP) kilenc, a szociáldemokrata pártcsalád (S&D) tíz, a liberális-centrista Újítsuk meg Európát (RE) öt, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a zöld frakció egy-egy tagját adja a testületnek, és van egy független politikus is.

ELNÖK

Németország - Ursula von der Leyen, 60 éves, EPP - A korábbi német védelmi miniszter, Angela Merkel kancellár egyik szövetségese. Kompromisszumos jelöltnek számít, tapasztalt politikus, a német mellett angolul és franciául is folyékonyan beszél.

ÜGYVEZETŐ ALELNÖKÖK

Dánia - Margrethe Vestager, 51 éves, RE - A digitális kornak megfelelő Európa programját koordinálja majd, betölti a befolyásos versenyjogi biztosi posztot. Brüsszelben egyfajta "rocksztárnak" számít, aki eurómilliárdos pénzbírságokkal sújtotta a Szilícium-völgy számos óriásvállalatát.

Hollandia - Frans Timmermans, 58 éves, S&D - Az EB jogállamiságért is felelős mostani első alelnöke az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora lesz, illetve klímapolitikai biztos. Von der Leyen távollétében a hét nyelven kiválóan beszélő politikus fog elnökölni a testület ülésein.

Lettország - Valdis Dombrovskis, 48 éves, EPP - A jelenlegi euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök, volt kormányfő fogja koordinálni az "emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket", és egyúttal ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

ALELNÖKÖK

Csehország - Vera Jourová, 55 éves, RE - A jelenlegi igazságügyi biztos az "értékek és átláthatóság" nevű portfóliót kapta, amely érinti a jogállamiság ügyét is.

Görögország - Margarítisz Szkínász, 57 éves, EPP - Az EB előző vezető szóvivőjének a máris gyakran bírált elnevezésű "európai életmód védelme" nevű tárca jutott, ide tartozik egyebek mellett a bevándorlással és menekültüggyel kapcsolatos kérdések egy része is. Fontos kiemelni, hogy a brüsszeli politikát jól ismerő Szkínász migrációs frontországból származik.

Horvátország - Dubravka Šuica, 62 éves, EPP - A volt dubrovniki polgármesteré a "demokrácia és demográfia" portfóliója lesz, és ő vezeti majd az Európa jövőjével foglalkozó konferencia munkáját is.

Spanyolország - Josep Borrell, 72 éves, S&D - Az Európai Parlament egykori elnöke, spanyol külügyminiszter az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját fogja betölteni. A függetlenségellenes katalán politikus várhatóan aktív lesz a venezuelai helyzet rendezésében.

Szlovákia - Maros Šefćović, 53 éves, S&D - Az energiaunióért felelős jelenlegi alelnöknek az intézményközi kapcsolatok és tervezés területét kapta, amely elemzők szerint súlytalanabb posztnak számít.

BIZTOSOK

Ausztria - Johannes Hahn, 61 éves, EPP - A jelenlegi szomszédság- és bővítéspolitikai biztos a költségvetési és igazgatási ügyek felelőse lesz, s közvetlenül von der Leyennek fog jelenteni.

Belgium - Didier Reynders, 61 éves, RE - A belga külügyminiszter indult idén az Európa Tanács főtitkári posztjáért is, azonban nem nyert. Az Európai Bizottságban igazságügyi biztos lesz, hozzá tartozik majd a jogállamiság is, amelyet ugyanakkor Vera Jourová portfóliója is érint.

Bulgária - Marija Gabriel, 40 éves, EPP - A digitális gazdaságért felelős biztos novembertől az "innováció és ifjúság" nevű tárcát fogja felügyelni.

Ciprus - Sztella Kiriakídisz, 63 éves, EPP - A pszichológusként végzett politikus egészségügyi biztos lesz.

Észtország - Kadri Simson, 42 éves, RE - A volt gazdasági miniszter energiaügyi biztos lesz.

Finnország - Jutta Urpilainen, 44 éves, S&D - A volt pénzügyminiszter nemzetközi partnerségekért felelős biztos lesz.

Franciaország - Sylvie Goulard, 54 éves, RE - A korábbi védelmi miniszter belső piaci biztosként felügyeli majd az iparpolitikával kapcsolatos munkát, támogatván a digitális egységes piacot is. Ezenkívül ő felel majd a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is.

Írország - Phil Hogan, 59 éves, EPP - A mostani mezőgazdasági biztosé lesz a kereskedelem ügye, s így a brit kormányt többször élesen bíráló politikusnak kellene majd tárgyalnia az Egyesült Királysággal a tervezett kilépés után.

Lengyelország - Janusz Wojciechowski, 64 éves, ECR - Az Európai Számvevőszék tagja mezőgazdasági biztos lesz, nem ő volt Varsó első jelöltje.

Litvánia - Virginijus Sinkevicius, 28 éves, zöld - A testület legfiatalabb tagjának a "környezet és óceánok" portfólió jutott.

Luxemburg - Nicolas Schmit, 65 éves, S&D - A többszörös egykori tárcavezető és nagykövet munkahelyteremtésért felelős biztos lesz.

Magyarország - Trócsányi László, 63 éves, EPP - Az előző igazságügyi miniszter kapta a szomszédság- és bővítéspolitika területét, kívánságának megfelelően.

Málta - Helena Dalli, 56 éves, S&D - A volt Európa-ügyi miniszter, korábbi szépségkirálynő egyenlőségügyi biztos lesz.

Olaszország - Paolo Gentiloni, 64 éves, S&D - A volt kormányfő gazdasági biztos lesz, ketten felügyelik majd a területet Dombrovskisszal.

Portugália - Elisa Ferreira, 64 éves, S&D - A portugál jegybank elnökhelyettese a "kohézió és reformok" területét kapta.

Románia - Rovana Plumb, 59 éves, S&D - A volt környezetvédelmi miniszter közlekedési biztos lesz.

Szlovénia - Janez Lenarcic, 51 éves, független - Az eddigi EU melletti nagyköveté lesz a válságkezelés területe.

Svédország - Ylva Johansson, 55 éves, S&D - A többszörös miniszter belügyi biztos lesz, hatáskörébe tartoznak a határvédelemmel, a schengeni övezettel és részben a bevándorlással kapcsolatos kérések.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Két óra tárgyalás és négy whisky elegendő volt ahhoz, hogy Slobodan Milošević akkori szerb elnök megenyhüljön és engedményt tegyen Daytonban 1995-ben. Ez azokból az okiratokból derül ki, amelyeknek a titkosítását feloldották, és amelyek Bill Clinton akkori amerikai elnök megbízatási időszakára vonatkoznak, adta...
2020. JÚLIUS 31.
[ 11:06 ]
Minden újságíróval megesik, hogy azt gondolja, ő forgatja a világot, nélküle nem működik semmi, ha ő nem írja le az aznapi cikket, akkor az ország tétován téblábol, várva az útmutatást. Ez hatványozottan igaz az Indexre, amely évek szívós munkájával hitette el magával, hogy megkerülhetetlen és nagyon profi...
2020. JÚLIUS 28.
[ 11:44 ]
Az országoknak nem határzárral, hanem belső szigorral kell többet tenniük a járvány ellen - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miközben világszerte felgyorsult az új koronavírus terjedése. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az utóbbi napokban a járvány...
2020. JÚLIUS 27.
[ 21:18 ]
Beolvasás folyamatban