Tükör
EU-tisztújítás: Kik lesznek az új európai uniós biztosok

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke megnevezte a jelölteket a novemberben hivatalba lépő brüsszeli testületbe.

Az Egyesült Királyság nem nevezett meg jelöltet, így a bizottság 27 tagú lesz. Az Európai Néppárt (EPP) kilenc, a szociáldemokrata pártcsalád (S&D) tíz, a liberális-centrista Újítsuk meg Európát (RE) öt, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a zöld frakció egy-egy tagját adja a testületnek, és van egy független politikus is.

ELNÖK

Németország - Ursula von der Leyen, 60 éves, EPP - A korábbi német védelmi miniszter, Angela Merkel kancellár egyik szövetségese. Kompromisszumos jelöltnek számít, tapasztalt politikus, a német mellett angolul és franciául is folyékonyan beszél.

ÜGYVEZETŐ ALELNÖKÖK

Dánia - Margrethe Vestager, 51 éves, RE - A digitális kornak megfelelő Európa programját koordinálja majd, betölti a befolyásos versenyjogi biztosi posztot. Brüsszelben egyfajta "rocksztárnak" számít, aki eurómilliárdos pénzbírságokkal sújtotta a Szilícium-völgy számos óriásvállalatát.

Hollandia - Frans Timmermans, 58 éves, S&D - Az EB jogállamiságért is felelős mostani első alelnöke az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora lesz, illetve klímapolitikai biztos. Von der Leyen távollétében a hét nyelven kiválóan beszélő politikus fog elnökölni a testület ülésein.

Lettország - Valdis Dombrovskis, 48 éves, EPP - A jelenlegi euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök, volt kormányfő fogja koordinálni az "emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket", és egyúttal ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

ALELNÖKÖK

Csehország - Vera Jourová, 55 éves, RE - A jelenlegi igazságügyi biztos az "értékek és átláthatóság" nevű portfóliót kapta, amely érinti a jogállamiság ügyét is.

Görögország - Margarítisz Szkínász, 57 éves, EPP - Az EB előző vezető szóvivőjének a máris gyakran bírált elnevezésű "európai életmód védelme" nevű tárca jutott, ide tartozik egyebek mellett a bevándorlással és menekültüggyel kapcsolatos kérdések egy része is. Fontos kiemelni, hogy a brüsszeli politikát jól ismerő Szkínász migrációs frontországból származik.

Horvátország - Dubravka Šuica, 62 éves, EPP - A volt dubrovniki polgármesteré a "demokrácia és demográfia" portfóliója lesz, és ő vezeti majd az Európa jövőjével foglalkozó konferencia munkáját is.

Spanyolország - Josep Borrell, 72 éves, S&D - Az Európai Parlament egykori elnöke, spanyol külügyminiszter az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját fogja betölteni. A függetlenségellenes katalán politikus várhatóan aktív lesz a venezuelai helyzet rendezésében.

Szlovákia - Maros Šefćović, 53 éves, S&D - Az energiaunióért felelős jelenlegi alelnöknek az intézményközi kapcsolatok és tervezés területét kapta, amely elemzők szerint súlytalanabb posztnak számít.

BIZTOSOK

Ausztria - Johannes Hahn, 61 éves, EPP - A jelenlegi szomszédság- és bővítéspolitikai biztos a költségvetési és igazgatási ügyek felelőse lesz, s közvetlenül von der Leyennek fog jelenteni.

Belgium - Didier Reynders, 61 éves, RE - A belga külügyminiszter indult idén az Európa Tanács főtitkári posztjáért is, azonban nem nyert. Az Európai Bizottságban igazságügyi biztos lesz, hozzá tartozik majd a jogállamiság is, amelyet ugyanakkor Vera Jourová portfóliója is érint.

Bulgária - Marija Gabriel, 40 éves, EPP - A digitális gazdaságért felelős biztos novembertől az "innováció és ifjúság" nevű tárcát fogja felügyelni.

Ciprus - Sztella Kiriakídisz, 63 éves, EPP - A pszichológusként végzett politikus egészségügyi biztos lesz.

Észtország - Kadri Simson, 42 éves, RE - A volt gazdasági miniszter energiaügyi biztos lesz.

Finnország - Jutta Urpilainen, 44 éves, S&D - A volt pénzügyminiszter nemzetközi partnerségekért felelős biztos lesz.

Franciaország - Sylvie Goulard, 54 éves, RE - A korábbi védelmi miniszter belső piaci biztosként felügyeli majd az iparpolitikával kapcsolatos munkát, támogatván a digitális egységes piacot is. Ezenkívül ő felel majd a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is.

Írország - Phil Hogan, 59 éves, EPP - A mostani mezőgazdasági biztosé lesz a kereskedelem ügye, s így a brit kormányt többször élesen bíráló politikusnak kellene majd tárgyalnia az Egyesült Királysággal a tervezett kilépés után.

Lengyelország - Janusz Wojciechowski, 64 éves, ECR - Az Európai Számvevőszék tagja mezőgazdasági biztos lesz, nem ő volt Varsó első jelöltje.

Litvánia - Virginijus Sinkevicius, 28 éves, zöld - A testület legfiatalabb tagjának a "környezet és óceánok" portfólió jutott.

Luxemburg - Nicolas Schmit, 65 éves, S&D - A többszörös egykori tárcavezető és nagykövet munkahelyteremtésért felelős biztos lesz.

Magyarország - Trócsányi László, 63 éves, EPP - Az előző igazságügyi miniszter kapta a szomszédság- és bővítéspolitika területét, kívánságának megfelelően.

Málta - Helena Dalli, 56 éves, S&D - A volt Európa-ügyi miniszter, korábbi szépségkirálynő egyenlőségügyi biztos lesz.

Olaszország - Paolo Gentiloni, 64 éves, S&D - A volt kormányfő gazdasági biztos lesz, ketten felügyelik majd a területet Dombrovskisszal.

Portugália - Elisa Ferreira, 64 éves, S&D - A portugál jegybank elnökhelyettese a "kohézió és reformok" területét kapta.

Románia - Rovana Plumb, 59 éves, S&D - A volt környezetvédelmi miniszter közlekedési biztos lesz.

Szlovénia - Janez Lenarcic, 51 éves, független - Az eddigi EU melletti nagyköveté lesz a válságkezelés területe.

Svédország - Ylva Johansson, 55 éves, S&D - A többszörös miniszter belügyi biztos lesz, hatáskörébe tartoznak a határvédelemmel, a schengeni övezettel és részben a bevándorlással kapcsolatos kérések.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Cseh Katalin, ön súlyosan téved! - illusztráció
2019. NOVEMBER 19.
[ 18:09 ]
Nemzeti ünnep - illusztráció
2019. NOVEMBER 18.
[ 11:33 ]
Két és fél év alatt épült fel a Puskás Ferenc Stadion helyén az új Puskás Aréna, amelyet pénteken este avatnak fel a 19 órakor kezdődő Magyarország-Uruguay barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel. A létesítmény újjáépítéséről 2011 novemberében döntött a kormány, de a koncepció többször is...
2019. NOVEMBER 14.
[ 8:39 ]
Az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezményt (németül Waffenstillstand von Compiègne) 1918. november 11-én írták alá a franciaországi Compiègne közelében található erdőben álló vasúti kocsiban az antanthatalmak (Nagy-Britannia és Franciaország), valamint a Német Birodalom képviselői. Az...
2019. NOVEMBER 11.
[ 12:52 ]
Meglepően hamar viszály alakult ki a magyarországi önkormányzatokban az ellenzéki, új tagok körül. Számos helyen, akár a Fővárosi Közgyűlést, akár az egyes ellenzéki vezetésű kerületeket nézzük, hirtelen régi-új arcok jelentek meg, visszaforgatva az idő kerekét. Mert Draskovics Tibor és Atkári János is helyet kapott a...
2019. NOVEMBER 10.
[ 22:05 ]
Beolvasás folyamatban