Tükör
Az ellenzék bojkottjáról fog szólni a tavaszi szerbiai parlamenti választás?

Sorra jelentik be a szerbiai ellenzéki pártok, hogy a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) szerintük elnyomó és kirekesztő politikája elleni tiltakozásul nem kívánnak részt venni a tavaszi parlamenti választáson. Így két kérdés vetődik fel: képesek lesznek-e ezek a pártok a következő fél évben is kitartani jelenlegi elhatározásuk mellett, és ha igen, milyen lesz a csak kormánypárti politikusokból álló szerbiai törvényhozás a következő négy évben.

A bojkottot hirdető pártoknak voltaképpen két feladatuk van. Egyrészt ki kell tartaniuk a bojkott mellett, és bízniuk kell abban, hogy a többi ellenzéki párt is kitart mellette, másrészt pedig rá kell jönniük, hogyan fogják túlélni a következő - parlamenten kívüli - négyéves ciklust. A szerbiai törvények szerint azoknak a pártoknak, amelyek nem kerülnek be a törvényhozásba, semmilyen költségvetési támogatás nem jár, tagjaik és szimpatizánsaik adományaiból kell fenntartaniuk magukat, és persze a média is kevesebbet foglalkozik velük, így a következő választáson mindenképpen hátrányból indulnak.

A választások bojkottja mellett döntött a 2000 és 2012 között kormányzó Demokrata Párt (DS), a Boris Tadić korábbi államfő vezette Szociáldemokrata Párt (SDS) és az Együtt Szerbiáért (ZZS) elnevezésű párt egyesülésével létrejött Egyesült Demokrata Párt, amely - annak ellenére, hogy a nevében viseli a párt szót - voltaképpen egy laza koalíciót jelöl. Bojkottot hirdetett a Dragan Đilas korábbi belgrádi polgármester vezette Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés is, amely több kisebb jobb- és baloldali pártból alakult, de korábban tagja volt a DS és a ZZS is.

A jelenlegi legnagyobb támogatottsággal rendelkező ellenzéki párt, a Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) viszont egyelőre nem közölte, részt vesz-e a választásokon, és Sergej Trifunović pártelnök leszögezte: semmilyen nyomás hatására nem hajlandó elsietni a döntést. A SZS-hez korábban csatlakozott Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) ellenben nem várt központi döntésre, és a napokban közölte, nem vesz részt a tavaszi parlamenti választáson. A VMDK egy évvel ezelőtt a nemzeti tanácsi választásokat is bojkottálta, állítása szerint azért, mert a kormánypárti Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ellehetetlenítette őket, más vélemények szerint viszont inkább azért, mert belátták, nincs kellő mértékű támogatottságuk.

Az ellenzéki pártok azzal indokolják a bojkottot, hogy szerintük nincsenek meg a tisztességes és szabad választások alapfeltételei az országban, és mindezek hátterében Aleksandar Vučić államfő, valamint az általa vezetett Szerb Haladó Párt áll. Az SNS támogatottsága évek óta 50 százalék felett mozog.

Mindeközben pedig azért is folyik a harc, hogy ki legyen, illetve ki lehet az ellenzék vezére. Erre pályázik Dragan Đilas volt belgrádi polgármester, Sergej Trifunović színész és Vuk Jeremić korábbi külügyminiszter is. A 2017-es elnökválasztási kampány során is inkább egymást marta az ellenzék, mint hogy együttes erővel igyekezett volna a legerősebbnek tartott jelölt, Aleksandar Vučić ellen indulni, és mivel az utóbbi években sem sikerült egyesülnie az ellenzéknek, nem valószínű, hogy a következő néhány hónapban sikerrel járnak. Külön-külön viszont - a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint - az általuk vezetett pártok támogatottsága el sem éri az ötszázalékos parlamenti küszöböt, ami azt is jelentheti, hogy bojkott ide vagy oda, ezek a pártok nem kerülnek be a 2020-ban megalakuló törvényhozásba.

Igaz, hogy Szerbiában az utóbbi időszakban gyakoriak voltak az előrehozott választások, 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is az urnák elé kellett vonulniuk az állampolgároknak, ám a mostani kormány "túlélte" a négyéves megbízatási időt, így a pártoknak volt idejük bizonyítani és megerősödni. Egy következő négyéves ciklusban a kormánypártok tovább tudnának erősödni, míg a kívül rekedtek - támogatás és médiajelenlét nélkül - tovább gyengülhetnek, és eltűnhetnek a politikai porondról.

Markovics Annamária (MTI)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Az Odessza megyében élő bolgár kisebbség jogait sértő tervezett intézkedések miatt a bolgár parlament az ukrán atlanti integráció támogatásának megvonásával fenyegette meg Kijevet. Ukrajna megsérti a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit, a területi, közigazgatási reform súlyosan sérti a kisebbségek...
2020. MÁJUS 25.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban