Tükör
Dolgozó nyugdíjasok

A Szerbiai Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) hivatalos adataia szerint Szerbiában júliusban 105.983 nyugdíjas kapott 10 ezer dinárnál alacsonyabb nyugdíjat. Ha ehhez a számhoz hozzáadjuk azokat, akiknek járandósága havi 10 és 25 ezer dinár között mozog, akkor 950 ezer emberről beszélhetünk, akik havi bevétele alig valamivel több mint 200 euró. Ezért nem csoda hát, ha egyre több a nyugdíjas munkavállaló, s nyugállományú dolgozókat alkalmaznak a bankok és posták biztonsági őrként, de szép számmal vannak eladók, sofőrök, orvosok is.

Újvidéken gyorsan szétkapkodták azokat a szórólapokat, amelyeken könnyű, “feszültségmentes” munkát kínáltak nyugdíjasoknak, gyümölcs és zöldségfélék válogatását, csomagolását, mindezt rövidített munkaidővel. Ha pedig valaki az elmúlt nyáron szobafestőt, keramikust, villanyszerelőt keresett, akkor – ha egyáltalán talált – jórészt nyugdíjasokra futott, akik továbbra sem hagytak fel szakmájukkal.

Szerbiában, hivatalos adatok szerint legálisan mintegy 34 ezer nyugdíjas dolgozik. Ők azok, akik hivatalosan kérvényezték, hogy növeljék a nyugdíjukat azokkal az új munkaévekkel, amelyek után, nyugdíjba vonulásukat követően is, fizették a járulékokat.

Azokról viszont, akik feketén dolgoznak nyugdíjasként, semmiféle adatok nincsenek, legfeljebb homályos becslések.

A munkaügyi minisztériumban az RTS megkeresésére azt mondták, a felügyelők leginkább azokat a nyugdíjasokat csípik el, akik épületek biztosításán dolgoznak feketén, továbbá azokat, akik gépkocsit vezetnek vagy a vendéglátóiparban dolgoznak bejelentetlenül. A nyugdíjasok pedig könnyen belemennek abba, hogy feketén dolgozzanak, hiszen már megvan a nyugdíjuk és nem igazán érdekli őket, hogy valaki fizeti-e utánuk a járulékokat.

Mario Reljanović a jogtudományi intézet munkatársa ezzel kapcsolatban azt mondja, a nyugdíjasok nem értik, hogy ha feketén dolgoznak, akkor nincsenek kellőképpen megvédve. “Munkahelyi baleset, vagy a jogok csorbulása esetén nem tudnak megfelelő védelemben részesülni”, mutat rá.

“Az államnak ösztönöznie kellene a nyugdíjasok foglalkoztatását, különösen azokon a területeken, amelyeken munkaerőhiány mutatkozik, a nyugdíjasoknak viszont követelniük kellene, hogy jelentsék be őket, mert így biztosított a védelmük, s végső soron, a nyugdíjuk is emelkedni fog”, magyarázta Nadežda Satarić, az Amiti egyesület munkatársa.

Ha be vannak jelentve, a nyugdíjasok akkor is legfeljebb időszakos munkáról szóló szerződéssel vannak alkalmazva. “Az ilyen szerződésben nem határozzák meg a munkaidőt, a minimális bért, ezért tulajdonképpen kizsákmányolásról beszélhetünk, de sok esetben nem a munkaadó szegi meg a törvényt, hanem éppenséggel a törvény teszi lehetővé, hogy ilyen feltételeket szabjon”, mutat rá a szakember.

Mindezek mellett, s ezt maguk a munkaadók állítják, Szerbiában nagyszámú nyugdíjast alkalmaznak az ifjúsági szövetkezeteken keresztül. A nyugdíjasok pedig így lehet ugyan, hogy fiatalnak érzik magukat, ám a törvény világosan kimondja, az ifjúsági szövetkezeteken keresztül csakis a 30 éven aluliak vállalhatnak munkát.

A dolgozó nyugdíjasok jelensége a jóléti társadalmakban sem ritka

Idén júniusi adatok szerint az amerikai munkavállalók egynegyede nem mehet el nyugdíjba, ha nem akar éhen halni.

A német nyugdíj sem az már, ami régen volt. A német gazdaságkutató intézet adatai azt mutatják, hogy a német nyugdíjasok 16,8 százaléka tekinthető szegénynek, ők azok, akik kevesebb mint 900 eurót kapnak havonta, ami nem elég ahhoz, hogy fedezzék alapvető szükségleteiket. Az előrejelzések azt mutatják, hogy húsz éven belül minden ötödik nyugdíjas szegény lesz még abban az esetben is, ha a német gazdaság növekedést jegyez.

Az emberek tovább élnek, egyre több a nyugdíjas, a jelenleg fennálló nyugdíjbiztosítási alapok ezt nem tudják elviselni, ezért hát egyre alacsonyabbak a nyugdíjak, írja összegzésében az RTS.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Június 4. - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 0:03 ]
Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi...
2020. MÁJUS 26.
[ 13:50 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban