Tükör
Kezdődnek a biztosjelölti meghallgatások az Európai Parlamentben

Megkezdődik a biztosjelöltek meghallgatása az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban hétfő délután.

Az első napon a szlovák Maros Šefčovič, az ír Phil Hogan és a bolgár Marija Gabriel kerül sorra, míg utolsókként, október 8-án a három ügyvezető alelnök, a lett Valdis Dombrovskis, a dán Margrethe Vestager és a holland Frans Timmermans.

Az eredeti menetrend szerint a magyar Trócsányi Lászlót kedd este hallgatták volna meg, az ő sorsa az EP jogi szakbizottságának hétfői megismételt ülésén dőlhet el, és ez a helyzet a szerda reggelre kiírt román Rovana Plumb esetében is. A testület az esetleges összeférhetetlenségeket vizsgálta előző héten, és kettejük esetében ilyet állapított meg.

A novemberben hivatalba lépő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságba jelölt huszonhat tagot a nekik szánt területtel foglalkozó parlamenti bizottságok hallgatják majd meg. A tervezett portfóliók több jelölt esetben több szakbizottság területét is érintik, ilyenkor az ülés egyenrangú vagy társult bizottságok előtt zajlik.

A biztosjelölteknek előzőleg írásban meg kellett válaszolniuk egy kérdőívet, és ezt követően szeptember 30-án három, október 1. és 3. között naponta hat, október 7-én kettő, október 8-án három ülést tartanak a korábbi tájékoztatás szerint.

A jelöltek alkalmasságát háromórás kérdezz-felelek során próbálják felmérni. Az érintettek 15 perces bevezetőit követi 25 kérdés a képviselők részéről, egy kérdésre egy perc, a válaszra három perc jut, illetve lesz lehetőség kiegészítő kérdésre és válaszra is. Az ülés a jelölt ötperces összegzésével zárul.

Az első meghallgatások után a frakciók koordinátorai legalább kétharmados többséggel akár azonnal is jóváhagyhatják az érintettek kinevezését, akik ennek hiányában további kérdéseket kapnak írásban. Ha a beérkezett válaszok sem meggyőzőek, akkor legfeljebb másfél órában újra meg kell jelenniük a testület előtt, amely - ha ezúttal sincsen meg a szükséges koordinátori többség - végül egyszerű többséggel fogadhatja el őket titkos szavazáson.

Ezen fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása.

Az esetleges második, illetve jelöltcsere esetén újabb első meghallgatásokra október 14-én és 15-én kerülhet sor.

Bennfentes források szerint október 17-étől pótmeghallgatásokat tarthatnak, amennyiben szükséges.

Az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Értekezlete október 17-én áttekinti a bizottsági értékeléseket és ajánlásokat, majd hivatalosan is lezárja a meghallgatásokat.

A testület végleges összetételét tükröző listáról október 23-án név szerint szavaznak a képviselők az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Végül az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot, amely várhatóan november 1-jén lép hivatalba.

"Ez az eljárás meglehetősen egyedülálló. A legtöbb nemzeti parlamentnek csak hivatalba lépésüket követően van lehetősége meghallgatnia a minisztereket" - mondta Jaume Duch Guillot, az EP szóvivője.

Bajnok Artúr (MTI)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lendület - illusztráció
2019. OKTÓBER 18.
[ 13:38 ]
Tömbösítés - illusztráció
2019. OKTÓBER 14.
[ 15:32 ]
Finoman szólva is megosztotta a közvéleményt az, hogy Peter Handke osztrák író kapta az idei irodalmi Nobel-díjat. Nem csak és elsősorban azért, mert 2014-ben éppen Handke volt az, aki a Nobel-díj eltörlését kérte, mivel arra az irodalom hamis kanonizálásaként tekintett, hanem azért is, mert a pályatársai közül sokan...
2019. OKTÓBER 12.
[ 19:17 ]
Az idei turisztikai idényre úgy emlékeznek majd, mint az egyik legnyugodtabbra, hiszen az utasok a legkevesebb feljelentést és panaszt tették. Az előző évekhez képest, amikor 13-15 idegenforgalmi ügynökségtől vonták meg a működési engedélyt, idén csupán hét esetben került erre sor. A legtöbb problémát az...
2019. OKTÓBER 8.
[ 12:31 ]
Idén október 8-án este köszönt be és másnap estig tart a zsidó vallás legfontosabb, legszentebb és legnagyobb ünnepe, a jóm-kipúr, azaz az engesztelés ünnepe, népies nevén a hosszú nap. A bibliai eredetű ünnep a zsidó naptár szerinti hetedik hónap, azaz tisri hónap 10. napján van, így a Gergely-naptár szerint...
2019. OKTÓBER 8.
[ 10:24 ]
Beolvasás folyamatban