Tükör
Kezdődnek a biztosjelölti meghallgatások az Európai Parlamentben

Megkezdődik a biztosjelöltek meghallgatása az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban hétfő délután.

Az első napon a szlovák Maros Šefčovič, az ír Phil Hogan és a bolgár Marija Gabriel kerül sorra, míg utolsókként, október 8-án a három ügyvezető alelnök, a lett Valdis Dombrovskis, a dán Margrethe Vestager és a holland Frans Timmermans.

Az eredeti menetrend szerint a magyar Trócsányi Lászlót kedd este hallgatták volna meg, az ő sorsa az EP jogi szakbizottságának hétfői megismételt ülésén dőlhet el, és ez a helyzet a szerda reggelre kiírt román Rovana Plumb esetében is. A testület az esetleges összeférhetetlenségeket vizsgálta előző héten, és kettejük esetében ilyet állapított meg.

A novemberben hivatalba lépő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságba jelölt huszonhat tagot a nekik szánt területtel foglalkozó parlamenti bizottságok hallgatják majd meg. A tervezett portfóliók több jelölt esetben több szakbizottság területét is érintik, ilyenkor az ülés egyenrangú vagy társult bizottságok előtt zajlik.

A biztosjelölteknek előzőleg írásban meg kellett válaszolniuk egy kérdőívet, és ezt követően szeptember 30-án három, október 1. és 3. között naponta hat, október 7-én kettő, október 8-án három ülést tartanak a korábbi tájékoztatás szerint.

A jelöltek alkalmasságát háromórás kérdezz-felelek során próbálják felmérni. Az érintettek 15 perces bevezetőit követi 25 kérdés a képviselők részéről, egy kérdésre egy perc, a válaszra három perc jut, illetve lesz lehetőség kiegészítő kérdésre és válaszra is. Az ülés a jelölt ötperces összegzésével zárul.

Az első meghallgatások után a frakciók koordinátorai legalább kétharmados többséggel akár azonnal is jóváhagyhatják az érintettek kinevezését, akik ennek hiányában további kérdéseket kapnak írásban. Ha a beérkezett válaszok sem meggyőzőek, akkor legfeljebb másfél órában újra meg kell jelenniük a testület előtt, amely - ha ezúttal sincsen meg a szükséges koordinátori többség - végül egyszerű többséggel fogadhatja el őket titkos szavazáson.

Ezen fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása.

Az esetleges második, illetve jelöltcsere esetén újabb első meghallgatásokra október 14-én és 15-én kerülhet sor.

Bennfentes források szerint október 17-étől pótmeghallgatásokat tarthatnak, amennyiben szükséges.

Az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Értekezlete október 17-én áttekinti a bizottsági értékeléseket és ajánlásokat, majd hivatalosan is lezárja a meghallgatásokat.

A testület végleges összetételét tükröző listáról október 23-án név szerint szavaznak a képviselők az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Végül az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot, amely várhatóan november 1-jén lép hivatalba.

"Ez az eljárás meglehetősen egyedülálló. A legtöbb nemzeti parlamentnek csak hivatalba lépésüket követően van lehetősége meghallgatnia a minisztereket" - mondta Jaume Duch Guillot, az EP szóvivője.

Bajnok Artúr (MTI)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Június 4. - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 0:03 ]
Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi...
2020. MÁJUS 26.
[ 13:50 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban