Tükör
Hosszú tárgyalások Bécsben

Nyitottak a koalíciós lehetőségek Ausztriában a néppárt fölényes választási győzelme után, írja az esélyeket latolgató cikkében a Magyar Nemzet.

Lázasan tanácskoztak a kialakult helyzetről az osztrák pártok tegnap, az előre hozott parlamenti választások másnapján. A voksolást Sebastian Kurz, az előző kancellár Osztrák Néppártja (ÖVP) fölényesen nyerte meg, így nem kérdés, hogy ismét a még mindig csak 33 éves politikus alakíthat kormányt.

Az ÖVP az előzetes végeredmény szerint a voksok 38,4 százalékát szerezte meg, de 1,1 millió levélszavazatot még nem értékeltek ki. Kurz előző koalíciós partnere, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ezúttal jelentősen meggyengült az úgynevezett Ibiza-videó révén elhíresült kiszivárogtatási botrány nyomán.

Tíz százalékpontos veszteséggel 16 százalék körüli eredményt érhetett el, és Norbert Hofer pártelnök bejelentése szerint ellenzéki szerepre készül – ez ugyanakkor nincsen még kőbe vésve. Az 1945 után a bécsi politikát évtizedeken át uraló szociáldemokraták (SPÖ) 21,5 százalékkal mindenkori leggyengébb eredményüket érték el; emiatt tegnap lemondott Thomas Drozda pártigazgató.

A Zöldek – két év kihagyás után – szenzációs, 12,4 százalékos eredménnyel tértek vissza a parlamentbe. Bécsben 19 százalékot kaptak, Vorarlbergben pedig a második legnagyobb párttá nőtték ki magukat.

Legkorábban is csak az elkövetkező napokban válhat világossá, melyik pártéval lehet a legkönnyebben összefésülhető az ÖVP programja. Maga a kancellárjelölt is elhúzódó egyeztetésekre számít. – Az én nézőpontomból három koalíciós lehetőség adódik: a szociáldemokratákkal, a Szabadságpárttal és a Zöldekkel, illetve a Zöldekkel és a (liberális) Neosszal.

A koa­líciós tárgyalások nem lesznek egyszerűek, mindamellett hálásak lehetünk, hogy mi vezethetjük azokat – mondta Kurz egy tegnapi interjúban. – Az ÖVP-nek az FPÖ-vel lenne a legkönnyebb kormányprogramot készítenie, alig van különbség köztük.

Az SPÖ-höz és a Zöldekhez viszonyítva távol esnek az álláspontok, ráadásul a Zöldek kormányzati szerepvállalásától tartanak Nyugaton, Németországban pedig komolyan számolnak azzal, hogy a következő berlini kormányt a Zöldek alakíthatják a CDU–CSU-val – mondta a Magyar Nemzetnek Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki a német sajtóban is megjelent beszámolókra is alapozva állítja, a Kurz-kormányt megbuktató Ibiza-videó hátterében Angela Merkel német kancellár állt.

Mégpedig azért, mert Kurz álláspontja a migrációs kérdésben homlokegyenest az ellenkező volt Merkeléhez képest, amit utóbbi nem engedhetett meg magának. Kurz a tegnapi interjúban megerősítette: „Nekünk Ausztriában ugyanúgy fontos, mint korábban, hogy eldönthessük, ki élhet nálunk”.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Június 4. - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 0:03 ]
Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi...
2020. MÁJUS 26.
[ 13:50 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban