Tükör
Hosszú tárgyalások Bécsben

Nyitottak a koalíciós lehetőségek Ausztriában a néppárt fölényes választási győzelme után, írja az esélyeket latolgató cikkében a Magyar Nemzet.

Lázasan tanácskoztak a kialakult helyzetről az osztrák pártok tegnap, az előre hozott parlamenti választások másnapján. A voksolást Sebastian Kurz, az előző kancellár Osztrák Néppártja (ÖVP) fölényesen nyerte meg, így nem kérdés, hogy ismét a még mindig csak 33 éves politikus alakíthat kormányt.

Az ÖVP az előzetes végeredmény szerint a voksok 38,4 százalékát szerezte meg, de 1,1 millió levélszavazatot még nem értékeltek ki. Kurz előző koalíciós partnere, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ezúttal jelentősen meggyengült az úgynevezett Ibiza-videó révén elhíresült kiszivárogtatási botrány nyomán.

Tíz százalékpontos veszteséggel 16 százalék körüli eredményt érhetett el, és Norbert Hofer pártelnök bejelentése szerint ellenzéki szerepre készül – ez ugyanakkor nincsen még kőbe vésve. Az 1945 után a bécsi politikát évtizedeken át uraló szociáldemokraták (SPÖ) 21,5 százalékkal mindenkori leggyengébb eredményüket érték el; emiatt tegnap lemondott Thomas Drozda pártigazgató.

A Zöldek – két év kihagyás után – szenzációs, 12,4 százalékos eredménnyel tértek vissza a parlamentbe. Bécsben 19 százalékot kaptak, Vorarlbergben pedig a második legnagyobb párttá nőtték ki magukat.

Legkorábban is csak az elkövetkező napokban válhat világossá, melyik pártéval lehet a legkönnyebben összefésülhető az ÖVP programja. Maga a kancellárjelölt is elhúzódó egyeztetésekre számít. – Az én nézőpontomból három koalíciós lehetőség adódik: a szociáldemokratákkal, a Szabadságpárttal és a Zöldekkel, illetve a Zöldekkel és a (liberális) Neosszal.

A koa­líciós tárgyalások nem lesznek egyszerűek, mindamellett hálásak lehetünk, hogy mi vezethetjük azokat – mondta Kurz egy tegnapi interjúban. – Az ÖVP-nek az FPÖ-vel lenne a legkönnyebb kormányprogramot készítenie, alig van különbség köztük.

Az SPÖ-höz és a Zöldekhez viszonyítva távol esnek az álláspontok, ráadásul a Zöldek kormányzati szerepvállalásától tartanak Nyugaton, Németországban pedig komolyan számolnak azzal, hogy a következő berlini kormányt a Zöldek alakíthatják a CDU–CSU-val – mondta a Magyar Nemzetnek Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki a német sajtóban is megjelent beszámolókra is alapozva állítja, a Kurz-kormányt megbuktató Ibiza-videó hátterében Angela Merkel német kancellár állt.

Mégpedig azért, mert Kurz álláspontja a migrációs kérdésben homlokegyenest az ellenkező volt Merkeléhez képest, amit utóbbi nem engedhetett meg magának. Kurz a tegnapi interjúban megerősítette: „Nekünk Ausztriában ugyanúgy fontos, mint korábban, hogy eldönthessük, ki élhet nálunk”.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lendület - illusztráció
2019. OKTÓBER 18.
[ 13:38 ]
Tömbösítés - illusztráció
2019. OKTÓBER 14.
[ 15:32 ]
Finoman szólva is megosztotta a közvéleményt az, hogy Peter Handke osztrák író kapta az idei irodalmi Nobel-díjat. Nem csak és elsősorban azért, mert 2014-ben éppen Handke volt az, aki a Nobel-díj eltörlését kérte, mivel arra az irodalom hamis kanonizálásaként tekintett, hanem azért is, mert a pályatársai közül sokan...
2019. OKTÓBER 12.
[ 19:17 ]
Az idei turisztikai idényre úgy emlékeznek majd, mint az egyik legnyugodtabbra, hiszen az utasok a legkevesebb feljelentést és panaszt tették. Az előző évekhez képest, amikor 13-15 idegenforgalmi ügynökségtől vonták meg a működési engedélyt, idén csupán hét esetben került erre sor. A legtöbb problémát az...
2019. OKTÓBER 8.
[ 12:31 ]
Idén október 8-án este köszönt be és másnap estig tart a zsidó vallás legfontosabb, legszentebb és legnagyobb ünnepe, a jóm-kipúr, azaz az engesztelés ünnepe, népies nevén a hosszú nap. A bibliai eredetű ünnep a zsidó naptár szerinti hetedik hónap, azaz tisri hónap 10. napján van, így a Gergely-naptár szerint...
2019. OKTÓBER 8.
[ 10:24 ]
Beolvasás folyamatban