Tükör
Nemzeti ünnep

(Budapesti tudósítónktól)

Néha egy focimeccs is lehet ilyen. Most ez az új Puskás Arénában konkrétan az volt. Mert kapott itt mindenki magának mindent, ami szem-szájnak ingere, persze leginkább előbbi. Van egy új, nagyon szép stadionja a hazának, olyan, mint a Bernábeu, esetleg az Anfield Road. Olyan igazi, nagystílű, amilyenről azt gondoltuk, csak a tévében létezik.

Uruguay idejött, a megnyitómeccsek stílusában lejátszotta a mérkőzést, ennek most színielőadás jellege volt, hiszen teljesen mindegy, mi állt a végén az eredményjelzőn. Az a 67 ezer ember, aki meg tudta szerezni a jegyét, nagyon örülhetett, aki pedig lemaradt róla, mint például ezen sorok írója, az tévén keresztül próbálta követni az eseményeket, közben csendben mormogni, hogy én is ott lehetnék, de én a sok bukott közé kerültem. Mert sajnos ez nem így megy, hogy innen-onnan leesik néhány jegy. Itt nagyon gyorsnak kellett volna lenni, mert egy százezres stadiont is megtöltött volna most a magyarság.

Aztán persze kiderült, hogy mindenhol lehet rosszat látni. Láttak is azok, akik alapvetően ezzel kelnek, ezzel fekszenek. A futball egy csapatsport, semmi más – írta egy régi kollégám, s hozzátette, inkább a K-vitamin-készlettel kellene foglalkoznia Magyarországnak, nem a focival. Egy szinttel feljebb Karácsony Gergely friss budapesti főpolgármester üzent. Ő nem vett részt ezen az ünnepen, hiába vezeti a fővárost, jelezte, nem meccsrejárós típus. Pedig ez itt kőkemény diplomáciai-politikai tevékenység, a részvétel és a távolmaradás egyaránt utal valamire. Mondjuk arra, hogy a budapesti főpolgármester számára ez csak foci, azt pedig ő nem szereti. Hozzátette, az is nagy magyar siker volna, ha sikerülne megakadályozni, hogy évente több, mint 30 ezer ember haljon meg megelőzhető betegségekben. Nyilván nagy magyar siker volna, csak teljesen értelmetlen összevetni a stadionmegnyitóval. Ugyanaz a gondolkodásmód, mint a Momentum olimpia-ellenes népszavazási akciója.

Mert a világon sehol nincs tökéletes betegellátás, de az egészségügy nem csak kórházakból áll. Főként nem azokból, hanem olyan létesítményekből, amelyek segítségével meg lehet előzni a betegségeket. Mondjuk sportlétesítmények, ahol apa kiviszi a kölyköket a meccsre, vesz egy magyar válogatott mezt Zsoltinak, aki karácsonyra focilabdát kér, Jézuska pedig hoz is neki. Jövőre apa megveszi neki a bérletet a romantikának megfelelő csapat meccseire, esetleg pénztárcától függően kiviszi egy külföldi túrára a válogatottal. Zsolti pedig focista akar lenni, elmegy valamely gyerekcsapathoz focizni, szabadidejét a laszti rugdosásával tölti. Talán focista lesz, de inkább nem. Viszont vérében lesz a mozgás, és mire ő 40 éves lesz, a saját fiát viszi meccsre. Az akkor már nagypapa pedig mesélhet arról, hogy ő 18 évesen még kerítést mászott Győrben, hogy bejusson a magyar-szlovákra, és elszakadt a kabátja a rozsdás szögesdróton. Mert ilyenek is voltak, egy egész nemzedék küzdött az elemekkel, hogy lássa a teljesen sikertelen magyar válogatottat, állt órákig idegen stadionokban lovasrendőrök társaságában, nyelte a könnygázt, didergett a kiütött ablakú buszban hazafelé egy vereség után. De ott volt legközelebb is, mert ez nem csak egy csapatsport.

Van valami nagyon szomorú abban, hogy a főpolgármester nem tud örülni saját városa sikerének. Egyszerűen azért nem, mert ő itt pártpolitikus, nem Budapest vezetője. Minden egyes lehetőséget megragad, hogy a lelkes tömeg örömét megkeserítse, mert abban a lelkes tömegben van Orbán Viktor és a kormány is. Ezen logika alapján fogja minden erejét latba vetve elgáncsolni az atlétikai világbajnokság létesítményeinek megépítését, a kormány pedig meghajtja a fejét, mondván a budapestiek akaratával nem fognak szembemenni.

A Puskás szentély, mert minden ilyen közösségi tér az. Ezt csak azok nem értik, akik soha nem tudtak egy picikét feljebb emelkedni a mindennapos küzdelmeken. Akiknek az élet egy állandó siralomvölgy. A stadionra költött 150 milliárd forint hatalmas összeg, nem is kérdés. Ha ezt a pénzt kórházra költik, akkor annyi történt volna, hogy a feneketlen zsákba ennyivel több kerül, s marad Budapest közepén egy életveszélyes betonteknő. Ugyanígy nem lett volna új a Fradi vagy az MTK stadionja, utóbbi különösen szomorú állapotban volt, s lett ékköve a körútnak. 67 ezer ember konkrétan átélte azt, hogy együtt vagyunk és örülünk, hogy orkánszerűen harsog a stadion, mert a magyar srác gólt lőtt. Szalai Ádám, akit a 67 ezer ember közül csak néhányan ismernek személyesen. De örülünk neki, mert magyar.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2019. NOVEMBER 18. [ 14:36 ]

... az tény, hogy Budapest fő-polgármesterének ott kellett volna lennie, de ettől még nem kell fényezni a focit, főleg nem úgy, mint ha az lenne az egyedüli sport, ami az egészséget szolgálja ... Véremben van a mozgás ,... napi szinten sportgyaloglás. (nordic walking) Csak az én pénzemet emészti, ...


A magyar kultúra napja - illusztráció
2020. JANUÁR 22.
[ 0:09 ]
Gy. Németh Erzsébet, Budapest főpolgármester-helyettese kijelentette, Budapest nem fog pénzt áldozni a Giro d´Italia kerékpáros körverseny megrendezésére. Fontosnak tartjuk, hogy legyenek nemzetközi versenyek a fővárosban, de ezek nem kerülhetnek egy fillérébe sem az itt élő polgároknak. Sem közvetett, sem közvetlen módon...
2020. JANUÁR 15.
[ 14:49 ]
Magyarázkodásra kényszerült a Vatikán XVI. Benedeknek a papi nőtlenség (cölibátus) kérdését érintő írása miatt, amelyet a nyugalmazott pápa tudomása nélkül hoztak nyilvánosságra az olaszországi sajtó keddi jelentései szerint. XVI. Benedekhez közeli forrásoktól a vatikáni tudósítók úgy értesültek, hogy a...
2020. JANUÁR 15.
[ 0:36 ]
Szanyi Tibor neve teljesen összeforrt a Magyar Szocialista Párttal. Amolyan örök bútordarab, akit az se tud megingatni, hogy megszűnik a Szovjetunió vagy esetleg a párt maga. Ezért aztán súlyos tünet, hogy az örökké MSZP-s Kapitány elhagyja a hajót, visszaadja a párttagkönyvet, s olyan politikai alakulatot akar építeni, amely...
2020. JANUÁR 14.
[ 16:01 ]
Beolvasás folyamatban