Tükör
Nemzeti ünnep

(Budapesti tudósítónktól)

Néha egy focimeccs is lehet ilyen. Most ez az új Puskás Arénában konkrétan az volt. Mert kapott itt mindenki magának mindent, ami szem-szájnak ingere, persze leginkább előbbi. Van egy új, nagyon szép stadionja a hazának, olyan, mint a Bernábeu, esetleg az Anfield Road. Olyan igazi, nagystílű, amilyenről azt gondoltuk, csak a tévében létezik.

Uruguay idejött, a megnyitómeccsek stílusában lejátszotta a mérkőzést, ennek most színielőadás jellege volt, hiszen teljesen mindegy, mi állt a végén az eredményjelzőn. Az a 67 ezer ember, aki meg tudta szerezni a jegyét, nagyon örülhetett, aki pedig lemaradt róla, mint például ezen sorok írója, az tévén keresztül próbálta követni az eseményeket, közben csendben mormogni, hogy én is ott lehetnék, de én a sok bukott közé kerültem. Mert sajnos ez nem így megy, hogy innen-onnan leesik néhány jegy. Itt nagyon gyorsnak kellett volna lenni, mert egy százezres stadiont is megtöltött volna most a magyarság.

Aztán persze kiderült, hogy mindenhol lehet rosszat látni. Láttak is azok, akik alapvetően ezzel kelnek, ezzel fekszenek. A futball egy csapatsport, semmi más – írta egy régi kollégám, s hozzátette, inkább a K-vitamin-készlettel kellene foglalkoznia Magyarországnak, nem a focival. Egy szinttel feljebb Karácsony Gergely friss budapesti főpolgármester üzent. Ő nem vett részt ezen az ünnepen, hiába vezeti a fővárost, jelezte, nem meccsrejárós típus. Pedig ez itt kőkemény diplomáciai-politikai tevékenység, a részvétel és a távolmaradás egyaránt utal valamire. Mondjuk arra, hogy a budapesti főpolgármester számára ez csak foci, azt pedig ő nem szereti. Hozzátette, az is nagy magyar siker volna, ha sikerülne megakadályozni, hogy évente több, mint 30 ezer ember haljon meg megelőzhető betegségekben. Nyilván nagy magyar siker volna, csak teljesen értelmetlen összevetni a stadionmegnyitóval. Ugyanaz a gondolkodásmód, mint a Momentum olimpia-ellenes népszavazási akciója.

Mert a világon sehol nincs tökéletes betegellátás, de az egészségügy nem csak kórházakból áll. Főként nem azokból, hanem olyan létesítményekből, amelyek segítségével meg lehet előzni a betegségeket. Mondjuk sportlétesítmények, ahol apa kiviszi a kölyköket a meccsre, vesz egy magyar válogatott mezt Zsoltinak, aki karácsonyra focilabdát kér, Jézuska pedig hoz is neki. Jövőre apa megveszi neki a bérletet a romantikának megfelelő csapat meccseire, esetleg pénztárcától függően kiviszi egy külföldi túrára a válogatottal. Zsolti pedig focista akar lenni, elmegy valamely gyerekcsapathoz focizni, szabadidejét a laszti rugdosásával tölti. Talán focista lesz, de inkább nem. Viszont vérében lesz a mozgás, és mire ő 40 éves lesz, a saját fiát viszi meccsre. Az akkor már nagypapa pedig mesélhet arról, hogy ő 18 évesen még kerítést mászott Győrben, hogy bejusson a magyar-szlovákra, és elszakadt a kabátja a rozsdás szögesdróton. Mert ilyenek is voltak, egy egész nemzedék küzdött az elemekkel, hogy lássa a teljesen sikertelen magyar válogatottat, állt órákig idegen stadionokban lovasrendőrök társaságában, nyelte a könnygázt, didergett a kiütött ablakú buszban hazafelé egy vereség után. De ott volt legközelebb is, mert ez nem csak egy csapatsport.

Van valami nagyon szomorú abban, hogy a főpolgármester nem tud örülni saját városa sikerének. Egyszerűen azért nem, mert ő itt pártpolitikus, nem Budapest vezetője. Minden egyes lehetőséget megragad, hogy a lelkes tömeg örömét megkeserítse, mert abban a lelkes tömegben van Orbán Viktor és a kormány is. Ezen logika alapján fogja minden erejét latba vetve elgáncsolni az atlétikai világbajnokság létesítményeinek megépítését, a kormány pedig meghajtja a fejét, mondván a budapestiek akaratával nem fognak szembemenni.

A Puskás szentély, mert minden ilyen közösségi tér az. Ezt csak azok nem értik, akik soha nem tudtak egy picikét feljebb emelkedni a mindennapos küzdelmeken. Akiknek az élet egy állandó siralomvölgy. A stadionra költött 150 milliárd forint hatalmas összeg, nem is kérdés. Ha ezt a pénzt kórházra költik, akkor annyi történt volna, hogy a feneketlen zsákba ennyivel több kerül, s marad Budapest közepén egy életveszélyes betonteknő. Ugyanígy nem lett volna új a Fradi vagy az MTK stadionja, utóbbi különösen szomorú állapotban volt, s lett ékköve a körútnak. 67 ezer ember konkrétan átélte azt, hogy együtt vagyunk és örülünk, hogy orkánszerűen harsog a stadion, mert a magyar srác gólt lőtt. Szalai Ádám, akit a 67 ezer ember közül csak néhányan ismernek személyesen. De örülünk neki, mert magyar.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2019. NOVEMBER 18. [ 14:36 ]

... az tény, hogy Budapest fő-polgármesterének ott kellett volna lennie, de ettől még nem kell fényezni a focit, főleg nem úgy, mint ha az lenne az egyedüli sport, ami az egészséget szolgálja ... Véremben van a mozgás ,... napi szinten sportgyaloglás. (nordic walking) Csak az én pénzemet emészti, ...


Index-sirató - illusztráció
2020. JÚLIUS 28.
[ 11:44 ]
Orbán Viktor úgy ment ki Brüsszelbe, az uniós büdzséről tartott tárgyalássorozatra, hogy tudta, ezen a vitán nagyon sok múlik. Ezen dől el, ki mennyi pénzt fog szerezni a közös kasszából, az előttünk álló hét éves költségvetés sarokszámait meghatározzák, később ezeken változtatni nem lehet, hiszen a kompromisszum...
2020. JÚLIUS 23.
[ 12:47 ]
Amióta kötelezővé tették a maszk viselését Szerbiában, a legkelendőbb árucikkek egyikévé vált. Maszkvarró kisüzemek létesültek, ahol a legkülönfélébb mintájú anyagokból varrják a maszkokat. De nem csak az anyagok mintája változó a cicástól a hangjegyesen keresztül a virág- vagy éppen téglamintásig, az árak is...
2020. JÚLIUS 22.
[ 9:06 ]
A pszichológusok szerint már most vannak olyan vészjósló jelek, amelyek arra engednek következtetni, hogy az ősz beköszöntével mély depresszióba esik a Föld lakossága, és szerintük olyannyira a béka feneke alá kerülünk, hogy onnan bizony bajos lesz a kijutás. A magyarázat szerint ugyanis, ha ebben az időszakban nem megyünk...
2020. JÚLIUS 21.
[ 13:11 ]
Beolvasás folyamatban