Tükör
Hét év alatt ötmillióan emigráltak az EU-ba a nyugat-balkáni országokból
Riasztó adatok a régióra nézv

Az utóbbi hét évben több mint ötmillióan vándoroltak ki a Nyugat-Balkánról az Európai Unióba, jelentette ki Majlinda Bregu, a Regionális Együttműködési Tanács főtitkára, s hozzátette, ezek a demográfiai tendenciák a legjobb mutatói a polgárok valódi törekvéseinek és igényeinek.

„Európa és a Nyugat-Balkán demográfiai változáson megy keresztül, gyakran a kiindulópontként és a célpontként szolgáló országok szempontjából, tekintettel arra, hogy csak 2018-ban közel 230 ezer polgár törvényesen emigrált az EU-ba, az elmúlt hét évben pedig több mint ötmillióan vándoroltak ki, ami a lakosság valós számának egynegyede” – mondta Bregu.

Elmondása szerint ez a szám még nagyobb, amikor a fiatalokról van szó. Habár a fiatalok 61 százaléka támogatja a régió európai uniós integrációját, nem vesztegetik az időt. A térségben a fiatalok 35 százaléka munkanélküli, ami duplája az EU-ban mért aránynak, míg 62 százalékuk szeretne elmenni és külföldön dolgozni.

Bregu értékelése szerint ezek riasztó adatok a régióra nézve.

„Ezek az adatok régió lakosságának de facto demográfiai európaizációjáról tanúskodnak” – mondta Bregu a Nyugat-Balkán és az EU: Közös kihívások és közös felelősségek elnevezésű panelbeszélgetés kezdetén, amelyet az Európai Néppárt (EPP) éves kongresszusa keretében tartottak Zágrábban.

Bregu leszögezte, a Regionális Együttműködési Tanácsnál mindenki elkötelezett a regionális együttműködés iránt, s hiszik, hogy a dolgok pozitív irányba mozdulhatnak. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Testvérek - illusztráció
2020. JÚLIUS 10.
[ 16:23 ]
A Polgári Magyarországért Alapítvány online nemzetközi konferenciát tartott „Európa cenzúrázatlanul” címmel. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb államfő, Janez Janša szlovén miniszterelnök és François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok európai parlamenti...
2020. JÚLIUS 8.
[ 11:57 ]
Azt már valamennyien sejtjük, hogy a koronavírus után (ha lesz ilyen) már nem lesz olyan az életünk, mint eddig volt. A tekintélyes bolgár politológus szerint a koronavírus fordulópont lehet a globalizáció történetében, különösen Európáéban. Azt azonban nem meri megjósolni, hogy nagyobb bezárkózáshoz, avagy még...
2020. JÚLIUS 4.
[ 17:20 ]
A koronavírus nem enged, az új védőintézkedések tovább sújthatják a megingott gazdaságot, a fő kérdés tehát – mi lesz a fizetésekkel? Az év második felében nem változnak a bérek a közszférában, míg a magánszektorban enyhe csökkenés várható, ezt vetíti előre az az elemzés, amely a Kvartalni monitor című...
2020. JÚLIUS 3.
[ 16:19 ]
Beolvasás folyamatban