Tükör
Hét év alatt ötmillióan emigráltak az EU-ba a nyugat-balkáni országokból
Riasztó adatok a régióra nézv

Az utóbbi hét évben több mint ötmillióan vándoroltak ki a Nyugat-Balkánról az Európai Unióba, jelentette ki Majlinda Bregu, a Regionális Együttműködési Tanács főtitkára, s hozzátette, ezek a demográfiai tendenciák a legjobb mutatói a polgárok valódi törekvéseinek és igényeinek.

„Európa és a Nyugat-Balkán demográfiai változáson megy keresztül, gyakran a kiindulópontként és a célpontként szolgáló országok szempontjából, tekintettel arra, hogy csak 2018-ban közel 230 ezer polgár törvényesen emigrált az EU-ba, az elmúlt hét évben pedig több mint ötmillióan vándoroltak ki, ami a lakosság valós számának egynegyede” – mondta Bregu.

Elmondása szerint ez a szám még nagyobb, amikor a fiatalokról van szó. Habár a fiatalok 61 százaléka támogatja a régió európai uniós integrációját, nem vesztegetik az időt. A térségben a fiatalok 35 százaléka munkanélküli, ami duplája az EU-ban mért aránynak, míg 62 százalékuk szeretne elmenni és külföldön dolgozni.

Bregu értékelése szerint ezek riasztó adatok a régióra nézve.

„Ezek az adatok régió lakosságának de facto demográfiai európaizációjáról tanúskodnak” – mondta Bregu a Nyugat-Balkán és az EU: Közös kihívások és közös felelősségek elnevezésű panelbeszélgetés kezdetén, amelyet az Európai Néppárt (EPP) éves kongresszusa keretében tartottak Zágrábban.

Bregu leszögezte, a Regionális Együttműködési Tanácsnál mindenki elkötelezett a regionális együttműködés iránt, s hiszik, hogy a dolgok pozitív irányba mozdulhatnak. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rossz választás - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 15:37 ]
Kvízprofesszor - illusztráció
2019. DECEMBER 6.
[ 9:57 ]
A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. Szent Miklós (Nikolaosz) a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta...
2019. DECEMBER 5.
[ 10:22 ]
Elengedhetetlen, hogy az egyes tagjelölt országok érdemeken alapuló értékelése révén fenntartsuk és felgyorsítsuk a fejlődést, és továbbra is hiteles perspektívát kínáljunk a jövőbeli csatlakozásra vonatkozóan a Nyugat-Balkán számára - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke Várhelyi Olivér magyar uniós biztosnak...
2019. DECEMBER 2.
[ 20:38 ]
Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete. A Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső vasárnaptól Jézus Krisztus születésének napjáig, december 25-ig tartó advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyra előkészület ideje. A...
2019. DECEMBER 1.
[ 8:15 ]
Beolvasás folyamatban