Tükör
Szerbiában a legtöbbet élelemre, Európában a számlákra költenek

A szerbiai háztartásokban tavaly havonta átlagban 64,5 ezer dinárt költöttek. Ennek nagy hányada, kb. egyharmada élelemre ment el. Az EU országokban ezzel szemben a családi kassza legnagyobb kiadási tétele a rezsiköltség.

Miért van ez így, s vajon az adott ország jólétének növekedésével változik-e ez az arány? A szakemberek kimutatták, hogy a szegény országokban élők sokkal többet költenek a családi büdzséből élelemre, mint a gazdagabb országokban élők.

Szerbiában a megkeresett pénz egyharmadát “megeszik és megisszák” az emberek, amivel Szerbia az európai rekorderek között van, ugyanis míg az EU-ban lakosonként évente 1861 eurót költenek erre a célra, addig a szegény Szerbia alig valamivel marad el emögött, ugyanis itt is évente 926 eurót költ a lakosság fejenként élelemre.

Žarko Malinović, a szerbiai gazdasági kamara munkatársa az RTS reggeli műsora vendégeként azt magyarázta, hogy a fizetőképesség mellett itt vannak a kulturális különbségek és a fogyasztói szokások is. Az EU-ban háromszor többet költenek éttermi és szállodai étkezésre, mondja Malinović, aki Olaszország példáját hozza fel, ahogy átlagban egy ételt készítenek otthon, kettőt pedig étteremben fogyasztanak el a családok. Nálunk ez a szokás ki sem alakult még.

Szerbiában nagyjából ugyanannyit költenek alkoholos italokra és dohányárura, mint az EU-ban, de Szerbiában ezt az alkoholmennyiséget inkább otthon isszák meg, mintsem vendéglátóipari létesítményekben, s a gazdasági kamara munkatársa itt – a kulturális különbségek példájaként – a nagy otthoni eszem-iszomokat emlegeti, amikor is az az igazi vendéglátó, aki a húst is hússal kínálja, s természetesen mindez mellé kellő mennyiségű alkoholos ital dukál.

Ami a szabadidő eltöltését illeti, az uniós polgárok háromszor többet szánnak kultúrára és rekreációra, ami azt is jelenti, hogy a szerbiai polgárok erre nem fordítanak kellő figyelmet, vagy ahogy Malinović fogalmaz, nincs “megfelelő minőségű viszonyuk” az élet ezen dolgai iránt, holott, mint mondja, a kultúra és a rekreáció terén nálunk a költségek jóval alacsonyabbak, mint az EU-ban.

Az EU országaiban viszont a polgárok majdnem annyit, mint mi az élelemre, vagyis jövedelmük 24 százalékát költik a lakhatásra, közüzemi számlákra, vagyis arra, amit rezsiköltségnek nevezünk.

Malinović ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben Szerbiában a fiatalok viszonylag későn költöznek el a szülői házból, addig az EU egyes országaiban, különösen pedig a skandináv országokban a fiatalok a nagykorúságuk elérését követően azonnal elköltöznek otthonról és önálló életet kezdenek. Az eltérő kulturális és szociális különbségek itt is nyilvánvalóak. Miközben a szerbiai fiatalok minél előtt saját ingatlanra akarnak szert tenni, addig a skandináv országokban a fiatalok inkább a lakásbérlést részesítik előnyben. Éppen ezért magasabbak a bérleti költségek és voltaképpen ez teszi ki a költségek legnagyobb hányadát.

Arra a kérdésre, hogy a kiadások struktúrája változik-e majd a béremelések során, Malinović úgy véli, a szerbiai lakosság többet fordít majd szabadidőre, változni fognak a fogyasztói szokások, pl. többet járnak majd étterembe étkezni, s példaként a Belgrádban gombamód szaporodó gyorsétkezdéket és kisvendéglőket említette.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kecskes eva
2019. DECEMBER 9. [ 18:59 ]

a kamara kedves munkatarsa alighanem onmagabol indul ki de jobban tette volna ha az atlagfizetest sot az atlagnyugdijakat vette volna figyelembe akkor eszrevette volna hogy az emberek miert nem jarnak ettermekbe. otthon esznek de meg isznak is-hidegvizet.


München
2019. DECEMBER 7. [ 17:48 ]

Most akkor Szerbiában olcsó a közműszolgáltatás, hogy még az olcsó élelemnél is kevesebbe kerül? Azt viszont tudjuk, hogy az EU-ban a szolgáltatás - tehát a rezsi is - nagyon drága.


A Trump-béketerv - illusztráció
2020. JANUÁR 28.
[ 22:41 ]
Brexit: Mi változik szombat reggel? - illusztráció
2020. JANUÁR 28.
[ 9:39 ]
Rasszizmus, 2020 - illusztráció
2020. JANUÁR 27.
[ 14:02 ]
Egyre aggasztóbb hírek érkeznek a Kínában nemrég azonosított, súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírussal kapcsolatban. De mennyire kell félnünk nekünk, magyaroknak ettől a járványtól? Nagyjából egy hónapja jelentették először, hogy egy új, eddig nem ismert koronavírus okozott több súlyos betegséget Kínában. A...
2020. JANUÁR 25.
[ 15:06 ]
„Este es un cacao – ez egy kakaó, vagyis egy káosz, mondják a barátok – ez egy rémálom, amelyből rémes ébredés lesz”. Mióta október 14-én kimondták az ítéletet kilenc szeparatista politikus ellen, Barcelonában szükségállapot uralkodik. Az egyik oldalon fiatal rendbontók, a másik oldalon barátságos tüntetők,...
2020. JANUÁR 24.
[ 16:11 ]
Utolsó munkahetét kezdi a jövő héten az Európai Unió teljes jogú tagjaként az Egyesült Királyság, amely egy hét múlva, január 31-én - önálló tagországként az unió történetében elsőként - kilép az EU-ból. Az Egyesült Királyság pontosan 47 évet és egy hónapot tölt a távozás pillanatáig az Európai...
2020. JANUÁR 24.
[ 15:38 ]
Beolvasás folyamatban