Tükör
Lerik: A 150 éves kor nem feltétlenül álom

Azerbajdzsánban, magasan a felhők között található a kis falu, ahol szép számmal élnek száz év feletti lakosok, akik szerint néhány egyszerű alapelvet betartva könnyen elérhető akár a 150 éves kor is.

A világon számos olyan hely található, amely lakói élettartamáról lett híres. Japánban Okinawa érdemelte ki a „Halhatatlanok földje” becenevet, míg az olaszországi Campodimele, az „Örökkévalóság faluja” a mediterrán étrend jótékony hatásának bizonysága lett – írja a CNN.

Van azonban a bolygónak egy olyan szeglete is, amiről még kevesen hallottak, mégis a világ egyetlen hosszú élet múzeumának ad otthont. Ez a hely nem más, mint az Azerbajdzsán déli részén található Lerik.

Több mint kétezer kiállított ereklye és levél

A dél-kaukázusi országban a Talysh hegységben magasan elhelyezkedő faluban található múzeumot 1991-ben építették, és 2010-ben renoválták. Az intézményben több mint kétezer kiállított ereklye és levél található, amelyek a régió legidősebb lakosainak életét és emlékeit dokumentálják.

A legérdekesebb kiállított tárgyak talán a matuzsálemekről készült portrék. Ezeket az 1930-as évekből származó képeket Frederic Lachop francia fotós adományozta a múzeumnak.

A múzeum és az azerbajdzsáni hivatalos statisztikák a „matuzsálem” kifejezést némiképp lazábban értelmezik: itt a 90 évesnél idősebb emberekre értik.

Lerikben egykor meghökkentően nagy arányban éltek matuzsálemek. A 63 ezer lakosból több mint 200 embert regisztráltak 100 évesnél idősebbnek 1991-ben.

Azóta a számok kevésbé lenyűgözőek, amiért a helyiek a kommunikációs tornyok sugárzását és a környezeti hanyatlást okolják, ám az is lehet, hogy ez csak a szigorúbb nyilvántartásokra vezethető vissza. Ma a 83 800 lakosból tizenegy olyan ember él a faluban, aki elmúlt 100 éves.

A régió legidősebb lakója állítólag 168 éves volt

Lerik jelenlegi legidősebb polgára a 105 éves Raji Ibrahimova, aki már szép kort élt meg, de még így is eltörpül a régió leghíresebb matuzsáleméhez, Shirali Muslumovhoz képest, aki állítólag 168 évesen hunyt el.

Az útlevele szerint Muslumov 1805-ben született, míg a sírkövén az áll, hogy 1973-ban halt meg. Ha ez igaznak bizonyulna, az azt jelentené, hogy ő a legidősebb ember, aki valaha élt. Sajnos a 19. század elején az olyan távoli falvakban, mint Muslumov szülőhelyén, Barzavuban ritkán történt pontos születési regisztráció, ezért nincs igazolható bizonyíték annak pontos idejéről.

Úgy tűnik, hogy a hosszú élettartam örökletes a családban. Muslumov 95 éves lánya, Halima Qambarova a CNN Travelnek elmondta: bár valószínűleg nem éri el 168 éves kort, mint az apja, azt azért reméli, hogy legalább 150 éves koráig élni fog, mint a nagyapja.

A csendes elme része a titkuknak. Tartózkodnak a stressztől, és meglehetősen filozofikusan gondolkodnak az életről. Mindig egy napot élnek meg, sokat nem foglalkoznak a jövővel” – írja a múzeumi útmutató.

A hosszú élet titka a jó táplálkozás, a forrásvízben található ásványi anyagok és a gyógynövények, amelyeket a teákhoz adunk a betegségek megelőzéséhez. Az embereknek nem kell gyógyszert szedniük, csak a természetes gyógymódokat használják” – teszi hozzá az útmutató, melyet Qambarova is alátámaszt. Állítása szerint még soha sem vett be gyógyszert.

A már-már fejfájást keltő magasság szintén fontos tényező lehet

A spanyol Navarra Egyetem 2017-es tanulmánya megállapította, hogy nagyban csökkenti a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kockázatát, ha valaki magasan él. A coloradói Denver Egyetem 2011-es tanulmányából pedig az is kiderül, hogy a Lerikhez hasonló magasságban lakók hosszabb ideig élnek.

A helyi matuzsálemek valódi életkora vitatható, de Lerikben az örökségük tovább él azokban az emberekben, akik továbbra is tiszteletben tartják a hosszú élet egyszerű szabályait: fizikai aktivitás, jó táplálkozás, sok víz és az élethez való hozzáállás, mely szerint csak egyszer élünk, de ha helyesen csináljuk, akkor az az egy is untig elég. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Európa koronaparadoxonjai - illusztráció
2020. JÚLIUS 4.
[ 17:20 ]
Torz átvétel - illusztráció
2020. JÚLIUS 2.
[ 17:10 ]
Hitlert bármi módon dicsérni nem túl etikus döntés, ha pedig azt valaki politikusként teszi, még ha viccből is, az egyszerűen buta. Mert Hitler feketébb az ördögnél, ott tanyázik a történelem szemétdombján, választott képviselő így nem veheti a szájára a nevét pozitív kontextusban. Ha valaki történész és egy egész...
2020. JÚNIUS 29.
[ 13:28 ]
Amióta 2010 májusában Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke lett, a francia média papjai, tudósítói és kommentátorai egyre intenzívebben köszörülik rajta a nyelvüket. A Libérationtól a Le Figaróig, a Le Monde-tól a Les Echos-ig valóságos fújoló kórus veti rá magát a magyar kormányfőre, s hány a szemére minden...
2020. JÚNIUS 28.
[ 10:46 ]
Néhány hónapja sokan azt gondolták, hogy soha, de soha nem terjed el a maszkviselés, hiszen amellett, hogy biztonságot nyújt (talán) a koronavírussal szemben, megannyi kellemetlenséggel jár még akkor is, ha nem szemüveges az ember és nem párásodik be a szemüvege minden egyes lélegzetvételkor. Ám azóta nagyot fordult a világ,...
2020. JÚNIUS 24.
[ 18:27 ]
Beolvasás folyamatban