Tükör
Virtuális valóság, avagy lesznek-e robotminiszterei Szerbiának?

Ne tessék meglepődni a címen. Ez nem vicc. Ez az ország fejlődik, mégpedig rohamosan. Azt már lassan megszokjuk, hogy az oktatási miniszter hetente előáll valami lélegzetállító hírrel, de a legutóbbi, azt hiszem, übereli az eddigieket. Eddig soha nem látott új távlatokat nyit meg, s olyan jövőt vetít elénk, amitől eláll a szánk.

Robotok, virtuális valóság, hologramként a katedrára vetített tanárok, nos, ez csak néhány azon újdonságok közül, ami az elkövetkező években a szerbiai diákokat várja Šarčević miniszter úr elmondása szerint.

Mladen Šarčević, a szerb kormány oktatási minisztere mindezt a Večernje novosti minapi számában megjelent interjúban jelentette be, azt állítva, hogy a fent felsoroltak immáron realitássá válnak annak köszönhetően, hogy aláírták a szerződést az oktatásban használt mesterséges intelligencia alkalmazása tekintetében világelsőnek számító kínai NetDragon vállalattal.

Első lépésként nyitnak egy tudománynépszerűsítő központot Belgrádban, a tanítóképző kar épületében, a Béke sugárúton. Ez az egyetemi kar a projektum partnere is és az itt előadó tanárok képezik majd ki szerbiai kollégáikat.

“Az elkövetkező egy hónapban érkezik a felszerelés, amelyet a NetDragon adományoz. A központ február közepén kezdi meg munkáját és első látogatói a szerbiai tanítóképző karok dolgozói és hallgatói lesznek, akiknek alkalmuk lesz megismerkedni az új technológiák alkalmazásával az oktatásban. A kínai féllel kötött megállapodás értelmében ilyen központokat nyitunk majd Újvidéken és Trstenikben is, a felszerelést itt is a kínai partner ajándékozza, mi pedig biztosítjuk az épületet és természetesen a szállást is, hiszen a tanügyi dolgozók és az egyetemi hallgatók az ország távolabbi pontjaiból is ellátogatnak ide. Belgrádban például a szálláshely az egyetemista nyaraló lesz az Avalán”, magyarázta a miniszter, aki azt is hozzáfűzte, hogy a mesterséges intelligencia iskolákba történő bevezetéséhez ugyan sok pénz kell, de már a jövő évi költségvetésben helyet kap az eszközvásárláshoz szükséges tétel. Az államkassza mellett, véli a miniszter, adományozók is segítik majd a felszerelés megvásárlását.

A miniszter elmondta azt is, hogy a kínai NetDragonnal kötött szerződés végrehajtásának három fázisa van. Az első a már említett központok nyitása. A másodikban a kínai cég Belgrádban fejlesztési központot nyit, amely mintegy bemelegítés gyanánt szolgál a harmadik fázisként megnevezett szerbiai gyár megnyitásához. Ez lesz az e téren vezetőnek számító cég első Kínán kívüli gyára és természetesen óriási lehetőség Szerbia számára. Mindezt akkor ütötték nyélbe, amikor a kínai küldöttség a múltkorában Kínában járt az Egy Övezet Egy Út program keretében.

A tervek szerint az elkövetkező évben a 17 iskolaigazgatási egység mindegyikében legalább két iskolát felszerelnek ilyen hiper-szuper kütyükkel, aztán majd csodájára járnak más iskolák tanárai és diákjai.

A vajdasági tanügyi dolgozók szakszervezeti uniójának elnöke Zvonimir Jović a 021 portálnak azt nyilatkozta, meglepték az oktatási miniszternek a csúcstechnológia iskolában való alkalmazásáról szóló bejelentése, különösen ha arra gondol, hogy a meglévő technológiai újítások, mint pl. az e-napló sem működik még úgy, ahogy kell. Megítélése szerint mindez szép és jó lenne, ha az irányadók nem fordított logika szerint haladnának. Mint megjegyezte, addig, amíg vannak iskolák, amelyekben nincs mosdó és generációk nőnek fel tornaterem nélkül, addig érdekes, hogy a minisztériumban akad pénz olyasmire, ami – fogalmazzunk így – a fejlesztés egy későbbi lépcsőfoka lehetne.

A pedagógus-szakszervezet vezetője nem érti, mire fel most ez a nagy sietség, amikor ekkora változásokra a tanárok sincsenek felkészülve. Még hogy robot, meg még hogy hologram!

Én meg azt mondom: itt a jövő! Mert képzeljék el: ha a gyerekeket hologramként kivetített tanárok tanítják majd, netalán Pistikét robot tanító néni oktatja a betűvetésre, onnan már csak egy lépés a robotok és a hologramok bevezetése az élet egyéb területein is. Elvégre közelegnek a választások. Így, néhány hónappal a sorsdöntő (?) esemény előtt már nem árt felvázolni azt a mennyországot, ami a választókra vár, ha “jól” döntenek. És hát melyik mennyországban vannak olyan iskolák, ahol nem hogy robotok nincsenek, de mosdóhelyiség sem, tornatermet pedig még hologram formájában sem látnak a gyerekek. Arról nem beszélve, hogy felsőoktatási intézményeink sorra csúsznak le az egyetemeket rangsoroló listákról, miközben kétes hírű magánegyetemeken mindenféle hangzatos végzettséget lehet szerezni jó pénzért. Ezért kell hát bedobni a csontot. A virtuális, ám de szépen kiszínezett valóságot.

Közben egyre az motoszkál a fejemben, vajon nem kellene-e kicsiben kipróbálni ezt az egész robotos, hologramos sztorit? A NetDragon biztosan ajándékozna kellő számú kütyüt a pilótaprojektumhoz. Egy kormányhoz, amelyben robotminiszterek és hologramosan kivetített államtitkárok tevékenykednének. Robotkormány. Ez lenne csak az igazán hatékony és olajozottan lehetne irányítani. Kézi vezérléssel.

Náray Éva
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2020. JANUÁR 11. [ 16:05 ]

...és hologramként az asztalra vetített kolbász a szegény népnek. Száraz kenyérre talán lesz még pénzünk hologram nélkül is.


istván
2020. JANUÁR 11. [ 13:27 ]

... hologramként a katedrára vetített tanárok ..., meg hologramként falakra kivetített diákok, ...


Lehetőség - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 14:45 ]
75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Az új koronavírus terjesztésében való felelősségük vállalására szólította fel a nyári vakáció idején társas rendezvényeket, bárokat látogató fiatalokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója, miközben világszerte terjed a járvány, a halálos áldozatok száma már...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 21:19 ]
Huszonöt éve, 1995. augusztus 4-én indította meg a horvát hadsereg a Vihar fedőnevű hadműveletet, amelynek során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területek java részét. Az 1945 novemberében létrejött szocialista Jugoszláviát hat tagköztársaság alkotta: Szerbia (az autonómiát...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 7:49 ]
Miközben az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány még „nagyon hosszú ideig tarthat", a belga járványügyi szakemberek ismét figyelmeztetni próbálják a védekezésben ezúttal is késlekedő kormányt: nagy a baj Belgiumban. A Le Soir napilapban megjelent adatok szerint a...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 14:04 ]
Beolvasás folyamatban