Tükör
Nyugdíjak Szerbiában: Hogyan erősíthető meg a svájci modell?

Az új év első napjával elkezdődött a nyugdíjak svájci modell alapján történő indexálása, amely azt jelenti, hogy a nyugdíjakat az infláció növekedésével és az átlagbérrel hangolják össze, a szakemberek szerint pedig ez a modell gazdaságilag fenntartható, sok ország használja a régióban, továbbá széles körű társadalmi támogatást élvez.

A szerb elnök rámutatott, hogy a svájci modellt ki lehetne egészíteni valamivel, hogy nőjön a nyugdíjak részaránya az ország teljes GDP-jében, aminek végső célja az lenne, hogy jobban éljenek a nyugdíjasok.

Nikola Altiparmakov, a Fiskális Tanács tagja jónak tartja a svájci modellt, s a tanács véleménye, hogy meg lehetne erősíteni, amihez javaslatokat is adott.

A Fiskális Tanács tavaly elemzést készített, s rámutatott arra a lehetőségre, hogy ha hosszabb időn keresztül nagyon magas lenne a gazdasági növekedés és a bérek emelkedése, a nyugdíjak GDP-ben való részaránya a 10 százalékos célérték alá is esne, ami az európai átlag, s pénzügyileg fenntarthatónak mutatkozna Szerbia számára.

„Ezért javasoltuk, hogy a svájci modell mellett vezessenek be egy kiegészítő, generációközi szolidaritási mechanizmust, ami magában foglalja, hogy ha magas lenne a gazdasági növekedési arány és a nyugdíjak a GDP 9,5 százalékára csökkennének, 5 százalékos automatikus rendkívüli összehangolásra kerülne sor, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően visszaállítsák 10 százalékra a nyugdíjak GDP-arányát, ami gazdaságilag fenntartható Szerbia számára” – hangsúlyozta Altiparmakov a Tanjugnak.

Azt mondja, a javaslatot a pénzügyminisztérium elé terjesztették, s érdeklődést mutattak ez iránt a kiegészítő mechanizmus iránt, de jobb akkor végrehajtani, amikor megerősítik az IMF-fel a pénzügyi szabályokat, vagyis hogy azokon keresztül a svájci modell is megerősödjön.

A svájci modell egyébként azt jelenti, hogy a nyugdíjakat félig a bérnövekedéssel, félig pedig az inflációval hangolják össze, s számos európai és régióbeli ország alkalmazza. Szerbiában a 2000-es évek első felében létezett, de 2006-ban eltörölték.

Altiparmakov megjegyezte, hogy nagyon fontos, hogy ez a modell széleskörű társadalmi támogatást kapott, a szakszervezettől kezdve a nyugdíjas egyesületekig és a kormányig, de szakmai szempontból is életképes.

Ljubiša Babić, a Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesületének főtitkára hangsúlyozta, hogy mivel a nyugdíjasokat érintette a jövedelemcsökkentés, a svájci modell bátorítóan hat, hogy a nyugdíjasok jobban fognak élni, s hozzátette, jó, hogy végre elkezd emelkedni az időskori járandóság összege.

Zoran Đorđević munkaügyi és szociálpolitikai miniszter ma elmondta, a cél az, hogy 2025-ben az átlagnyugdíj összege 430-440 euró körül legyen.

„Ez olyasmi, amin együtt kell dolgoznunk” – szögezte le a tárcavezető, s különösen fontosnak értékelte a nyugdíjasokról való gondoskodást.

A svájci modell nem az egyetlen újdonság az idei évben a nyugdíjasok számára, hiszen 5,4 százalékos emelést is kaptak, a nők fél évvel később, vagyis 63 évesen mehetnek nyugdíjba, valamint ugyanennyivel tolódott ki mindkét nem esetében az idő előtti nyugdíjba vonulás korhatára is. Az idei évtől kibővült a korkedvezményes szolgálati időre való jogosultság is, továbbá az élettársak is örökölhetik a nyugdíjat.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Az Odessza megyében élő bolgár kisebbség jogait sértő tervezett intézkedések miatt a bolgár parlament az ukrán atlanti integráció támogatásának megvonásával fenyegette meg Kijevet. Ukrajna megsérti a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit, a területi, közigazgatási reform súlyosan sérti a kisebbségek...
2020. MÁJUS 25.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban