Tükör
Nyugdíjak Szerbiában: Hogyan erősíthető meg a svájci modell?

Az új év első napjával elkezdődött a nyugdíjak svájci modell alapján történő indexálása, amely azt jelenti, hogy a nyugdíjakat az infláció növekedésével és az átlagbérrel hangolják össze, a szakemberek szerint pedig ez a modell gazdaságilag fenntartható, sok ország használja a régióban, továbbá széles körű társadalmi támogatást élvez.

A szerb elnök rámutatott, hogy a svájci modellt ki lehetne egészíteni valamivel, hogy nőjön a nyugdíjak részaránya az ország teljes GDP-jében, aminek végső célja az lenne, hogy jobban éljenek a nyugdíjasok.

Nikola Altiparmakov, a Fiskális Tanács tagja jónak tartja a svájci modellt, s a tanács véleménye, hogy meg lehetne erősíteni, amihez javaslatokat is adott.

A Fiskális Tanács tavaly elemzést készített, s rámutatott arra a lehetőségre, hogy ha hosszabb időn keresztül nagyon magas lenne a gazdasági növekedés és a bérek emelkedése, a nyugdíjak GDP-ben való részaránya a 10 százalékos célérték alá is esne, ami az európai átlag, s pénzügyileg fenntarthatónak mutatkozna Szerbia számára.

„Ezért javasoltuk, hogy a svájci modell mellett vezessenek be egy kiegészítő, generációközi szolidaritási mechanizmust, ami magában foglalja, hogy ha magas lenne a gazdasági növekedési arány és a nyugdíjak a GDP 9,5 százalékára csökkennének, 5 százalékos automatikus rendkívüli összehangolásra kerülne sor, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően visszaállítsák 10 százalékra a nyugdíjak GDP-arányát, ami gazdaságilag fenntartható Szerbia számára” – hangsúlyozta Altiparmakov a Tanjugnak.

Azt mondja, a javaslatot a pénzügyminisztérium elé terjesztették, s érdeklődést mutattak ez iránt a kiegészítő mechanizmus iránt, de jobb akkor végrehajtani, amikor megerősítik az IMF-fel a pénzügyi szabályokat, vagyis hogy azokon keresztül a svájci modell is megerősödjön.

A svájci modell egyébként azt jelenti, hogy a nyugdíjakat félig a bérnövekedéssel, félig pedig az inflációval hangolják össze, s számos európai és régióbeli ország alkalmazza. Szerbiában a 2000-es évek első felében létezett, de 2006-ban eltörölték.

Altiparmakov megjegyezte, hogy nagyon fontos, hogy ez a modell széleskörű társadalmi támogatást kapott, a szakszervezettől kezdve a nyugdíjas egyesületekig és a kormányig, de szakmai szempontból is életképes.

Ljubiša Babić, a Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesületének főtitkára hangsúlyozta, hogy mivel a nyugdíjasokat érintette a jövedelemcsökkentés, a svájci modell bátorítóan hat, hogy a nyugdíjasok jobban fognak élni, s hozzátette, jó, hogy végre elkezd emelkedni az időskori járandóság összege.

Zoran Đorđević munkaügyi és szociálpolitikai miniszter ma elmondta, a cél az, hogy 2025-ben az átlagnyugdíj összege 430-440 euró körül legyen.

„Ez olyasmi, amin együtt kell dolgoznunk” – szögezte le a tárcavezető, s különösen fontosnak értékelte a nyugdíjasokról való gondoskodást.

A svájci modell nem az egyetlen újdonság az idei évben a nyugdíjasok számára, hiszen 5,4 százalékos emelést is kaptak, a nők fél évvel később, vagyis 63 évesen mehetnek nyugdíjba, valamint ugyanennyivel tolódott ki mindkét nem esetében az idő előtti nyugdíjba vonulás korhatára is. Az idei évtől kibővült a korkedvezményes szolgálati időre való jogosultság is, továbbá az élettársak is örökölhetik a nyugdíjat.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Levél Barcelonából - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 16:11 ]
1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias...
2020. JANUÁR 22.
[ 0:09 ]
Kedden kezdődik a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) második szakasza, a szenátusi tárgyalás. A szenátus valójában már a múlt héten megindította az eljárást, amikor az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John...
2020. JANUÁR 20.
[ 23:50 ]
Január 21-24. között rendezik meg az 50. davosi Világgazdasági Fórumot, amelynek idei mottója: Érintettek (szakértők és döntéshozók) az összetartozó és fenntartható világért. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) egy svájci nonprofit alapítvány, amely független nemzetközi szervezetként a világ...
2020. JANUÁR 20.
[ 11:35 ]
Beolvasás folyamatban