Tükör
Új választást írhatnak ki Koszovóban

Újra előrehozott választást tarthatnak Koszovóban, az októberi voksoláson legnagyobb támogatottságot szerzett pártok ugyanis nem tudnak megegyezni egymással a kormányalakításról.

A pristinai sajtó keddi elemzései szerint egy újabb választással nagyot bukhat az októberben a legtöbb szavazatot begyűjtő ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje), de a korábban már kormányzó Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) is, hiszen ha nem tudnak megállapodásra jutni egymással, elveszíthetik a szavazópolgárok bizalmát, akik tizenegy évvel az ország függetlenségének kikiáltása után úgy döntöttek, nem kérnek többé azokból a politikusokból, akik a kilencvenes évek háborúiban szereztek nevet maguknak.

A Vetevendosje és az LDK már az előzetes eredmények ismertetése után megkezdte a koalíciós tárgyalásokat, a két pártelnök több mint egytucatszor ült tárgyalóasztalhoz, mégsem sikerült megegyezniük. A híradások szerint nem is a tárcák elosztása okozza a legnagyobb vitát a két fél között, hanem az, hogy ki legyen az ország következő köztársasági elnöke, miután Hashim Thaci államfő mandátuma 2021-ben lejár. Isa Mustafa LDK-elnök azt szeretné, ha az új államfő az LDK-ból kerülne ki, míg Albin Kurti, a Vetevendosje vezetője egyelőre nem hajlandó elkötelezni magát a leendő köztársasági elnök személye mellett, és korábban azt mondta, jobban szeretné, ha az új államfő párton kívüli személy lenne.

További vitát okozott, hogy az előzetes megállapodások szerint a házelnöki poszt az LDK-é lenne, ám a parlament december 26-i alakuló ülésén mégis Glauk Konjufcát, az Önrendelkezés képviselőjét választották meg a képviselőház elnökének, ami az LDK-n belüli ellentétekre vagy zűrzavarra is utalhat, ugyanis az LDK politikusai is igennel szavaztak rá.

A 120 fős törvényhozásban az Önrendelkezésnek 29, az LDK-nak pedig 28 mandátuma van. A kisebbségi pártok támogatásával sikerülhetne megszerezniük a többséget, ám ahhoz előbb nekik kellene megállapodásra jutniuk.

Hashim Thaci államfő már többször is meg akarta bízni kormányalakítással Albin Kurtit, aki sorra lemondta a találkozókat, amikor pedig végre leültek tárgyalni, további haladékot kért, a január 6-i megbeszélés a sajtó információi szerint csupán négy percig tartott.

Az alkotmány szerint a legtöbb szavazatot szerzett párt vezetőjének kell miniszterelnököt javasolnia, ez azonban nem történt meg. Az Önrendelkezés közölte, ha készen állnak, majd közlik a kormányfőjelölt nevét. Az alaptörvény szerint azonban minderre 15 nap van, így jövő kedden legkésőbb ismertetni kellene az új kormányt, máskülönben a köztársasági elnök mást kérhet fel kormányalakításra. Utóbbi sikertelensége esetén pedig ismét választásokat kell kiírni.

Az új kabinet megalakítása azért is sürgető, mert ha márciusig nem fogadja el a parlament a 2020-as költségvetést, pénzügyi káosz alakulhat ki a nyugat-balkáni országban. Az új kormánynak emellett folytatnia kellene a tárgyalásokat Szerbiával is, a kétoldalú megbeszélések ugyanis 2018 novemberében megrekedtek, miután Pristina százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra. Szerbia és Koszovó megállapodása mindkét ország európai integrációja szempontjából kulcsfontosságú.

Koszovóban azért tartottak előrehozott választást októberben, mert Ramush Haradinaj korábbi kormányfő júliusban lemondott, mivel a koszovói háborús bűnöket vizsgáló bíróság gyanúsítottként idézte be. A meghallgatást követően úgy nyilatkozott, ha az állampolgárok bizalmat szavaznak neki, ismét szeretné miniszterelnökként vezetni az országot. Erre azonban nem került sor, az általa vezetett Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) csupán a szavazatok 11,5 százalékát szerezte meg. A rossz választási eredmények következményeként Haradinaj januárban lemondott a pártelnöki posztról, utódát azonban még nem választották meg.

Markovics Annamária (MTI)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Levél Barcelonából - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 16:11 ]
1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias...
2020. JANUÁR 22.
[ 0:09 ]
Kedden kezdődik a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) második szakasza, a szenátusi tárgyalás. A szenátus valójában már a múlt héten megindította az eljárást, amikor az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John...
2020. JANUÁR 20.
[ 23:50 ]
Január 21-24. között rendezik meg az 50. davosi Világgazdasági Fórumot, amelynek idei mottója: Érintettek (szakértők és döntéshozók) az összetartozó és fenntartható világért. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) egy svájci nonprofit alapítvány, amely független nemzetközi szervezetként a világ...
2020. JANUÁR 20.
[ 11:35 ]
Beolvasás folyamatban