Tükör
Faág a küllők közé

(Budapesti tudósítónktól)

Gy. Németh Erzsébet, Budapest főpolgármester-helyettese kijelentette, Budapest nem fog pénzt áldozni a Giro d´Italia kerékpáros körverseny megrendezésére. Fontosnak tartjuk, hogy legyenek nemzetközi versenyek a fővárosban, de ezek nem kerülhetnek egy fillérébe sem az itt élő polgároknak. Sem közvetett, sem közvetlen módon – mondta a városvezető, áttolva a teljes számlát a kormánynak.

Itt két világ áll egymással szemben. Az egyik szerint szükség van arra, hogy rendezzenek olyan világraszóló eseményeket, mint például az említett kerékpárverseny, a futball Európa-bajnokság, épüljön nagy aréna gigakoncertek számára, és hadd menjen oda sok tízezer, akár százezer ember, hogy érezze, mi is képesek vagyunk megszervezni azt, amit London vagy Róma. A másik világban ez nem más, mint cicaruhás, borotvált lábú vékony emberek borzasztó drága hancúrozása a város közepén, a foci Eb-n mokány fickók rohangálnak egy mezőn azzal a feltett szándékkal, hogy egy labdát két rúd közé eljuttassák csak a lábukat használva, a koncert pedig zajos csörömpölés kétes józanságú, hosszú hajú emberek üvöltözése közepette. A két világ soha nem fogja megérteni a másikat.

Karácsony Gergely vezetésével az utóbbi világ fészkelte be magát a budapesti Városházára. Hasznosságra koncentrál, mégpedig politikai hasznosságra, amikor a Girót urizálásnak fogja fel. Ezzel ugyanis azt mondja, Budapest ad ugyan helyet a versenynek, de nem hajlandó semmi módon részt venni abban, az nem pesti projekt. Ez a kormány ügye, ő köti a szerződést, ő intézi a dolgait. Ugyanígy volt a Puskás Aréna megnyitóján, ahová a főpolgármester nem ment el, de legalább küldött egy olyan üzenetet, amelyből kiderül, nem szereti a focit és inkább az egészségügyre költene, mint a labdakergetésre. Márpedig az egészségügy nem egy olyan szektor, amelyet tökéletessé lehet tenni. Az egészségügy egyik legfontosabb része a megelőzés, hogy ne egyenek műanyagot a fiatalok, találjanak örömöt a sportban, a mozgásban, a jó levegőn sétálásban. Ha pedig meglátja a rákospalotán lakó Laci, hogy milyen ultrajó bicajjal száguldoznak az ő városában a cicaruhás férfiak, azzal áll elő otthon, hogy édesanyám, én is szeretnék olyan lenni, mint az a bácsi, kérek egy biciklit. Ha ez így történik, akkor az egészségügy egyik nagy célkitűzése megvalósul, hiszen Laci jóval kevesebb alkalommal megy majd gyomorfekéllyel a kórházba, mint egy olyan ember, aki nem ül fel a bringára, lenyugtatni megfáradt idegeit. Ahogy a régi szólásmondás tartja, a világ legjobb szervdonorai a kerékpárosok, mert állandóan edzenek, egészségesek, és nagyon könnyű levágni róluk a lycraruhát.

A Giróra ráadásul jön a sok turista Budapestre, amely azért nem okoz problémát a városvezetésnek. Az a bizarr helyzet is kialakul majd, hogy a magyar fővárosban egy szlovák sportember, Peter Sagan iránt fog rajongani a tömeg, ezt pedig azért nehezen tudja más megoldani, mint a sport. Sagan a kerékpáros karaván legkedveltebb figurája, Közép-Európa legmagasabbra taksált versenyzője, többszörös világbajnok, aki divatossá tette a szlovák zászlóval díszített bringásmezeket. Forintban soha ki nem fejezhető fegyvertény, hogy egy ilyen esemény megvalósulhat. De a városvezetés pontosan azt a forintosítást keresi, meg a kákán a csomót, de Karácsony Gergely azért buzgón hitet tesz a kerékpáros életforma mellett, s szerda reggel is egyeztetett a Magyar Kerékpáros Klub vezetőivel. Erről beszámolt saját Facebook-oldalán, hiszen a mosoly fontos egy politikus számára, és teljesen független attól, hogy épp aznap beszélget a bringásokkal, amikor faágat lök a küllők közé. Mert lehet persze azt mondani, hogy a versenysport és a tömegsport két külön dolog, de azért nem lehet tökéletesen szétválasztani egymástól a kettőt. Ha nincs Puskás Öcsi, nincs Cristiano Ronaldo sem, és nincs Horváth Peti Kecskemétről, aki olyan cselt akar csinálni, mint a portugál zseni. Ha nincs Peter Sagan, az említett Laci sincs. Akkor semmi értelme az egész struktúrának, akkor tényleg mindenki menjen a szokásos gyógyszeradagjáért, majd megfelelő időközönként feküdjön be a kórházba, amely korszerű gépekkel tudja megállapítani, hogy menthetetlen, mert soha nem mozgott, szemetet eszik, túl sokat dolgozik, borzasztóan feszült és általánosságban iszonyú boldogtalan.

Mivel a Giro itt rendezi a Nagy Elindulást, a nagy kerékpárcsapatok itt is hagyják a felszerelés és a stáb egy részét. A világ legjobb kerékpároscsapatai ezért részt fognak venni a magyar körversenyen, amely feltehetően nyugat-keleti irányban fogja bejárni az országot. Februárban lesz részletes pályaterv, de egy szinte biztos: Budapestet nem fogja érinteni az országos körverseny.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2020. JANUÁR 15. [ 21:10 ]

... koppantál Coppi ? Ha le volt zsírozva, az Budapest előző vezetésével lehetett lezsírozva, és a mostani kihátrált "innen-onnan" ... Vagy azt sem tudtad, hogy váltás történ Budapest vezetésében? Talán arra célzol, hogy a kormány akar lenyúlni a fővárostól? Valamit nagyon benéztél ..., most futkoshatsz mint pók a falon a Bözsivel meg Gergővel, ... az nem kerül pénzbe.


Mattheus
2020. JANUÁR 15. [ 17:04 ]

Micsoda kérdés. Úgy látszik, nem látja, hogy ez a portál bp-i tudósítójának cikke. Mégpedig nagyszerű cikke. Az ön kommentje viszont az ellenzéknek nyal be. Csettinthet is hozzá.


Fausto Coppi
2020. JANUÁR 15. [ 15:56 ]

ez a cikk melyik magyar nyalonc-mediabol lett atveve? Revesz Mariusz tavaly tetelesen ismertette a koltsegeket, es hatarozottan kijelentette hogy a penz (innen-onnan) rendelkezesre all. Minden le volt zsirozva es utemezve. Ez a mostani drama egy provokacio es ujabb penz lenyulasi lehetoseg, lenne, ha a BP vezetese nem haritana osztonosen, es okosan.


Testvérek - illusztráció
2020. JÚLIUS 10.
[ 16:23 ]
A Polgári Magyarországért Alapítvány online nemzetközi konferenciát tartott „Európa cenzúrázatlanul” címmel. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb államfő, Janez Janša szlovén miniszterelnök és François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok európai parlamenti...
2020. JÚLIUS 8.
[ 11:57 ]
Azt már valamennyien sejtjük, hogy a koronavírus után (ha lesz ilyen) már nem lesz olyan az életünk, mint eddig volt. A tekintélyes bolgár politológus szerint a koronavírus fordulópont lehet a globalizáció történetében, különösen Európáéban. Azt azonban nem meri megjósolni, hogy nagyobb bezárkózáshoz, avagy még...
2020. JÚLIUS 4.
[ 17:20 ]
A koronavírus nem enged, az új védőintézkedések tovább sújthatják a megingott gazdaságot, a fő kérdés tehát – mi lesz a fizetésekkel? Az év második felében nem változnak a bérek a közszférában, míg a magánszektorban enyhe csökkenés várható, ezt vetíti előre az az elemzés, amely a Kvartalni monitor című...
2020. JÚLIUS 3.
[ 16:19 ]
Beolvasás folyamatban