Tükör
Diszkrimináció a munkahelyen: Előny a párttagság, hátrány a roma származás

Mind a munkáltatók, mind a munkások és munkanélküliek egyetértenek abban, hogy Szerbiában létezik hátrányos megkülönböztetés a foglalkoztatás terén – erre a megállapításra jutott a Német Együttműködési Szervezet (GIZ) által végzett kutatás.

A munkások 92 százaléka, s a munkanélküliek 95 százaléka vélekedik úgy, hogy Szerbiában kifejezett a politikai pártok által megvalósuló hátrányos megkülönböztetés. Ők úgy vélekednek, hogy hatalmas előnnyel indul egy-egy munkahely megszerzéséért az, akinek párttagkönyv lapul a zsebében. Ugyanakkor a diszkrimináció a cigányságot sújtja a leginkább.

A kérdőíves kutatásba 1100 embert vontak be, az eredményekről pedig Petar Antić, a GIZ képviselője számolt be az újságíróknak.

A felmérés szerint a munkaerőpiaci diszkrimináció leginkább a hátrányos helyzetű embereket, a mozgáskorlátozottakat és a cigányságot érinti.

A diszkrimináció mozgatói pedig leginkább a politikai pártok, esetenként a szakszervezetek.

Nincsenek könnyű helyzetben az idősebb munkások sem, s diszkrimináció fenyegeti a kisgyermekes anyákat is.

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos megjegyezte, hogy a kutatás visszaigazolta azt, amiről tisztségéből kifolyólag is ismeretei vannak, jelesül, hogy a hátrányos megkülönböztetés a nemek közt is létezik, a családi státusz is befolyásolja, illetve a politikai pártokhoz fűződő kapcsolatok alapján történik.

Janković elmondta azt is, hogy az etnikai diszkrimináció leginkább a romákat sújtja. Emiatt van az, hogy a cigány családok 90 százalékában munkanélkülieket találunk.

A GIZ által végzett kutatás arra is rámutatott, hogy a munkások 92 százaléka, s a munkanélküliek 95 százaléka vélekedik úgy, hogy Szerbiában kifejezett a politikai pártok által közvetített diszkrimináció. Ők úgy vélekednek, hogy hatalmas előnnyel indul egy-egy munkahely megszerzéséért az, akinek párttagkönyv lapul a zsebében. (Fonet, RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
A határról irány a covid-kórház - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:11 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A világméretű koronavírus-járvány, amely hónapok óta foglalkoztatja a világot, sok negatív következménye mellett arra is felhívta a figyelmünket, hogy milyen fontos az egészségünkre vigyázni és azt gondozni. Erre a nagy igazságra nekem sajnos már a járvány előtt rá kellett jönnöm. Fájdalmas felismerés volt. Tavaly...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 13:02 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 10:33 ]
Beolvasás folyamatban