Tükör
Diszkrimináció a munkahelyen: Előny a párttagság, hátrány a roma származás

Mind a munkáltatók, mind a munkások és munkanélküliek egyetértenek abban, hogy Szerbiában létezik hátrányos megkülönböztetés a foglalkoztatás terén – erre a megállapításra jutott a Német Együttműködési Szervezet (GIZ) által végzett kutatás.

A munkások 92 százaléka, s a munkanélküliek 95 százaléka vélekedik úgy, hogy Szerbiában kifejezett a politikai pártok által megvalósuló hátrányos megkülönböztetés. Ők úgy vélekednek, hogy hatalmas előnnyel indul egy-egy munkahely megszerzéséért az, akinek párttagkönyv lapul a zsebében. Ugyanakkor a diszkrimináció a cigányságot sújtja a leginkább.

A kérdőíves kutatásba 1100 embert vontak be, az eredményekről pedig Petar Antić, a GIZ képviselője számolt be az újságíróknak.

A felmérés szerint a munkaerőpiaci diszkrimináció leginkább a hátrányos helyzetű embereket, a mozgáskorlátozottakat és a cigányságot érinti.

A diszkrimináció mozgatói pedig leginkább a politikai pártok, esetenként a szakszervezetek.

Nincsenek könnyű helyzetben az idősebb munkások sem, s diszkrimináció fenyegeti a kisgyermekes anyákat is.

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos megjegyezte, hogy a kutatás visszaigazolta azt, amiről tisztségéből kifolyólag is ismeretei vannak, jelesül, hogy a hátrányos megkülönböztetés a nemek közt is létezik, a családi státusz is befolyásolja, illetve a politikai pártokhoz fűződő kapcsolatok alapján történik.

Janković elmondta azt is, hogy az etnikai diszkrimináció leginkább a romákat sújtja. Emiatt van az, hogy a cigány családok 90 százalékában munkanélkülieket találunk.

A GIZ által végzett kutatás arra is rámutatott, hogy a munkások 92 százaléka, s a munkanélküliek 95 százaléka vélekedik úgy, hogy Szerbiában kifejezett a politikai pártok által közvetített diszkrimináció. Ők úgy vélekednek, hogy hatalmas előnnyel indul egy-egy munkahely megszerzéséért az, akinek párttagkönyv lapul a zsebében. (Fonet, RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kihalni veszélyes - illusztráció
2020. FEBRUÁR 19.
[ 15:47 ]
2002-ben a világ minden tájáról szülők szövetkeztek egy közös cél érdekében: azt akarták, hogy a rákban szenvedő gyermekek a legjobb kezelésben és ellátásban részesüljenek. 2003-ban az ICCCPO (Rákbeteg Gyermekes Szülők Szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége) február 15-ét jelölte meg a gyermekrák nemzetközi...
2020. FEBRUÁR 15.
[ 16:35 ]
A második világháborúban hetvenöt éve, 1945. február 13-án hallgattak el a fegyverek Budapesten. A Vörös Hadsereg 1944. szeptember utolsó napjaitól már a Trianoni Magyarország területén harcolt. Horthy Miklós kormányzó október 15-i kiugrási kísérletének kudarca, a nyilas hatalomátvétel után a Malinovszkij marsall...
2020. FEBRUÁR 13.
[ 10:32 ]
Az előttünk álló tavaszi választásokon a szerbiai politikai színtéren jelen lévő vezető pártok küzdenek majd a polgárok szavazataiért, köztük néhány „régi‟ párt és vezető, de ezúttal új koalíciókban, új politikai partnerekkel. A szavazócédulán idén áprilisban is szerepel majd Aleksandar Vučić, Ivica...
2020. FEBRUÁR 11.
[ 20:51 ]
Beolvasás folyamatban