Tükör
Erősödő korrupcióérzet a Nyugat-Balkánon

Továbbra is meglehetősen érezhető a korrupció jelenléte a nyugat-balkáni államokban, derült ki a Transparency International (TI) által felállított, Korrupcióérzékelési Index nevű 2019-es világranglistából.

A szervezet 180 országot állított rangsorba a korrupció szempontját alapul véve, és Szerbia, Bosznia, Észak-Macedónia, Koszovó meg Albánia is az átlag alatt teljesített, azaz azok közé az országok közé került, amelyekben még meglehetősen erős a korrupció hatása, jelenti a Szabad Európai Rádió (RSE). A térség államaihoz képest Montenegró valamivel jobb eredményeket mutat e téren: a globális átlagnál néhány ponttal többet szerzett, és a régióban egyedüliként volt képes előrébb jutni a listán a tavalyi állapothoz képest.

A Transparency International egytől százig terjedő pontskálával értékeli az országokat: akik a legtöbb pontot kapják, ott a legkisebb mértékű a korrupció. A világátlag 43 pont, a Nyugat-Balkán országai – Montenegrót kivéve – mind 40 pont alatt teljesítettek.

Két térségbeli országot külön említ a jelentés: Boszniát negatív kontextusban, a függetlenként kezelt Koszovót pedig mint a pozitív fejlemények várományosaként. Előbbire konkrétan azért mutatnak rá, mert 2012 óta sokat rontott a helyezésén, és ennek okát szerintük elsősorban a pénzügyi törvények alkalmazásának elégtelenségében lehet keresni. Koszovóval kapcsolatban azonban – amely egyébként Boszniával osztozik a lista 101. helyén – azt hangsúlyozzák, hogy esélye van a javításra a nemrégiben megtartott választásokat követően, egy új parlament és kormány ugyanis az előzőek elégtelen gyakorlatával is szakíthat, illetve előnyt adhat a korrupcióellenes harcnak; kérdés persze, hogy ez a megelőlegezett bizalomnak is tekinthető megjegyzés miként és mennyiben válhat valóra.

Az indokok

Szerbia négy helyet rontott egy év alatt, és a mostani jelentés szerint a 91. helyen osztozik Törökországgal. Észak-Macedónia 13 helyet rontott, Albánia hetet. A helyrontás indokaként pedig nagyjából ugyanazok az indokok szerepelnek mint a világ többi, hasonló helyzetű országánál. Elsősorban azt rótták fel, ha egy országban könnyebben és átláthatatlanabbul fordítható pénz a politikai kampánycélokra, illetve ha a kormány több figyelmet fordít a tehetősebbek és befolyásosabbak érdekeinek védelmére, mint a többi polgáréra. Ezen kívül rámutattak arra is, hogy a közszférában tapasztalható korrupcióval rendszerint nem vagy alig tudják felvenni a harcot a különböző országok vezetői. „A frusztrációk tovább erodálják a kormányokba vetett bizalmat, ez pedig a politikai vezetőkbe, a megválasztott tisztségviselőkbe és a demokráciába vetett hit gyengülését vonja maga után” – fejtik ki a jelentésben. Ennek a frusztrációnak az okaként pedig nemcsak a nagyívű manipulációkat nevezik meg, hanem azokat az alsóbb szintű és apróbb megvesztegetéseket is, amelyek az átlagpolgárt megakadályozzák az alapvető jogainak teljesítésében, például az egészségvédelem vagy az oktatás terén.

Legjobbak és legrosszabbak

A legkorrumpáltabb országnak Szomáliát kiáltották ki, majd Dél-Szudán, Szíria, Jemen és Venezuela sorakozik a lista végén. Oroszország a 137. a 180-as listán, az Egyesült Államok a 23. helyet kapta.

A legjobban értékelt 20 állam közül 14 a nyugat-európai országok közül kerül ki: a jelentés szerint Dánia és Új-Zéland a legkevésbé korrupt, majd Finnország, Szingapúr, Svédország, Svájc és Norvégia következik az élen. (RSE)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hálataps - illusztráció
2020. MÁRCIUS 25.
[ 20:10 ]
Globális recesszió várható? - illusztráció
2020. MÁRCIUS 24.
[ 0:00 ]
A szabadság határai - illusztráció
2020. MÁRCIUS 23.
[ 13:07 ]
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi bejelentése szerint a következő négy héten belül végleges döntés születik a koronavírus-járvány miatt veszélybe került tokiói nyári játékokról, melynek elhalasztása esetén a német hírügynökség szerint három forgatókönyv létezik. Thomas Bach NOB-elnök...
2020. MÁRCIUS 23.
[ 11:08 ]
Szerbia eltöltött két hetet a koronavírus-járvány fogságában, a harmadik hét az egyik kulcsfontosságú hét lehet, nyilatkozta az RTS-nek Predrag Kon járványügyi szakorvos, hozzátéve, a második hetet 118 fertőzöttel zárjuk és egyetlen haláleset sincs koronavírus miatt. “Ez nem tűnik rossznak, ideális lenne, ha így...
2020. MÁRCIUS 20.
[ 13:27 ]
Nem lehet a jelent úgy kezelni, hogy ne gondolnánk a jövőre. A magyar kormányfő mai bejelentése is arra utal, hogy a vírusfertőzést követő időszak nem lesz ugyanolyan, mint azt megelőzően. Kidobhatjuk a régi, jól ismert gazdasági modelleket, mert ez a járvány felülír minden ismert programot. Magyarországon így moratóriumot...
2020. MÁRCIUS 18.
[ 18:44 ]
Beolvasás folyamatban