Tükör
A kismamák támogatása: Záporoztak az ígéretek, majd feledésbe merültek

Amikor két évvel ezelőtt kitalálták, hogy a családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény értelmében a gyermek születése miatt csökken a nők bevétele, záporoztak az ígéretek, hogy orvosolják a problémát, de ez a mai napig sem történt meg.

A Centar za mame nevű egyesület ismét felszólította a döntéshozókat, hogy módosítsák a 2018 júliusában hozott törvényt, amely miatt sok kismama bevétele csökkent, írja a Politika napilap.

„Mióta elkezdték alkalmazni a törvényt, nem volt olyan politikus, aki ne említette volna meg, hogy sok anyát megkárosított ez az előírás, s a törvényt ki kell javítani, de semmi sem történt. Néhány szülői egyesület Ana Brnabić kormányfővel is találkozott, s ígéretek hangzottak el a törvény módosítására vonatkozóan, de sajnos, ez nem történt meg.

A 2020-as költségvetésben nagyobb összeget irányoztak elő a natalitás serkentésére – jónak tartjuk, hogy az első gyerek utáni szülői pótlék 100 ezer dinárra nőtt, hogy a második gyermek két évig havi tízezer dinárt kap, míg a harmadik gyermek havi 12 ezer dinárt, a negyedik gyerek pedig egy évtizedig havi 18 ezer dinárt kap, de úgy véljük, a kismamák fizetésének nem kellene, hogy köze legyen a szociális juttatásokhoz” – mondta Jovana Ružičić, a Centar za mame igazgatója.

Emlékeztetett rá, hogy a törvény külön érinti azokat a nőket, akik 18 hónapnál kevesebbet dolgoztak a szülési szabadság előtt, akik ugyanabban a hónapban kaptak munkát és mentek szülési szabadságra, valamint a magas jövedelmű nőket.

„Kértük, hogy azok a nők, akik a szülési szabadság előtt 18 hónapnál kevesebbet dolgoztak egyfolytában, kapjanak minimálbért, mert a gyakorlat azt mutatta, hogy ezek közül az anyák közül sokan mindössze néhány ezer dinárt kapnak. Ezenkívül a vállalkozó anyákat is megkárosítják, mert nincs joguk kétéves szülési szabadságra a harmadik gyerekkel, hanem csak egy év jár nekik” – részletezte Ružičić.

Jasmina Mihnjak, a Bebac szülői portál munkatársa emlékeztetett, hogy a portál a munkaügyi minisztériumtól olyan adatokat kapott, hogy a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény alkalmazásának első tizenegy hónapjában a kismamák egyharmadának csökkent a bevétele.

A Politika napilap arról ír, hogy a munkaügyi minisztériumban azt mondták, hogy „a Szerbia 2025 terv ismertetésekor Aleksandar Vučić elnök hangsúlyozta, hogy nagyobb figyelmet szentelnek a népesedépolitikai intézkedéseknek, s éppen a szülés ösztönzéséről és új feltételek teremtéséről van szó a terhes nők és a kismamák, valamint a gyermekes családok számára, további eszközöket és új intézkedéseket fognak biztosítani”. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
A határról irány a covid-kórház - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:11 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A világméretű koronavírus-járvány, amely hónapok óta foglalkoztatja a világot, sok negatív következménye mellett arra is felhívta a figyelmünket, hogy milyen fontos az egészségünkre vigyázni és azt gondozni. Erre a nagy igazságra nekem sajnos már a járvány előtt rá kellett jönnöm. Fájdalmas felismerés volt. Tavaly...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 13:02 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 10:33 ]
Beolvasás folyamatban