Tükör
A kismamák támogatása: Záporoztak az ígéretek, majd feledésbe merültek

Amikor két évvel ezelőtt kitalálták, hogy a családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény értelmében a gyermek születése miatt csökken a nők bevétele, záporoztak az ígéretek, hogy orvosolják a problémát, de ez a mai napig sem történt meg.

A Centar za mame nevű egyesület ismét felszólította a döntéshozókat, hogy módosítsák a 2018 júliusában hozott törvényt, amely miatt sok kismama bevétele csökkent, írja a Politika napilap.

„Mióta elkezdték alkalmazni a törvényt, nem volt olyan politikus, aki ne említette volna meg, hogy sok anyát megkárosított ez az előírás, s a törvényt ki kell javítani, de semmi sem történt. Néhány szülői egyesület Ana Brnabić kormányfővel is találkozott, s ígéretek hangzottak el a törvény módosítására vonatkozóan, de sajnos, ez nem történt meg.

A 2020-as költségvetésben nagyobb összeget irányoztak elő a natalitás serkentésére – jónak tartjuk, hogy az első gyerek utáni szülői pótlék 100 ezer dinárra nőtt, hogy a második gyermek két évig havi tízezer dinárt kap, míg a harmadik gyermek havi 12 ezer dinárt, a negyedik gyerek pedig egy évtizedig havi 18 ezer dinárt kap, de úgy véljük, a kismamák fizetésének nem kellene, hogy köze legyen a szociális juttatásokhoz” – mondta Jovana Ružičić, a Centar za mame igazgatója.

Emlékeztetett rá, hogy a törvény külön érinti azokat a nőket, akik 18 hónapnál kevesebbet dolgoztak a szülési szabadság előtt, akik ugyanabban a hónapban kaptak munkát és mentek szülési szabadságra, valamint a magas jövedelmű nőket.

„Kértük, hogy azok a nők, akik a szülési szabadság előtt 18 hónapnál kevesebbet dolgoztak egyfolytában, kapjanak minimálbért, mert a gyakorlat azt mutatta, hogy ezek közül az anyák közül sokan mindössze néhány ezer dinárt kapnak. Ezenkívül a vállalkozó anyákat is megkárosítják, mert nincs joguk kétéves szülési szabadságra a harmadik gyerekkel, hanem csak egy év jár nekik” – részletezte Ružičić.

Jasmina Mihnjak, a Bebac szülői portál munkatársa emlékeztetett, hogy a portál a munkaügyi minisztériumtól olyan adatokat kapott, hogy a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény alkalmazásának első tizenegy hónapjában a kismamák egyharmadának csökkent a bevétele.

A Politika napilap arról ír, hogy a munkaügyi minisztériumban azt mondták, hogy „a Szerbia 2025 terv ismertetésekor Aleksandar Vučić elnök hangsúlyozta, hogy nagyobb figyelmet szentelnek a népesedépolitikai intézkedéseknek, s éppen a szülés ösztönzéséről és új feltételek teremtéséről van szó a terhes nők és a kismamák, valamint a gyermekes családok számára, további eszközöket és új intézkedéseket fognak biztosítani”. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kihalni veszélyes - illusztráció
2020. FEBRUÁR 19.
[ 15:47 ]
2002-ben a világ minden tájáról szülők szövetkeztek egy közös cél érdekében: azt akarták, hogy a rákban szenvedő gyermekek a legjobb kezelésben és ellátásban részesüljenek. 2003-ban az ICCCPO (Rákbeteg Gyermekes Szülők Szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége) február 15-ét jelölte meg a gyermekrák nemzetközi...
2020. FEBRUÁR 15.
[ 16:35 ]
A második világháborúban hetvenöt éve, 1945. február 13-án hallgattak el a fegyverek Budapesten. A Vörös Hadsereg 1944. szeptember utolsó napjaitól már a Trianoni Magyarország területén harcolt. Horthy Miklós kormányzó október 15-i kiugrási kísérletének kudarca, a nyilas hatalomátvétel után a Malinovszkij marsall...
2020. FEBRUÁR 13.
[ 10:32 ]
Az előttünk álló tavaszi választásokon a szerbiai politikai színtéren jelen lévő vezető pártok küzdenek majd a polgárok szavazataiért, köztük néhány „régi‟ párt és vezető, de ezúttal új koalíciókban, új politikai partnerekkel. A szavazócédulán idén áprilisban is szerepel majd Aleksandar Vučić, Ivica...
2020. FEBRUÁR 11.
[ 20:51 ]
Beolvasás folyamatban