Tükör
A név kötelez

(Budapesti tudósítónktól)

Betűméret:             

Nevet változtatott a Lehet Más a Politika nevű párt. Amely azért nagyon súlyos lépés annak fényében, hogy milyen hatalmas munka szükségeltetik ahhoz, hogy egy párt beágyazódjon az emberek fejébe, létező és választható alakulatként. Az LMP tipikusan se hús, se hal formáció volt, teljesen tudatosan. Mert az volt az üzenete, ami a neve, miszerint igenis lehet más a politika, nem így kell csinálni ezt a parlamenti és azon kívüli munkát, ahogy a többiek. Ez 2009-ben volt, amikor megalakultak. Most, 2020-ra derült ki, hogy minden hazugság volt.

Mert nem lehet más a politika, még ha akarjuk, akkor sem. A politizálás művészet, azt is meg kell tanulni, borzasztó bonyolult játék és nagyon komoly tétje van. Lehet azt hinni, hogy majd mi, a friss és demokratikus erő megváltoztatjuk a játékszabályokat, és ideig-óráig ezt mi is elhisszük. Aztán óhatatlanul eljön a korosodás, az alkudozás, a kompromisszumok időszaka. Lemorzsolódnak a nem annyira értékhű munkatársak. Majd maga az elnök is azt mondja, ez tényleg nem az a formáció, amelyet elképzeltem magamnak, és elhagyja a társaságot. Végül pont kerül a 11 éves közös munka végére, és a kongresszuson kijelentik, ez a párt már nem az a régi, lelkes csapat. Ez a Magyarország Zöld Pártja. Nem a Lehet Más a Politika. Hiszen belátták, hogy nem.

A kudarc elismerése mellett rejlik az új névben egy kicsi titok. Hiszen nem Magyar Zöld Párt lett, hanem Magyarország Zöld Pártja, ez pedig hangsúlyozza azt, hogy nemzetközi mozgalom magyarországi mutációjaként képzelik el a jövőjüket. Nem új az ötlet, hiszen 1918-ban Budapesten a Kommunisták Magyarországi Pártja alakult meg, pontosan ugyanezzel a felütéssel, miszerint a világforradalom itthoni helytartói lehessenek. Az illegális alakulat a legálisan, de kétségbeejtő helyzetben levő Magyarországi Szociáldemokrata Párttal egyesült, és hozták létre a tiszavirág életű, de ikonikus elnevezésű Magyarországi Szocialista Pártot. Ez lett utána Szocialista-Kommunista Munkások Magyarországi Pártja, majd csak 1944-től lett Magyar Kommunista Párt, utána Magyar Dolgozók Pártja. Ám ne feledjük, a mai MSZP kongresszusain is éneklik az Internacionálét, ott is ugyanez az elképzelés: az ideológia a legfontosabb, a program megvalósítása a helyi csapat feladata.

Ezek száz éves sztorik, de a politikai mozgalmak nem szoktak nagyon hirtelen változni. A Magyarország Zöld Pártja nevű csapat így jó eséllyel meg akarja lovagolni a konjunktúrát Európában, Greta Thunberg és az osztrák Zöldek farvizén beevezni a hatalom közelébe. Nem valószínű, hogy a Zöldek – ahogy mostantól becézni fogják magukat – olyan szigorú katonás rendet tartanak, mint egykor a vörösök, de az biztos, hogy tanulnak egymástól az egyazon elvek mentén működő, különböző országokban működő pártok. Persze mindenhol a helyi sajátosságokat kell figyelembe venni, lefektetni a programpontokat, a támadási irányokat, a fontosnak tartott helyi ügyeket. A németországi zöldek az atomenergia ellen küzdhetnek és a szénbányák bezárásáért kardoskodhatnak, ehhez hozzácsaphatják a migráció támogatását és az oktatás átalakítását. Az osztrák zöldek épp koalíciót kötöttek a konzervatív miniszterelnök vezette Osztrák Néppárttal, s kénytelenek voltak elfogadni a nagyon szigorú bevándorlási korlátozást, de mégis tagjai a kormánykoalíciónak, és nincs olyan megállapodás, amelyet ne lehetne újratárgyalni. Greta eközben intézi a nemzetközi sajtóban való állandó szereplést, a legjobb védekezés a támadás, és valljuk be, a zöld ideológia imázsa alapvetően kikezdhetetlen, főleg ha a reklámjaikban elhelyezik az állatkölyköket. Márpedig általában elhelyezik.

Ezek az állatkölykök pedig üzenetet hordoznak, sokkal súlyosabb üzenetet, mint azt gondoljuk elsőre. Mert az a fiatal nemzedék, amely most koptatja a középiskolák padjait arról beszél, hogy ők nem fognak gyereket szülni, mert a klímaváltozás miatt meg fog halni mindenki, és nincs annál környezetszennyezőbb dolog, mintha valaki egy új életet hoz világra. Ezek a fiatalok nem a megélhetésért küzdenek, és cseppet se törődnek a bányászokkal, akik utcára kerülnek, ha a bánya bezár. A szélkerekek zümmögése se zavarja őket, hiszen nem az ő falujuk mellé építik a monstrumokat, amelyek legalábbis kérdésesen hatékonyak. Talán valóban görögdinnye a zöldmozgalom, amely kívül zöld, de odabenn, a héjat lehántva vörös. A módszer mindenesetre kísértetiesen ugyanolyan, mint száz éve a kommunistáknál volt. Ez pedig újabb bizonyíték a kudarcra, miszerint nem lehet más a politika.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban