Tükör
Helyezkedések a szerbiai választások előtt: Új szövetségek a régi vezetőkkel

Az előttünk álló tavaszi választásokon a szerbiai politikai színtéren jelen lévő vezető pártok küzdenek majd a polgárok szavazataiért, köztük néhány „régi‟ párt és vezető, de ezúttal új koalíciókban, új politikai partnerekkel.

A szavazócédulán idén áprilisban is szerepel majd Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Vojislav Šešelj, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, talán még Zoran Živković neve is.

A kormányzó Szerb Haladó Párt a sajtóértesülések szerint az Aleksandar Vučić neve alatti listán idén jelentősen rövidebb névsorral áll majd ki a választásokon, az állítások szerint ugyanis a párt helyet ad a Szocialista Mozgalomnak és a Szerbia Ereje Mozgalomnak, de talán nem kap helyet a Szerb Néppárt, a Szerb Megújhodási Mozgalom és a Népi Parasztpárt.

A Szerbiai Szociáldemokrata Pártról szólva, annak elnöke Rasim Ljajić elmondta: reméli, hogy nagyon hamar meg tud állapodni a Szerb Haladó Párttal a választásokon való közös részvételről.

A végleges lista valószínűleg a hónap második felében lesz ismert. A Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia, valamint azok vezetői, Ivica Dačić és Dragan Marković Palma továbbra is kitartanak egymás mellett. A választásokon is közösen vesznek részt, amit már a tavalyi év végén közöltek is, de azt egyelőre nem tudni, hogy koalícióra lépnek-e a haladókkal.

Ugyanakkor néhány szövetség és koalíció nem állta ki az idő próbáját, nem is tartották meg a közösen kitűzött politikai célokat, sem a politikai harcok módszeréhez történő hozzáállást.

Így hullott szét a Čedomir Jovanović vezette Liberális Demokrata Párt (LDP), a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt (SDS) és a Nenad Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga alkotta koalíció, amely a legutóbbi parlamenti választásokon még közösen vett részt.

Így a Čedomir Jovanović és a Nenad Čanak vezette pártok új társaságban fogják megmérettetni magukat a tavaszi választásokon, míg Boris Tadić a választások bojkottálása mellett döntött.

Ezeknek a pártoknak az aduásza a pártvezetők nevében van, akik most új politikai szövetségek után kutatnak, akár ideiglenes egyezség után is a gyengébb politikai partnerekkel.

A Nenad Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga bekapcsolódott a Vajdasági Frontba, amelyet a Vajdasági Párt, a Vajdasági Horvátok Demokrata Szövetsége (DSHV), a Vajdasági Liberális-Demokrata Mozgalom, az Együtt Vajdaságért alkotnak, és amelyek közösen lépnek fel azokkal a pártokkal, amelyek Európát támogató politikát folytatnak az európai blokkon belül.

Ebben a blokkban benne van még a Modern Szerbia Párt, a Polgári Demokratikus Fórum, a Szabad Pancsova, a Montenegrói Párt, a Román Párt és a V21 Fórum.

Az időt és a politikai változásokat nem élte túl a Dveri-DSS koalíció sem, így a Dveri, amelynek kulcsfontosságú pontokban megegyezett a politikája a DSS-ével, csatlakozott a Szövetség Szerbiáérthoz, vezetője, Boško Obradović pedig Dragan Đilashoz (SSP), Vuk Jeremićhez (NS), Nebojša Zelenovićhez (ZZS) és Zoran Lutovachoz (DS), akik már bejelentették a választások bojkottálását.

A DSS, amely valószínűleg részt vesz a választásokon, habár a végleges döntést még nem hozta meg, egy új mozgalommal, a Metla2020-szal történő egyesülésben látja a jobb választási eredményeket. Ezt a mozgalmat egyébként a tavalyi év végén hozta létre Miloš Jovanović, a DSS jelenlegi elnöke.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt vezetője, aki a 90-es évek óta jelen van a politikában, továbbra is a jobboldal vezető helyén áll, amelyet csak Boško Obradović sodorhatna veszélybe, de arra ezúttal nem lesz alkalom a bizonyításra. Šešelj a választásokon egyedül vesz részt, és személyiségének politikai erejére számít.

Az elmúlt időszakban felbukkant mozgalmak és szövetségek között az Egy az ötmillióból vesz részt a választásokon. Mivel egy olyan egyesületről van szó, amely az Egy az ötmillióból nevű mozgalomból jött létre, melyet sok tagja hagyott el, még nyitott kérdés, hogy ezek a fiatalok kivel és hogyan indulnak a választásokon.

Itt van még mintegy 70 különféle politikai csoportosulás egész Szerbia területéről, valamint a DS, az LDP, az URS és az SDS egykori vezetői, akik a Szerbia 21 nevű szervezet köré csoportosultak és készen állnak, hogy részt vegyenek a választásokon. A döntést azonban még nem hozták meg.

Közülük egy vezető neve sem emelkedik ki, de választásokig még van elegendő idő és lehetőség, hogy mindez megváltozzon, és hogy partnereket találjanak maguknak. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hálataps - illusztráció
2020. MÁRCIUS 25.
[ 20:10 ]
Globális recesszió várható? - illusztráció
2020. MÁRCIUS 24.
[ 0:00 ]
A különleges helyzet különleges erőfeszítéseket követel meg mindenkitől, legyen az kamionsofőr, újságíró vagy parlamenti képviselő. Ilyenkor derül ki, hogy ki veszi komolyan a közösségért való munka fontosságát. Ha a kamionsofőr nem hozza el az árut, akkor nem fog bevásárolni az egyszerű nép, ha az újságíró...
2020. MÁRCIUS 23.
[ 13:07 ]
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi bejelentése szerint a következő négy héten belül végleges döntés születik a koronavírus-járvány miatt veszélybe került tokiói nyári játékokról, melynek elhalasztása esetén a német hírügynökség szerint három forgatókönyv létezik. Thomas Bach NOB-elnök...
2020. MÁRCIUS 23.
[ 11:08 ]
Szerbia eltöltött két hetet a koronavírus-járvány fogságában, a harmadik hét az egyik kulcsfontosságú hét lehet, nyilatkozta az RTS-nek Predrag Kon járványügyi szakorvos, hozzátéve, a második hetet 118 fertőzöttel zárjuk és egyetlen haláleset sincs koronavírus miatt. “Ez nem tűnik rossznak, ideális lenne, ha így...
2020. MÁRCIUS 20.
[ 13:27 ]
Beolvasás folyamatban