Tükör
Távoktatás: Hátrányból előnyt, lemaradásból lehetőséget
Az MNT már mindent megtett annak érdekében, hogy a tantermen kívüli oktatás magyar nyelven is elkezdődjön

A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt napokban illetékességi körében már mindent megtett annak érdekében, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend magyar nyelven is minél zavartalanabbul elkezdődjék. Erről Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyilatkozott munkatársunknak.

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium operatív tervet fogadott el a távoktatásra, amellyel összhangban tovább kell működtetni az oktatási rendszert, a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget, az iskoláknak és a pedagógusoknak pedig alkalmazkodniuk kell a váratlanul kialakult helyzethez. A távoktatás fókuszában a legnagyobb óraszámmal rendelkező általános és szaktantárgyak programtartalmai állnak, de az iskolák legfőbb feladata a saját lehetőségeikkel összhangban kidolgozni az összes többi tantárgy és program megvalósításának módját is az előírt tanterv és program alapján.

A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt napokban illetékességi körében már mindent megtett annak érdekében, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend magyar nyelven is minél zavartalanabbul elkezdődjék. Az illetékes minisztériumnak már pénteken, 2020. március 13-án eljuttatta azoknak a tanítóknak és tanároknak a listáját, akik majd bekapcsolódnak a Szerbiai és a Vajdasági Rádió és Televízió közreműködésével megvalósuló távoktatásba. Mi azt szeretnénk, ha a magyar nyelvű virtuális képzésnek a Pannon Rádió és Televízió is részese lenne. Erre az együttműködésre a társalapításunkban működő médiaház a legnagyobb nyitottságot mutatta, és minden műszaki és sugárzási feltételnek is eleget tud tenni.

A következő napokban a magyarul is oktató intézmények vezetőivel – a körülményektől függően – igyekszünk majd online vagy személyes találkozókat is szervezni a felmerülő gondok közös megoldása érdekében.

Az első nap tapasztalatai azonban arról tanúskodtak, hogy a legtöbb magyar oktatási intézmény vezetője már a hétvégén igyekezett összeállítani cselekvési programját egy olyan helyzetre készülve, amikor a pedagógusnak nincs lehetősége közvetlen személyes kapcsolatot fenntartani a tanulókkal, és amelyben valójában a tanulók önálló tanulását, információ-felkutatását és -feldolgozását kell támogatnia, mégpedig infokommunikációs eszközök használatával – távolról. Online adni tájékoztatást a tanulóknak, támogatni őket a tanulásban, megjelölni a feldolgozandó tananyagrészeket, és meghatározni a számonkérés vagy a beszámolás módját is.

Az iskoláknak elküldtük azoknak a digitális oktatási tartalmaknak a hozzáférhetőségét is, amelyeket a magyarországi Oktatási Hivatal tett közzé, és amelyeket – figyelembe véve a szerbiai tanterveket és tankönyveket – jelentős mértékben hasznosítani is tudnak. A tovább bővülő listát az érdeklődők a Magyar Nemzeti Tanács honlapján is megtalálják majd. A tanács a magyar nyelvű segédanyagok megosztása érdekében néhány éve már kialakította oktatási portálját, amely felületet biztosít a tanárok horizontális kapcsolattartásának az oktatás egy-egy területén vagy szakaktívájukon belül. A portál az oktatas.mnt.org.rs címen elérhető ingyenes regisztráció után. A Magyar Nemzeti Tanács Hivatala a portállal kapcsolatban állandó jellegű segítséget nyújt az oktatas@mnt.org.rs villámpostacímen is. Ide várjuk az egyéni tanácsadásra vonatkozó felajánlásokat is, azaz olyan kollégák segítségét, akik felajánlják, hogy szívesen segítenek egy másik iskolának a digitális átállásában. A jelentkezők alapvető adataikon túl azt is tüntessék fel a levelükben, hogy milyen szakterületen vagy tantárgyban, konkrétan milyen problémák esetén fordulhatnak hozzájuk az érdeklődő pedagógusok vagy köznevelési intézmények.

Biztosak vagyunk benne, hogy ebben a mostani rendkívüli helyzetben – ismerve a vajdasági magyar oktatás szereplőit – sem kétséges számunkra, hogy a hátrányból előnyt, a lemaradásból pedig lehetőséget teremtenek majd. Ebben igyekszünk majd segíteni: tanulót, tanárt, szülőt és közösséget egyaránt - közölte az MNT elnöke.

Szilágyi Edit
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Békesség Nektek! - illusztráció
2020. ÁPRILIS 9.
[ 16:11 ]
A húsvéti szent háromnap - illusztráció
2020. ÁPRILIS 9.
[ 10:10 ]
Kedves paptestvérek és diakónusok! Kedves keresztény testvéreim! Ebben az emlékezetes 2020-as esztendőben kivételes körülmények között ünnepeljük Urunk Jézus Krisztus halálát és feltámadását, a húsvéti triduumot, amely az egész egyházi év csúcspontja. Az állami hatóságok utasításai szerint ebben az évben nem...
2020. ÁPRILIS 8.
[ 16:00 ]
Minden év áprilisának első keddje a LÁTHATATLAN MUNKA világnapja, és arra - a többnyire nők által végzett fizetés és megbecsülés nélküli tevékenységre hívja fel a figyelmet, melynek értékére csak akkor eszmél rá a család többi tagja, amikor a láthatatlan munka valóban láthatatlan marad: nem zajlik le a háttérben,...
2020. ÁPRILIS 7.
[ 8:32 ]
Valami nagyon furcsa egyensúlytévesztés látható az amerikai liberális sajtóban Magyarországgal kapcsolatban. Miközben az Egyesült Államokban láthatóan nem tudnak jelenleg mit kezdeni a koronavírus-fertőzés terjedésével, a New York Times, a világ legismertebb és legolvasottabb liberális lapja arról cikkezik, hogy szerintük...
2020. ÁPRILIS 6.
[ 13:03 ]
Beolvasás folyamatban