Tükör
Apokalipszis, most

(Budapesti tudósítónktól)

Bizonyára sokan látták azokat a lélegzetelállító felvételeket, amelyek Budapest híres tereit mutatják be a szokásos nyüzsgő tömeg nélkül. A csendes Hősök terét, a Parlament előtti, nem működő szökőkút magányosan árválkodó tömbjét, a Szent István bazilika előtti területet, ahol egyetlen ember se láthatja, ki is az út, az igazság és az élet, hiszen nem néz fel a templom homlokzatára. Ez Budapest most.

De ez ugyanúgy egy virtuális hazugság, mint ebben a kibertérben minden. Nem ilyen Budapest. A videó készítője művész, nem dokumentarista, nem tudósít, hanem érzelmeket közvetít. Budapesten nem állt le az élet, ahogy feltehetően egyetlen más városban sem. Hétfő reggel csak másodszorra tudtam átmenni a csepeli gyorsforgalmi út elején levő lámpán, annyi autó állt előttem. A szokásos, tömött autósorok eltűntek, de vannak dolguk után igyekvő emberek rengetegen. A Budapesttől délre fekvő logisztikai bázisra most is tömegével érkeznek a kamionok, hozzák-viszik az árukat. A járdákon sokkal kevesebben láthatóak, ők is jórészt maszkban vannak, ahogy a bevásárlóközpontokban is csak lézengenek a vásárlók, céltudatosan mennek az élelmiszerbolt felé, igyekeznek kerülni mások társaságát. Nem, az élet nem állt le, hanem megváltozott, átalakult. Nem ül rettegve a nemzet a tévé előtt. Bezárkózott szinte mindenki, de folyik a munka, másfajta mederben, eddig ismeretlen módszerekkel. A gyerekek énekből írnak dolgozatot, hosszú, kidolgozandó témákat kapnak a tanártól, ezt például nemigen szeretik, de most nincs más lehetőség, csinálni kell, az énekóra pontosan ugyanolyan fontos lett, mint a matematika. El lehet sumákolni, de nem érdemes, és a legtöbben tisztában vannak ezzel.

Nem vagyunk ázsiaiak, nem menetelünk egy ütemre, így természetesen itt is számos olyan ember van, aki nem tartja magára nézve kötelezőnek a kijárási szabályokat. De a nagyon nagy többség felismerte a feladatot, és végrehajtja a rá szabott részt, azaz nem kóborol a többiek között, és nem méltatlankodik, hogy az ő élete mennyire megváltozott. Persze minden attól függ, mihez mérjük. Ha a saját életéhez, amelyet megszokott, akkor nagyon sokat számít, hogy reggel 9 és dél között nem mehet boltba a 65 év alatti személy. Ha ahhoz, amit az olaszok átélnek hetek óta, Magyarországon béke és változatlanság uralkodik. Hiszen nincs rendőr minden utcasarkon, nem ellenőrzik a papírokat, nem vár morcos katonai rendész a metró bejáratánál. A boltban minden kapható, igen, sör és bor is, ez pedig nem mondható el a nyugat-európai országokra. Ott most tényleg egy olyan életmódváltozás zajlott le, amely számunkra teljesen átélhetetlen és felfoghatatlan. Ezt a viszonylag enyhe, de azért határozottan érezhető változást pedig a látvány alapján a magyarországi lakosság jogosnak és elfogadhatónak tartja, és fegyelmezetten be is tartja.

Ha pedig ez így sikerül, s ezzel együtt a fertőzés se terjed kontroll nélkül, akkor megérte. Nem tudjuk, hogy végül sikerül-e azt a nagyon sokszor emlegetett fertőzési görbét laposítanunk. A szakemberek azt mondják, reménykedhetünk. Ehhez további fegyelemre van szükség, kitartásra, és a hatóságok tanácsainak betartására. Közben pedig készülni kell arra, hogy mit fogunk csinálni azután, hogy kiszabadulunk a kényszerű karanténból.

A parlamenti ellenzék számára az az időszak nem lesz túl kényelmes. Hétfőn szavazta meg a parlament azt a törvényjavaslatot, amely alapján a veszélyhelyzet végéig a kormány rendeleti úton kormányozhat, így kerülve el a vitákat, az obstrukciókat, az egyénieskedő politikai manővereket. Az ellenzék nemmel szavazott, mert ismételten attól retteg, hogy Orbán Viktor a hatalmat akarja magához ragadni. Csakhogy 10 éve ő az ország miniszterelnöke, nem tűnik túl valószínűnek, hogy az országot diktátorként kívánja irányítani ennyi év után, három kétharmados választási győzelmet követően. Gáncsoskodni lehet ellenzékből, de ez a mostani tiltakozás és problémázás a jövőben biztosan nem lesz jó ajánlólevél a szavazóknál. A vírushelyzet kezelése közös ügy, az ellenzék ugyanúgy Magyarországot képviseli, mint a kormány, ugyanolyan felelőssége van, hogy kivegye a részét a védekezésből. Ilyenkor riogatni a kormány túlhatalmával, Orbán Viktor arroganciájával, fékek és ellensúlyok rendszerének felborulásával egyszerűen butaság. Ez rendkívüli állapot, rendkívüli megoldásokat kíván. Mondjuk azt, hogy az ellenzék is konstruktívan álljon a közös ügy mögé. Minden egyéb majd azután jöhet, hogy elment a fertőzés.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2020. MÁRCIUS 30. [ 20:56 ]

Igazi modern sajtóba illő cikk: a cim hangzatos, a leirás szájbarágós a tartalom silány. A szerző tudósitó ként van feltüntetve, de elmondja, hogy ne higgyünk a mellékelt képnek, a valóság egészen más. Bezzeg, az átkos nyugaton sokkal rosszabb (mintha Kádárt idézné). Megmondja, mit kell hogy tegyen a kormány, mit az ellenzék - van önbecsülése, nem kevés.


Alfonz
2020. MÁRCIUS 30. [ 17:25 ]

És csak mondja valaki, hogy egy ártatlan tobzoska nevű állat a főbűnös, ő okozta ezt a világjárványt. Én tőle nagyobb állatra gyanakszok, de most nem jut eszembe a neve.


Vučić levele: Adatvédelmi aggályok - illusztráció
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Egy perc - illusztráció
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Új ellenséget talált Kijev - illusztráció
2020. MÁJUS 25.
[ 14:22 ]
A megkérdezett polgárok kétharmada, vagyis 71 százaléka nem tervezi, hogy elmegy Szerbiából, derült ki abból a felmérésből, amelyet sorrendben ötödik éve készített az Európai Ügyek Intézete a Ninamedia közvélemény-kutató intézettel. A megkérdezettek 12 százaléka azt válaszolta, hogy nem tudja, míg 17 százalékuk...
2020. MÁJUS 22.
[ 12:03 ]
Környezetbarát és gyors közlekedést jelent a kerékpár. Ezt a járvány ideje alatt is megtapasztalhattuk, amikor leállt a tömegközlekedés, az utakon a megnövekvő gépkocsiforgalom miatt pedig nagyok voltak a dugók. Szabadkán 2017. őszén egy nagyobb projekt indult, amelynek köszönhetően Kelebia, Szabadka, Palics és...
2020. MÁJUS 19.
[ 18:10 ]
Száz éve, 1920. május 18-án született Szent II. János Pál, aki 1978 és 2005 között a 264. római pápaként ült Szent Péter trónján. Személyében első és mindeddig egyetlen alkalommal volt a katolikus egyháznak közép-európai vezetője. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga: Karol Józef Wojtyla néven született a...
2020. MÁJUS 18.
[ 14:50 ]
Beolvasás folyamatban