Tükör
Apokalipszis, most

(Budapesti tudósítónktól)

Bizonyára sokan látták azokat a lélegzetelállító felvételeket, amelyek Budapest híres tereit mutatják be a szokásos nyüzsgő tömeg nélkül. A csendes Hősök terét, a Parlament előtti, nem működő szökőkút magányosan árválkodó tömbjét, a Szent István bazilika előtti területet, ahol egyetlen ember se láthatja, ki is az út, az igazság és az élet, hiszen nem néz fel a templom homlokzatára. Ez Budapest most.

De ez ugyanúgy egy virtuális hazugság, mint ebben a kibertérben minden. Nem ilyen Budapest. A videó készítője művész, nem dokumentarista, nem tudósít, hanem érzelmeket közvetít. Budapesten nem állt le az élet, ahogy feltehetően egyetlen más városban sem. Hétfő reggel csak másodszorra tudtam átmenni a csepeli gyorsforgalmi út elején levő lámpán, annyi autó állt előttem. A szokásos, tömött autósorok eltűntek, de vannak dolguk után igyekvő emberek rengetegen. A Budapesttől délre fekvő logisztikai bázisra most is tömegével érkeznek a kamionok, hozzák-viszik az árukat. A járdákon sokkal kevesebben láthatóak, ők is jórészt maszkban vannak, ahogy a bevásárlóközpontokban is csak lézengenek a vásárlók, céltudatosan mennek az élelmiszerbolt felé, igyekeznek kerülni mások társaságát. Nem, az élet nem állt le, hanem megváltozott, átalakult. Nem ül rettegve a nemzet a tévé előtt. Bezárkózott szinte mindenki, de folyik a munka, másfajta mederben, eddig ismeretlen módszerekkel. A gyerekek énekből írnak dolgozatot, hosszú, kidolgozandó témákat kapnak a tanártól, ezt például nemigen szeretik, de most nincs más lehetőség, csinálni kell, az énekóra pontosan ugyanolyan fontos lett, mint a matematika. El lehet sumákolni, de nem érdemes, és a legtöbben tisztában vannak ezzel.

Nem vagyunk ázsiaiak, nem menetelünk egy ütemre, így természetesen itt is számos olyan ember van, aki nem tartja magára nézve kötelezőnek a kijárási szabályokat. De a nagyon nagy többség felismerte a feladatot, és végrehajtja a rá szabott részt, azaz nem kóborol a többiek között, és nem méltatlankodik, hogy az ő élete mennyire megváltozott. Persze minden attól függ, mihez mérjük. Ha a saját életéhez, amelyet megszokott, akkor nagyon sokat számít, hogy reggel 9 és dél között nem mehet boltba a 65 év alatti személy. Ha ahhoz, amit az olaszok átélnek hetek óta, Magyarországon béke és változatlanság uralkodik. Hiszen nincs rendőr minden utcasarkon, nem ellenőrzik a papírokat, nem vár morcos katonai rendész a metró bejáratánál. A boltban minden kapható, igen, sör és bor is, ez pedig nem mondható el a nyugat-európai országokra. Ott most tényleg egy olyan életmódváltozás zajlott le, amely számunkra teljesen átélhetetlen és felfoghatatlan. Ezt a viszonylag enyhe, de azért határozottan érezhető változást pedig a látvány alapján a magyarországi lakosság jogosnak és elfogadhatónak tartja, és fegyelmezetten be is tartja.

Ha pedig ez így sikerül, s ezzel együtt a fertőzés se terjed kontroll nélkül, akkor megérte. Nem tudjuk, hogy végül sikerül-e azt a nagyon sokszor emlegetett fertőzési görbét laposítanunk. A szakemberek azt mondják, reménykedhetünk. Ehhez további fegyelemre van szükség, kitartásra, és a hatóságok tanácsainak betartására. Közben pedig készülni kell arra, hogy mit fogunk csinálni azután, hogy kiszabadulunk a kényszerű karanténból.

A parlamenti ellenzék számára az az időszak nem lesz túl kényelmes. Hétfőn szavazta meg a parlament azt a törvényjavaslatot, amely alapján a veszélyhelyzet végéig a kormány rendeleti úton kormányozhat, így kerülve el a vitákat, az obstrukciókat, az egyénieskedő politikai manővereket. Az ellenzék nemmel szavazott, mert ismételten attól retteg, hogy Orbán Viktor a hatalmat akarja magához ragadni. Csakhogy 10 éve ő az ország miniszterelnöke, nem tűnik túl valószínűnek, hogy az országot diktátorként kívánja irányítani ennyi év után, három kétharmados választási győzelmet követően. Gáncsoskodni lehet ellenzékből, de ez a mostani tiltakozás és problémázás a jövőben biztosan nem lesz jó ajánlólevél a szavazóknál. A vírushelyzet kezelése közös ügy, az ellenzék ugyanúgy Magyarországot képviseli, mint a kormány, ugyanolyan felelőssége van, hogy kivegye a részét a védekezésből. Ilyenkor riogatni a kormány túlhatalmával, Orbán Viktor arroganciájával, fékek és ellensúlyok rendszerének felborulásával egyszerűen butaság. Ez rendkívüli állapot, rendkívüli megoldásokat kíván. Mondjuk azt, hogy az ellenzék is konstruktívan álljon a közös ügy mögé. Minden egyéb majd azután jöhet, hogy elment a fertőzés.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2020. MÁRCIUS 30. [ 20:56 ]

Igazi modern sajtóba illő cikk: a cim hangzatos, a leirás szájbarágós a tartalom silány. A szerző tudósitó ként van feltüntetve, de elmondja, hogy ne higgyünk a mellékelt képnek, a valóság egészen más. Bezzeg, az átkos nyugaton sokkal rosszabb (mintha Kádárt idézné). Megmondja, mit kell hogy tegyen a kormány, mit az ellenzék - van önbecsülése, nem kevés.


Alfonz
2020. MÁRCIUS 30. [ 17:25 ]

És csak mondja valaki, hogy egy ártatlan tobzoska nevű állat a főbűnös, ő okozta ezt a világjárványt. Én tőle nagyobb állatra gyanakszok, de most nem jut eszembe a neve.


Baráti tűz Brüsszelből - illusztráció
2020. DECEMBER 3.
[ 16:10 ]
Advent - illusztráció
2020. NOVEMBER 29.
[ 8:59 ]
A Magyar Állandó Értekezlet száz évvel a trianoni békediktátum után, a nemzeti összetartozás évében, 2020. november 26-i, XIX. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el: Nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:54 ]
Ez pedig nem csak jót jelent, főleg akkor nem, ha az említett képviselő politikai céllal teljesen mást mond, mint amit a szíve mélyén érez. Mert a pártfegyelem fontos dolog, együtt kell dolgozni, ha sikert akarunk elérni, és a jó alaposan átgondolt stratégiát tartani kell, még ha egyes személyek másként is éreznek. Az...
2020. NOVEMBER 25.
[ 15:32 ]
"Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" - írta Orbán Viktor miniszterelnök Soros György napokban közzétett cikkére adott, a miniszterelnok.hu oldalon szerdán megjelent válaszában. A kormányfő írását azzal kezdte, sokan úgy vélik, egy miniszterelnöknek nem szabad...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:52 ]
Beolvasás folyamatban