Tükör
Szerbiai kormánycsomag: populizmus vagy jó húzás?

A szerb kormány kedden ismertette a koronavírus-járvány okozta gazdasági kiesés miatti kár enyhítésére vonatkozó intézkedéseit és gazdaságélénkítő programját. Mint Siniša Mali pénzügyminiszter hangsúlyozta, az intézkedésekkel elsősorban a mikro-, kis- és középvállalatoknak kívánnak segítséget nyújtani, hiszen őket érinti legsúlyosabban a világjárvány okozta gazdasági kiesés.

A Deutsche Welle szerb nyelvű oldala gazdasági elemzőket kérdezett arról, milyennek ítélik ezeket az intézkedéseket.

A program négy részből áll: az adókötelezettségek halasztásából, a vállalatoknak nyújtott közvetlen segélyből, a likviditás megőrzésére tett intézkedésekből és a minden nagykorú polgárnak nyújtandó egyszeri 100 eurónak megfelelő dinárösszegű támogatásból, amelyet a rendkívüli állapot megszűnése után kapnak kézhez.

A másik intézkedés a vállalkozóknak nyújtandó közvetlen segítség, ennek keretében az állam minden foglalkoztatottnak három hónapo keresztül kifizeti a minimálbért, összesen mintegy 750 eurót dolgozónként, s ez közel 900 ezer embert érint. Azoknak a cégeknek, amelyek a napokban elbocsájtották dolgozóik több mint 10 százalékét, ez a kedvezmény nem jár. A közszférában nem változnak a bérek és a nyugdíjak összege is marad.

A pénzügyminiszter szerint mindezt a költségvetési tartalékokból fedezik.

Populista csomag

Danilo Šuković közgazdász úgy véli, “egy populista intézkedéscsomagról van szó, amely egyetlen célja, hogy a hatalom megerősítse a pozícióit a polgárok pénzével”. Šuković a DW-nek azt mondta “ez meglehetősen irracionális pénzszórás. Nem mondom, hogy nem kell bizonyos intézkedéseket foganatosítani, de úgy vélem, ezt a mostani globális válságot használták ki arra, hogy hozzanak egy intézkedéscsomagot, amely a jelenlegi hatalmat bebetonozná”.

Radojka Nikolić, a Biznis magazin szerkesztője úgy véli, hogy a bejelentett intézkedéseket pontosítani kell még, mert “itt nincs szó az adósság leírásáról, hiszen az adókötelezettségeket is jövőre halasztják. Kérdés azonban, hogy jövőre milyen lesz a helyzet és ezért úgy gondolom, jobb lett volna, ha csökkentik az adóterheket és nem elhalasztják a törlesztésüket. A gazdaság már régóta követeli, hogy csökkentsék az adókat és járulékokat”.

Amikor a munkavállalóknak fizetendő minimálbérről van szó, ezt nekik közvetlenül fogják kifizetni, “ám a munkaadónak megmaradnak a minimálbér utáni kötelezettségek. Ez ugyan mindenképpen alacsonyabb lesz, mint a teljes fizetés utáni adó és járulék, de arról senki nem beszél, hogy mi lesz a minimálbér után fizetendő csökkentett adókkal és járulékokkal, s ilyen formán ez az intézkedés nincs pontosan definiálva”, jegyezte meg Radojka Nikolić.

Száz euró mindenkinek – ez maga a pénzszórás

A DW által megkérdezettek az intézkedéscsomag azon pontját, miszerint Szerbia minden nagykorú polgára kap 100 eurónak megfelelő dinárösszeget, nehezen megmagyarázhatónak tartják. A becslések szerint erre a célra mintegy 500 millió euró fog elmenni. Danilo Šuković azt hangsúlyozza, “nem az acél, hogy mindenki ugyanannyit kapjon, a cél az, hogy megvédjék a legveszélyeztetettebb csoportokat, azokat, akiknek alacsony a jövedelmük. Miért adna valaki egy milliomosnak 100 eurót? Ez az egész inkább a jelenlegi hatalom jövőbeni pozíciójáról szól”.

Radojka Nikolić ugyancsak úgy véli, hogy ez a lépés a választók egy bizonyos részének el fogja nyerni a tetszését. “Célzott intézkedéseket kellett volna hozni, amennyiben egy bizonyos csoportnak szeretnénk segíteni, mert ez a legveszélyeztetettebb csoportnak valóban jelentene valamit. Miért kell ezt az összeget annak adni, akinek több ezer eurós fizetése van, márpedig nálunk is vannak ilyenek. Miközben ez komoly megterhelést jelent a költségvetésre”, véli a Biznis magazin szerkesztője.

Az adósságot vissza kell adni

Az egész intézkedéscsomag értékét mintegy 5 milliárd dollárban határozták meg. Danilo Šuković azt hangsúlyozta “ennek az összegnek a legnagyobb része azoknak a hiteleknek a garanciáira megy el, amelyeket valakinek majd törlesztenie kell. Az eszközök egy része vissza nem térítendő lesz. Az eladósodás nem jelent problémát, de ha emiatt eladósodunk, akkor ez azt jelenti, nem jut majd bizonyos más dolgokra, mondjuk befektetésekre. Kevesebb pénz jut majd az utakra, az oktatásra, az egészségügyre, egyéb infrastrukturális projektumokra, később ez pedig negatív hatással lesz a fejlődésre”, véli Šuković.

A likviditás támogatására irányuló intézkedések jók

Az egész gazdaságélénkítő csomag legpozitívabb részének a a gazdasági likviditás közvetlen támogatását tartja Radojka Nikolić. “A likviditás megőrzését biztosító kedvező hitelek és azok a garanciák, amelyeket a hitelfelvételkor biztosítanak, valóban jó húzást jelentenek. Természetesen, arról sem kellene megfeledkezni, hogy minden egyes dinárt, amit hitelként vesznek fel, vissza is kell fizetni. De ez egy olyan lehetőség, amellyel mindenkinek kellene élni, aki fejlődni tud. Itt viszont a legfontosabb szem előtt tartani, hogy az ilyen vállalatok általában függnek a kiviteltől és az európai gazdaságtól. Ha ott is válság lesz, s nem lesznek megrendelések, akkor nem érdemes nagyobb beruházásba fogni”, szögezte le Radojka Nikolić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Baráti tűz Brüsszelből - illusztráció
2020. DECEMBER 3.
[ 16:10 ]
Advent - illusztráció
2020. NOVEMBER 29.
[ 8:59 ]
A Magyar Állandó Értekezlet száz évvel a trianoni békediktátum után, a nemzeti összetartozás évében, 2020. november 26-i, XIX. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el: Nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:54 ]
Ez pedig nem csak jót jelent, főleg akkor nem, ha az említett képviselő politikai céllal teljesen mást mond, mint amit a szíve mélyén érez. Mert a pártfegyelem fontos dolog, együtt kell dolgozni, ha sikert akarunk elérni, és a jó alaposan átgondolt stratégiát tartani kell, még ha egyes személyek másként is éreznek. Az...
2020. NOVEMBER 25.
[ 15:32 ]
"Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" - írta Orbán Viktor miniszterelnök Soros György napokban közzétett cikkére adott, a miniszterelnok.hu oldalon szerdán megjelent válaszában. A kormányfő írását azzal kezdte, sokan úgy vélik, egy miniszterelnöknek nem szabad...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:52 ]
Beolvasás folyamatban