Tükör
Koronavírus-járvány: Ki büntethető az előírások megszegéséért?

Csak azért, mert lazítottak a koronavírus-járvány kapcsán meghozott intézkedések szigorán, még nem lenne helyénvaló elengedni magunkat, lévén, hogy a koronavírus továbbra is köztünk van, nem zárható ki az újabb gócpontok kialakulása, de mégis, lassan vissza kell térnie az életnek a megszokott kerékvágásba, nyilatkozta szombaton dr. Predrag Kon a Prva TV vendégeként.

Elmondta, a tesztek elemzése azt mutatja, a vírus továbbra is cirkulál, s ezentúl is fontos betartani az ajánlásokat. Hangsúlyozta, továbbra is nagyon kellene vigyázni a legidősebbekre, s rájuk nézve az ajánlások továbbra is kötelező érvényűek kellene legyenek. “Az idősotthonokban továbbra is a legszigorúbban be kellene tartani az előírásokat, hogy közvetlenül a járvány vége előtt ne tegyünk mindent tönkre”, mondta Kon, hozzátéve, ahogy csökken a vírus cirkulálása, úgy lesz a fertőzés veszélye is egyre kisebb.

Kiemelte, a védőintézkedéseket különösen a tömegközlekedési eszközökön és az óvodákban kell nagyon szigorúan betartani. Emlékeztetett arra is, hogy szigorú tilalom nincs, inkább a személyi felelősségre tevődött át a hangsúly.

A szakember elmondta, a nagyszámú tesztelés nem öncélú dolog, mert az eredményeket elemezve lehet megtudni, milyen mértékű a vírus aktivitása. “Amikor majd napokon keresztül azt mutatják az eredmények, hogy a vírus aktivitása nulla, akkor fellélegezhetünk”, véli.

Az epidemiológus megismételte, a gyerekek azok, akik mindenféle tünet nélkül képesek hordozni és átadni a vírust, ezért még nem javasolja azt, hogy a nagyszülők vigyázzanak rájuk, ha másként is megoldható a felügyeletük.

Kon szerint júniusra valószínűleg megszűnik a vírus körforgása, de elszórt fertőzések nem kizártak a nyár közepéig.

A járványügyi szakorvos megállapítása szerint a védőintézkedéseket és ajánlásokat a polgárok általában tiszteletben tartják, kivéve a nagyvárosok központjaiban, ahol jól láthatóan nagyobb társaságok gyűlnek össze.

Arra a kérdésre, hogy miután a szerb kormány megemelte a koronavírus-járvány kapcsán meghozott intézkedések, illetve a lakosság fertőző betegségektől való megvédéséről szóló törvény megszegőire kirótt büntetések összegét, kik kaphatják ezeket az 50 ezertől 150 ezer dinárig kiróható büntetéseket, dr. Kon azt válaszolta,

magánszemély számára akkor róható ki ez a büntetés, amennyiben szándékosan idéz elő fertőzést, illetve amennyiben szándékosan nem tartja tiszteletben az előírásokat. Ha pl. valaki a felszólítások ellenére sem tesz fel maszkot ott, ahol ez egyébként kötelező, vagy ha egy kávézóban, vagy a buszban olyan helyre ül, amely a szociális távolságtartás miatt “tilos” helynek számít. Ugyancsak büntethető az is, aki fertőzés gyanúja esetén megtagadja a tesztelést, illetve nem tartja tiszteletben pozitív teszteredmény esetében a házikarantén előírásait.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Június 4. - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 0:03 ]
Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi...
2020. MÁJUS 26.
[ 13:50 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban