Tükör
A pénz nagy úr: Horvátország hallgatólagosan megnyitotta határait a turisták előtt
Betűméret:             

Noha Davor Božinović horvát belügyminiszter tegnap azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió szintjén ezután fognak döntés hozni arról, hogyan alakul ezen a nyáron a unióban a turizmus, kiderült, hogy Horvátország voltaképpen már négy nappal ezelőtt megnyitotta kapuit – igaz, nem formálisan – a turisták előtt, írja a jutarnji.hr.

Igaz, valamit már sejteni lehetett, amikor hétfőn a belügyminiszter újságírói kérdésre megerősítette, hogy azok a személyek, akik Horvátországba való belépésük alkalmával bizonyítani tudják, hogy van lefoglalt üdülési helyük, voltaképpen probléma nélkül beléphetnek az országba.

Hivatalos ajánlások

Ez voltaképpen szembemegy a horvát közegészségügyi intézet ajánlásaival, amelyet május 9-én fogalmaztak meg, s amely azt irányozza elő, hogy külföldiek csak három különleges esetben léphetik át az államhatárt. Az első az, amikor a külföldi személynek Horvátországban van ingatlanja, vagy úszó járműve, vagy temetésre érkezik, de minden esetben konkrét iratokkal kell ezt bizonyítania.

A második, hogy külföldi állampolgár hivatalos út címén kérhet belépést, de ezt a meghívó gazdasági szubjektumnak kell igazolnia, a harmadik pedig az, ha a látogatásnak gazdasági célja van.

A lap nem hivatalos értesülései szerint éppen a turisták azok, akik ezt a gazdasági célt képviselik, s noha ezt sehol nem pontosították, voltaképpen ilyen címen átléphetik a határt.

Nyár, nyaralás, viselkedési szabályok

“Természetesen minden egyes turistához az országnak gazdasági érdeke fűződik. Mi az idegenforgalom országa vagyunk és nem titok, milyen súlyosan érint bennünket egy rossz idény. Mégis, nem akarjuk nyíltan idehívni a külföldieket, tekintettel a helyzetre, de nem is utasítjuk el őket, ha ide jönnének nyaralni és befizették a nyaralásukat”, nyilatkozta a lapnak egy kormányhoz közeli forrás, amivel voltaképpen alátámasztja azt, amit Božinović miniszter hétfőn az újságíróknak nyilatkozott.

Az Európai Bizottság az idegenforgalommal és az unión belüli határok megnyitásával kapcsolatos iránymutatásokat tett közzé szerdán, hogy segítse kilábalni az idegenforgalmi ágazatot a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, és segítse mindazokat, akik nyáron határátlépéssel járó utazást terveznek Európában.

A külföldi turisták, akárcsak azok, akik üzleti céllal érkeznek, az országba való belépéskor világos utasításokat kapnak írásos formában arról, miként kell viselkedniük.

“Ez magában foglalja azt, hogy minél többet kell tartózkodniuk abban a épületben, ahová a befizetett nyaralásuk szól. Ami a tengert illeti, természetesen fürödhetnek, hiszen ezért fizették be a nyaralásukat. Itt is tartaniuk kell azonban magukat az utasításokhoz, ez pedig a higiéniai szabályok és a szociális távolságtartás szigorú betartása, amit a horvát közegészségügyi intézet ellenőrizni is fog”, tette hozzá a lapnak névtelenül nyilatkozó forrás.

Záporoznak az érdeklődők kérdései

A belügyminiszter nyilatkozata elegendő volt, hogy a turisztikai minisztériumhoz azonnal záporozzanak a kérdések mindazok részéről, akik a turizmusból élnek, s akik most konkrét és főként, hivatalos utasításokat várnak arra vonatkozóan, mely turisták léphetik át a határt, milyen feltételek közepette, s milyen papírokat fognak majd tőlük a határon kérni.

A Jutarnji list nem hivatalos értesülése szerint az idegenforgalmi minisztérium azt javasolja, hogy a dolgot jogilag is “legalizálják”, illetve hogy a külföldi állampolgárok határátlépésének feltételeihez adják hozzá azt, hogy “külföldi állampolgárok átléphetik a határt, amennyiben rendelkeznek a nyaralás befizetéséről, illetve rezervációjáról szóló bizonylattal”, s ez a bizonylat, amennyiben a javaslatot elfogadják, egyaránt vonatkozna a szállodákra és más szálláshelyekre, beleértve a kempingeket is, a bérletekre, a hajókikötőkre, illetve az utazási irodák szervezéseire.

Konkrét utasítások híján tanácstalanok a turizmusból élők, ezért világos utasításokat várnak a minisztériumtól arra vonatkozóan, hogy pontosan kik és milyen feltételek között léphetnek be az országba, de az is érdekli őket, hogy mi lesz a turistákkal visszafelé, a saját országukba való belépéskor, kell-e karanténbe vonulniuk stb.

A lap értesülései szerint Horvátország azért döntött az ilyen hallgatólagos lépés mellett, nehogy magára haragítsa az Európai Uniót, amely egész Európa szintjén akarja szabályozni a határátlépést. Az ilyen lépést, vélik, azonban azok a nagyobb országok szorgalmazzák a leginkább, amelyek nem függnek a turizmustól, s azok, amelyek az idén leginkább a saját határaikon belül szeretnék tudni polgáraikat.

“Megítélésünk szerint nincs szükség arra, hogy egyszerre nyissuk meg a határokat, hiszen nem is egyszerre zártuk le, de a nyomás meglehetősen nagy, kérdés, kinek a szava lesz erősebb. De bárhogyan is lesz, a turizmus szempontjából nem csak az a fontos, hogy a mi határaink nyitva lesznek-e, hanem az is, hogy milyen feltételek mellett nyitják meg más országok. Amennyiben a visszatérőknek mondjuk 14 napos karanténba kell vonulniuk, ez nem fog ösztönzőleg hatni a turizmusra”, nyilatkozta a lapnak a neve elhallgatását kérő kormányközeli forrás.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Valamivel több mint egy éve kezdődött el a nyugdíjaskártyák igénylése Szerbiában és majdnem fél éve használni is lehet. Sokan viszont azt kérdezik: de minek? A nyugdíjasoknak, de egyesületeiknek sem világos, mire fel volt a nagy hűhó, semmiért. Február végéig valamivel több mint 1,1 millió nyugdíjas igényelte és...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:37 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Beolvasás folyamatban