Tükör
A pénz nagy úr: Horvátország hallgatólagosan megnyitotta határait a turisták előtt

Noha Davor Božinović horvát belügyminiszter tegnap azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió szintjén ezután fognak döntés hozni arról, hogyan alakul ezen a nyáron a unióban a turizmus, kiderült, hogy Horvátország voltaképpen már négy nappal ezelőtt megnyitotta kapuit – igaz, nem formálisan – a turisták előtt, írja a jutarnji.hr.

Igaz, valamit már sejteni lehetett, amikor hétfőn a belügyminiszter újságírói kérdésre megerősítette, hogy azok a személyek, akik Horvátországba való belépésük alkalmával bizonyítani tudják, hogy van lefoglalt üdülési helyük, voltaképpen probléma nélkül beléphetnek az országba.

Hivatalos ajánlások

Ez voltaképpen szembemegy a horvát közegészségügyi intézet ajánlásaival, amelyet május 9-én fogalmaztak meg, s amely azt irányozza elő, hogy külföldiek csak három különleges esetben léphetik át az államhatárt. Az első az, amikor a külföldi személynek Horvátországban van ingatlanja, vagy úszó járműve, vagy temetésre érkezik, de minden esetben konkrét iratokkal kell ezt bizonyítania.

A második, hogy külföldi állampolgár hivatalos út címén kérhet belépést, de ezt a meghívó gazdasági szubjektumnak kell igazolnia, a harmadik pedig az, ha a látogatásnak gazdasági célja van.

A lap nem hivatalos értesülései szerint éppen a turisták azok, akik ezt a gazdasági célt képviselik, s noha ezt sehol nem pontosították, voltaképpen ilyen címen átléphetik a határt.

Nyár, nyaralás, viselkedési szabályok

“Természetesen minden egyes turistához az országnak gazdasági érdeke fűződik. Mi az idegenforgalom országa vagyunk és nem titok, milyen súlyosan érint bennünket egy rossz idény. Mégis, nem akarjuk nyíltan idehívni a külföldieket, tekintettel a helyzetre, de nem is utasítjuk el őket, ha ide jönnének nyaralni és befizették a nyaralásukat”, nyilatkozta a lapnak egy kormányhoz közeli forrás, amivel voltaképpen alátámasztja azt, amit Božinović miniszter hétfőn az újságíróknak nyilatkozott.

Az Európai Bizottság az idegenforgalommal és az unión belüli határok megnyitásával kapcsolatos iránymutatásokat tett közzé szerdán, hogy segítse kilábalni az idegenforgalmi ágazatot a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, és segítse mindazokat, akik nyáron határátlépéssel járó utazást terveznek Európában.

A külföldi turisták, akárcsak azok, akik üzleti céllal érkeznek, az országba való belépéskor világos utasításokat kapnak írásos formában arról, miként kell viselkedniük.

“Ez magában foglalja azt, hogy minél többet kell tartózkodniuk abban a épületben, ahová a befizetett nyaralásuk szól. Ami a tengert illeti, természetesen fürödhetnek, hiszen ezért fizették be a nyaralásukat. Itt is tartaniuk kell azonban magukat az utasításokhoz, ez pedig a higiéniai szabályok és a szociális távolságtartás szigorú betartása, amit a horvát közegészségügyi intézet ellenőrizni is fog”, tette hozzá a lapnak névtelenül nyilatkozó forrás.

Záporoznak az érdeklődők kérdései

A belügyminiszter nyilatkozata elegendő volt, hogy a turisztikai minisztériumhoz azonnal záporozzanak a kérdések mindazok részéről, akik a turizmusból élnek, s akik most konkrét és főként, hivatalos utasításokat várnak arra vonatkozóan, mely turisták léphetik át a határt, milyen feltételek közepette, s milyen papírokat fognak majd tőlük a határon kérni.

A Jutarnji list nem hivatalos értesülése szerint az idegenforgalmi minisztérium azt javasolja, hogy a dolgot jogilag is “legalizálják”, illetve hogy a külföldi állampolgárok határátlépésének feltételeihez adják hozzá azt, hogy “külföldi állampolgárok átléphetik a határt, amennyiben rendelkeznek a nyaralás befizetéséről, illetve rezervációjáról szóló bizonylattal”, s ez a bizonylat, amennyiben a javaslatot elfogadják, egyaránt vonatkozna a szállodákra és más szálláshelyekre, beleértve a kempingeket is, a bérletekre, a hajókikötőkre, illetve az utazási irodák szervezéseire.

Konkrét utasítások híján tanácstalanok a turizmusból élők, ezért világos utasításokat várnak a minisztériumtól arra vonatkozóan, hogy pontosan kik és milyen feltételek között léphetnek be az országba, de az is érdekli őket, hogy mi lesz a turistákkal visszafelé, a saját országukba való belépéskor, kell-e karanténbe vonulniuk stb.

A lap értesülései szerint Horvátország azért döntött az ilyen hallgatólagos lépés mellett, nehogy magára haragítsa az Európai Uniót, amely egész Európa szintjén akarja szabályozni a határátlépést. Az ilyen lépést, vélik, azonban azok a nagyobb országok szorgalmazzák a leginkább, amelyek nem függnek a turizmustól, s azok, amelyek az idén leginkább a saját határaikon belül szeretnék tudni polgáraikat.

“Megítélésünk szerint nincs szükség arra, hogy egyszerre nyissuk meg a határokat, hiszen nem is egyszerre zártuk le, de a nyomás meglehetősen nagy, kérdés, kinek a szava lesz erősebb. De bárhogyan is lesz, a turizmus szempontjából nem csak az a fontos, hogy a mi határaink nyitva lesznek-e, hanem az is, hogy milyen feltételek mellett nyitják meg más országok. Amennyiben a visszatérőknek mondjuk 14 napos karanténba kell vonulniuk, ez nem fog ösztönzőleg hatni a turizmusra”, nyilatkozta a lapnak a neve elhallgatását kérő kormányközeli forrás.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Június 4. - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 0:03 ]
Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi...
2020. MÁJUS 26.
[ 13:50 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban