Tükör
Mindent vissza

(Budapesti tudósítónktól)

Várhatóan május végén véget érhet Magyarországon a veszélyhelyzet, a kormány pedig a módosított jogosítványait a nyugalmasabb, vírustól nem fenyegetett időszaknak megfelelő rendszerre cseréli. Vagyis azt teszi, amit előre megmondott, a vészhelyzetben szükséges gyors reakciók idején erre koncentrál és ennek megfelelő hatalmi struktúrát épít fel, de ha nincs veszély, ugyanolyan rendszer kell, amilyen azt megelőzően volt. Mert az a leghatékonyabb.

Csakhogy korábban, a vírushelyzet miatt elfogadott törvény idején másról se szólt a hazai és a velük kapcsolatos nemzetközi sajtó, hogy Orbán Viktor diktatúrát épít ki, és a saját hatalmát akarja kiterjeszteni a vírus elleni küzdelem örvén. A józanabb kollégák és elemzők azt mondták, teljesen valószínűtlen egy ilyen elképzelés, három alkalommal választották meg kétharmados többséggel a Fideszt, épp elég ideje lett volna diktatúrát kiépíteni, ha akarta volna. De a valaha megbízhatónak számító portálok és lapok is belecsúsztak ugyanabba a teljesen téves megállapításba: Magyarországon diktatúrát épít ki a kormány. Most Belgrádban Orbán Viktor megismételte, amit korábban egyszer már említett, miszerint bocsánatot lehet majd kérni a magyaroktól, amiért ezt a sületlenséget terjesztették rólunk. Nem hiszem, hogy bármely lap ezt tenné. Nem fog se a CNN, se a Guardian cikket szentelni annak, hogy teljesen buta hangulatkeltést hajtottunk végre, s ezzel igyekeztünk aláásni Magyarország tekintélyét. Pedig ha minden adatot egymás mellé teszünk, mégiscsak az derült ki, hogy annak a rövid ideig tartó felhatalmazásnak bizony nagy szerepe volt a magyarországi válságkezelés eredményességében. Nem parlamenti adok-kapok során kellett volna megmagyarázni, mit miért tesz a kormány, ha így lett volna, talán most is nyitva tartanak az iskolák, vagy épp az ellenkezője, az első nap bezárják a házaikba az embereket.

Nagyon komoly lecke volt ez a két hónap Magyarország számára. A parlamenti ellenzék olyan mélységesen eltávolodott a népképviselettől, mint eddig még a demokráciánk során soha. Konkrétan, tényszerűen gátolta a válságkezelést azért, hogy politikai sikereket érjen el, és egy követ fújt azokkal a nyugati lapokkal és politikai erőkkel, amelyek ugyanezt tették, csakhogy ők nem magyarok, hanem az ügyben lényegében teljesen kívülálló kibicek. Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, liberális politikus, az EU dörzsölt öreg rókája, aki mindig így viselkedett, mint most, rettentő harsány és roppant populista. Borzasztó kártékony politikus, de minthogy nem egy magyar emberről van szó, nem képvisel minket, s azt mond, amit akar. De Donáth Anna vagy Cseh Katalin konkrétan választott képviselők, akik Magyarország bizonyos részének a hangját jelentik Brüsszelben. Az ő viselkedésük igazán szégyenteljes, főleg annak fényében, hogy minden szükséges információnak birtokában voltak a válságkezelés kapcsán, tisztában lehettek a politikai helyzettel, de mégis fontosabbnak tartották hazájuk magas fórumon való pocskondiázását, mint az ország sikereinek előmozdítását.

Épp ezért szimbolikus, hogy épp Szerbiában jelentette ki Orbán Viktor, hogy visszatér minden a régi kerékvágásba a sikeres válságkezelést követően. Abban a Szerbiában, amely megerősödött szövetségese Magyarországnak, és amelyet olyan látványosan nem vesz észre az Európai Unió. Mintha a Balkán nem is létezne, csak elméletben, a horvát határnál véget is ér, majd Görögországnál újrakezdődik. Közte van az amerikai-kínai-török-szaúdi-orosz érdekszféra, amelyben Európa csak minimálisan akar mozogni, inkább eltakarja a szemét. Pedig Magyarország és így az Európai Unió stratégiai érdeke, hogy ez a régió stabil és fejlődő legyen, kár, hogy ezt egyedül Budapest ismeri fel, minket pedig úgy tekintenek a baloldali és liberális erők dominálta EU-ban, mint megbízhatatlan akarnok tagállamot, amelyre nem hallgatni kell, hanem megregulázni. Mégis kiderül, hogy egyetlen szó sem igaz abból, amivel Magyarországot vádolták, a magyar módszerrel pedig sikerült a legkisebb károkkal átvészelni a járványt. Nem lett diktatúra az országból, a szövetségi hálózatunkat megerősítettük és bővítettük kelet felé, dél felé, ott is, ahol az EU nem szokott járkálni, most pedig készül a terv a gazdasági újraindításra, amelyet ugyanúgy késlekedés nélkül kell végrehajtani, amint a korlátozások bevezetését.

Ez pedig nem Budapest büntetését jelenti, amint azt Karácsony Gergely főpolgármester hangoztatja. Egyszerűen a józan ész diktálja, hogy előbb meg kell kérdezni a szakembereket, majd utána lépni határozottan a megfelelő irányba.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Nagy Bata Károly
2020. MÁJUS 16. [ 19:27 ]

Jó meglátásai vannak a cikk írójának - nagyszerű írás!


Június 4. - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 0:03 ]
Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi...
2020. MÁJUS 26.
[ 13:50 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban