Tükör
Felmérés: A megkérdezettek kétharmada nem tervezi elhagyni Szerbiát

A megkérdezett polgárok kétharmada, vagyis 71 százaléka nem tervezi, hogy elmegy Szerbiából, derült ki abból a felmérésből, amelyet sorrendben ötödik éve készített az Európai Ügyek Intézete a Ninamedia közvélemény-kutató intézettel.

A megkérdezettek 12 százaléka azt válaszolta, hogy nem tudja, míg 17 százalékuk tervei között szerepel az ország elhagyása, a legnépszerűbb célpontok pedig az Európai Unió tagállamai. Legnagyobb mértékben férfiak, középfokú és felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, 45 év alattiak, valamint Belgrád és egyéb városi területek lakosai.

A felmérés eredményei szerint a szerbiai polgárok többsége négyesre értékeli a Szerbia és Oroszország közötti viszonyt, egyharmaduk adott ötöst, közel egynegyedük hármast, míg 4,2 százalékuk kettest, egyest pedig a megkérdezettek másfél százaléka, vagyis ők nagyon rossznak ítélik a két ország kapcsolatát. Ha ezeket az eredményeket összehasonlítjuk a korábbi évek felméréseivel, enyhe csökkenés figyelhető meg a szerb-orosz kapcsolatok értékelésében.

A válaszadók több mint fele (57,4 százalék) véli úgy, hogy Aleksandar Vučić államfő tesz legtöbbet az Oroszországgal való jó viszony érdekében, 11,9 százalékuk szerint Ivica Dačić külügyminiszter, a megkérdezettek közel egynegyede pedig nem tudott válaszolni erre a kérdésre, míg a többi válasz aránya nem éri el a négy százalékot.

A polgároknak mindössze 11 százaléka járt Oroszországban, ők főleg férfiak, felsőfokú végzettséggel rendelkező megkérdezettek, Belgrádban vagy egyéb városi közegben élnek, míg 89 százalékuk soha nem volt Oroszországban.

A szerbiai polgárok negyven százaléka látja Kínát a legnagyobb adományozónak, 17,6 százalékuk az Európai Uniót említette, 14,6 százalékuk Oroszországot, a többi válasz aránya pedig öt százalék alatt maradt.

Az előző felméréshez képest most 20 százalékkal többen vélik úgy, hogy Kína a legnagyobb adományozó, mintegy tíz százalékkal kevesebben említették Oroszországot és nyolc százalékkal kevesebben az EU-t.

A felmérést idén március 6-a és 12-e között végezték, 1203 megkérdezett bevonásával. (RTS, Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Két óra tárgyalás és négy whisky elegendő volt ahhoz, hogy Slobodan Milošević akkori szerb elnök megenyhüljön és engedményt tegyen Daytonban 1995-ben. Ez azokból az okiratokból derül ki, amelyeknek a titkosítását feloldották, és amelyek Bill Clinton akkori amerikai elnök megbízatási időszakára vonatkoznak, adta...
2020. JÚLIUS 31.
[ 11:06 ]
Minden újságíróval megesik, hogy azt gondolja, ő forgatja a világot, nélküle nem működik semmi, ha ő nem írja le az aznapi cikket, akkor az ország tétován téblábol, várva az útmutatást. Ez hatványozottan igaz az Indexre, amely évek szívós munkájával hitette el magával, hogy megkerülhetetlen és nagyon profi...
2020. JÚLIUS 28.
[ 11:44 ]
Az országoknak nem határzárral, hanem belső szigorral kell többet tenniük a járvány ellen - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miközben világszerte felgyorsult az új koronavírus terjedése. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az utóbbi napokban a járvány...
2020. JÚLIUS 27.
[ 21:18 ]
Beolvasás folyamatban