Tükör
Koronavírus és fizetések: Kié emelkedik, kié csökken?

A koronavírus nem enged, az új védőintézkedések tovább sújthatják a megingott gazdaságot, a fő kérdés tehát – mi lesz a fizetésekkel?

Az év második felében nem változnak a bérek a közszférában, míg a magánszektorban enyhe csökkenés várható, ezt vetíti előre az az elemzés, amely a Kvartalni monitor című bulletinben jelent meg, melyet a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Kara és a Közgazdaságtudományi Fejlesztési Alapítvány (FREN) ad ki.

A magánszektorban már nyilvánvaló a bérek csökkenése, de ez elsősorban annak a következménye, hogy a foglalkoztatottak jelentős része a második negyedévben csupán minimálbért kapott, melyet az állam állt, áll a kiadványban.

Az elemzők szerint a második félévben a magánszektorban a fizetések visszaállnak a krízis előtti szintre, de ez nem olyan kedvező, ahogyan első hallásra tűnik. Ez ugyanis nem érint majd mindenkit – a piac alkalmazkodni fog a helyzethez és egyes cégek csökkenteni fogják az alkalmazottak számát (a többiek fizetését nem változtatják vagy valamelyest megemelik), kisebb részük pedig csökkenteni fogja a béreket.

Éves szinten Szerbiában a fizetések valószínűleg reális növekedést mutatnak majd, annak ellenére, hogy a GDP és a produktivitás csökken. A makrogazdaság szempontjából ez nem jó hír, mert az lesz a következménye, hogy megnövekszik a munka költsége és rosszabbodik Szerbia versenyképessége a nemzetközi piacon.

Az államnál 20-kal több

A munkaerőpiac másik változása az idén a nyilvános és a magánszektor fizetései közötti különbség növekedése lesz.

Az év első negyedében 59.251 dinár volt az átlagos nominális nettó kereset, ami nominálisan 10,3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a reális növekedés pedig 8,3 százalékos volt. Az erőteljes növekedés annak az eredménye, hogy a közszféra egyes részeiben 2019. november 1-jétől a keresetek átlagban 9,7 százalékkal emelkedtek, továbbá annak, hogy a munkaerő külföldre vándorlása következtében megnövekedtek a bérek a magánszektorban.

Az első negyedévben a fizetések reális növekedése sokkal nagyobb a GDP növekedésénél, ami negatív trendnek számít. A reális keresetek 2019-ben 17,3 százalékkal növekedtek 2015-höz viszonyítva, míg 2020 első negyedében 24,9 százalékos a növekedés, ami sokkal gyorsabb, mint a GDP és a produktivitás növekedése.

A közvállalatokban az átlagkereset 72.383 dinár volt, a közszférában dolgozóké pedig 66.936 dinár, míg a magánszektorban 55.787 dinárt tett ki.

A közszférában átlagban 20 százalékkal magasabbak a fizetések, mint a magánszektorban. (Mondo)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lehetőség - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 14:45 ]
75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Huszonöt éve, 1995. augusztus 4-én indította meg a horvát hadsereg a Vihar fedőnevű hadműveletet, amelynek során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területek java részét. Az 1945 novemberében létrejött szocialista Jugoszláviát hat tagköztársaság alkotta: Szerbia (az autonómiát...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 7:49 ]
Miközben az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány még „nagyon hosszú ideig tarthat", a belga járványügyi szakemberek ismét figyelmeztetni próbálják a védekezésben ezúttal is késlekedő kormányt: nagy a baj Belgiumban. A Le Soir napilapban megjelent adatok szerint a...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 14:04 ]
Két óra tárgyalás és négy whisky elegendő volt ahhoz, hogy Slobodan Milošević akkori szerb elnök megenyhüljön és engedményt tegyen Daytonban 1995-ben. Ez azokból az okiratokból derül ki, amelyeknek a titkosítását feloldották, és amelyek Bill Clinton akkori amerikai elnök megbízatási időszakára vonatkoznak, adta...
2020. JÚLIUS 31.
[ 11:06 ]
Beolvasás folyamatban