Tükör
Brüsszeli csata

(Budapesti tudósítónktól)

Orbán Viktor úgy ment ki Brüsszelbe, az uniós büdzséről tartott tárgyalássorozatra, hogy tudta, ezen a vitán nagyon sok múlik. Ezen dől el, ki mennyi pénzt fog szerezni a közös kasszából, az előttünk álló hét éves költségvetés sarokszámait meghatározzák, később ezeken változtatni nem lehet, hiszen a kompromisszum borzasztóan nehéz 27 egyenjogú vezető között, akik ráadásul egyáltalán nem személyes ügyként fogják fel az egyeztetéssorozatot, hanem az országuk érdekében vívott küzdelemként. Ennek megfelelően az összes vezető pontosan ugyanúgy érkezett Brüsszelbe, mint Orbán Viktor.

A kilencvenes évek Magyarországa és a 2002-2010 közötti szocialista kormányzás idején dívott az az elképzelés, hogy mi, magyarok sokkal tehetségtelenebbek és kisebbek vagyunk a nyugatiaknál, így örüljünk annak, amit kapunk. Nem küzdünk a nagyobb részesedésért, mi elvagyunk a bölcs és igazságos nyugati vezetők által megszabott taksával, hiszen lám, egységes Európát akarnak építeni, az ő fejükben ez rendszerként épül fel, s ehhez pontosan annyi pénz szükségeltetik a magyaroknak, amennyit ők jónak látnak. De ma, 2020-ban ez egyszerűen nevetséges. Egyetlen állam se fog azért küzdeni, hogy más jól járjon, de ezért az ő jogai csorbuljanak. Amit a gazdag nyugati államok elveszíteni látszanak a réven, az visszacsorog hozzájuk a vámon, mégpedig kamatostul, s egyértelműen csak így fognak belemenni az alkuba. Ahogy az egyszeri kereskedő, aki elmeséli az alkudozás során, hogy milyen szegény a családja, beteg az anyja, ő maga is szenved, de mivel kedveli a fizimiskánkat, nekünk adja azt a pólót jóval olcsóbban. Ekkor tudni lehet, hogy ő jó üzletet kötött, a személyes varázsunknak köszönhető árengedmény is még előnyös számára. Hasonló a helyzet Brüsszelben, de igenis szükség van ilyenkor arra a dörzsölt kereskedőszemléletre, amellyel az aktuális vezető, esetünkben Orbán Viktor fejben tartja, mit kell elérni, s szükség esetén vérre menő küzdelmet folytat a más, hasonlóan öntudatos és eltökélt politikusokkal. Mert le lehet önteni ezzel az uniós cukormázzal mindent, hogy mi együtt menetelünk, de ezt csak Dobrev Klára és a Momentum hiszi el, a valóságban teljesen ellenérdekeltek vagyunk mondjuk Hollandiával.

A költségvetési vita maratonivá sikeredett, de végül elégedetten állhatott fel a miniszterelnök az asztaltól, hiszen több támogatást tudhat magáénak Magyarország a vártnál, és a számunkra fenntartott visszatartó erő, a jogállamisági kritériumokhoz kötött javadalmazás gyakorlatilag semmissé vált. Hollandia játszotta el ebben a helyzetben a rosszfiút, az antieuropéer zsugorit, akinek sokkal több pénze van, mint a többieknek, de nem hajlandó lemondani egy centről sem, hogy azzal a szegényebbeket segítse. Erre Mark Rutte miniszterelnök fel tudta használni a le nem zárt, döntésre nem vitt jogállamisági vitát, amely konkrétan azt jelenti, Amszterdam álláspontja szerint a bíróság döntése előtt bűnösnek tudja tekinteni a megvádolt személyt. Ezt ugyan nagyon szeretik a magyar ellenzék Brüsszelben ülő képviselői, félreértve, mi is az ő feladatuk, s mi Hollandia motivációja. Előkerül ilyenkor mindig az, hogy Mark Rutte biciklivel jár, és nem korrupt, meg az anyukájával fotózzák le, de nagyon kérdéses, hogy ezek a kitételek mennyiben igazolják Hollandia nemzetgazdaságának erkölcsösségét. Valószínűleg Hollandia se véletlenül döntött úgy, hogy eljátssza a rosszfiút, szembefordulva a német-francia tandemmel. Magyarország pedig egyértelművé tette, hogy számára a fősodor álláspontja az elfogadható, az az üdvözítő, s Orbán Viktor a szélesen mosolygó Angela Merkellel és Emmanuel Macronnal egy szobában ülve egyeztetett.

Mert a diplomácia bizony nem úgy működik, ahogy azt a Momentum vagy az MSZP el akarja hitetni. Lehet, hogy az MSZP kormányzása idején így működött, ezért is buktunk el minden vita során. Nincs személyes ellentét a magyar kormányfő, a francia elnök, illetve a német kancellár között. Választott vezetők, akik képviselik hazájuk érdekeit. A büdzsé vitája során Hollandia, Ausztria, Dánia és Svédország, valamint a hozzájuk csapódó Finnország voltak az agresszorok és zsugorik, a többi 22 pedig az együttműködő, konstruktív ország. Hollandia féltékenyen őrzi tulipánok és szélmalmok által fémjelzett, gyönyörű imázsát, ebbe beletartozik az anyukájával fotózkodó Mark Rutte, de az nem, hogy Rotterdamon keresztül látják el Európát kábítószerrel, vagy a Shell olajóriás Nigériában történő kitermelési anomáliái. Ezen át lehet látni. Át is kell látni. Ez tesz valakit jó vezetővé.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2020. JÚLIUS 30. [ 19:32 ]

mozsori Sándor, ... nyugi, buli lesz! Jogállam van ! Látjátok, parasztok, így kell ezt csinálni. https://mandiner.hu/cikk/20200730_buli_lesz


olvasó
2020. JÚLIUS 30. [ 19:17 ]

Hogy a hasonlatnál maradjunk: ők azok, akiket vezetnek.


Sándor a mozsori
2020. JÚLIUS 30. [ 16:18 ]

Orbán fontos győzelme az EP elött kudarcot aratott. Akkor az EP nem más mint muszkavezetők egyesülete vagy épen mint janicsár társaságnak kell öket "megtisztelni" ?


istván
2020. JÚLIUS 26. [ 8:12 ]

Érett Ifjú, ... és mi a "megfelelő eljárás útja", ha nincs bírósági döntés? Erről meg "ti" nem kommunikáltok. Eredetileg a szankcionálás elutasításhoz kellett volna a minősített többség, de azt már "el buktátok". Majd Merkel asszony rendet csinál a pártcsaládjában, és azt is bukjátok. Megtapasztalhattuk, hogy Orbán elég dörzsölt fickó, ahogy mondta, néhány "libernyákot" eltud vinni a hátán. Lehet őt utálni, de vannak érdemei, és az érdemei többet nyomnak a latban, mint a hibái ...


Érett Ifjú
2020. JÚLIUS 25. [ 21:24 ]

Félő, hogy korai és kicsit túlzott is az öröm: a megegyezés szövegében benne van, hogy megfelelő eljárás útján minősített többséggel leállíthatók a kifizetések, ha az adott ország nem tartja be a jogállamiság szabályait. Erről nemigen kommunikál a magát győztenek mondó.


München
2020. JÚLIUS 25. [ 19:35 ]

Az EP visszatarthatja a parlamenti jóváhagyást, de a pénzt már kevésbé. A késés ugyanis komoly gazdasági következményekkel járna. Annyira az EP sem szeretne kárt okozni az EU országainak és magának az EU-nak.


istván
2020. JÚLIUS 25. [ 17:24 ]

Még van némi bizonytalanság ... Az EP álláspontja: A hosszú távú költségvetés megvágása elfogadhatatlan. Biztosítani kell a Helyreállítási Eszköz demokratikus ellenőrzését. Elengedhetetlen, hogy az Unió kötelezettséget vállaljon új költségvetési bevételi források bevezetése mellett. A költségvetési kifizetéseket a jogállamiság tiszteletéhez kötő, egyértelmű mechanizmusra van szükség. A képviselők készek visszatartani a parlamenti jóváhagyást, ha nem sikerül javítani a megállapodáson.


Garai László
2020. JÚLIUS 25. [ 16:06 ]

Lesz mit aprítani a tejbe, ha jól olvastam, 2022ig elkell költeni. Ha nem, akkor is elképesztő pénzmennyiség. Hogy a belgrádi fejjel gondolkodók is megértsék: Ima se, moze se.


olvasó
2020. JÚLIUS 24. [ 11:21 ]

Orbán fontos győzelmet aratott. Ennek politikai eredményeit kísérlik meg kisebbíteni az ellenfelei, akiket régen muszkavezetőknek, még régebben janicsároknak hívtunk.


Író
2020. JÚLIUS 24. [ 0:52 ]

Tito jól számolt.


Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
A határról irány a covid-kórház - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:11 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A világméretű koronavírus-járvány, amely hónapok óta foglalkoztatja a világot, sok negatív következménye mellett arra is felhívta a figyelmünket, hogy milyen fontos az egészségünkre vigyázni és azt gondozni. Erre a nagy igazságra nekem sajnos már a járvány előtt rá kellett jönnöm. Fájdalmas felismerés volt. Tavaly...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 13:02 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 10:33 ]
Beolvasás folyamatban