Tükör
Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem határzárral, hanem belső szigorral kell többet tenni a járvány ellen

Az országoknak nem határzárral, hanem belső szigorral kell többet tenniük a járvány ellen - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miközben világszerte felgyorsult az új koronavírus terjedése.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az utóbbi napokban a járvány erősödése miatt több ország ismét utazási korlátozásokat és biztonsági szigorításokat vezetett be, Nagy-Britannia például karanténra kötelezi a Spanyolországból visszatérőket.

Közölte: csak szigorú intézkedésekkel - a maszkviselési kötelezettségtől kezdve a tömeges jelenlét elkerüléséig - birkózhat meg a világ a járvánnyal.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója azt hangsúlyozta, hogy lehetetlen a közeljövőben ismét lezárni az országhatárokat.

"A nemzetgazdaságoknak meg kell nyílniuk, az embereknek dolgozniuk kell, a kereskedelemnek újjá kell élednie" - mondta.

Hétfő estére az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 16,3 milliót, a halálesetek száma meghaladta a 649 ezret, a gyógyultaké pedig a 9,4 milliót a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A legtöbb fertőzött és haláleset - 4 238 500, illetve 146 968 - az Egyesült Államokban van, ahol hétfőn 30 ezer önkéntes résztvevővel megkezdődött a világ eddigi legnagyobb koronavírus-vakcinatesztje.

Szakértők rámutattak, nincs biztosíték arra, hogy az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) támogatásával, a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett kísérleti oltóanyag valóban hatékony védelmet nyújt a Covid-19 ellen.

A Fehér Ház közben bejelentette, hogy pozitív lett Robert O´Brien nemzetbiztonsági tanácsadó koronavírus-tesztje, de sem Donald Trump elnök, sem Mike Pence alelnök nem volt kitéve a fertőzés kockázatának.

Olaszországban stagnál a halálesetek száma, öten haltak meg az utóbbi napban, az új fertőzöttek száma 170 az előző napi 255 után. A SARS-CoV-2 nevű vírus február vége óta 35 112 ember halálát okozta, a fertőzöttek száma 198 593. Az aktív betegek száma 12 581-ről 12 565-ra csökkent. Intenzív osztályon 45 pácienst ápoltak, míg a járvány márciusi csúcspontján a számuk meghaladta a 4000-et.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök annak tisztázását kérte a szövetségi kormánytól, hogy miként kötelezhetnék ingyenes koronavírus-teszt elvégzésére a kockázatos térségekből hazatérő nyaralókat. Németországban 206 751 fertőzöttje és 9124 halálos áldozata van a koronavírusnak. Bajorország az egyik legfertőzöttebb tartománynak számít, ahol 2619 a halottak száma. A járvány terjedéséért részben az Ausztriából hazatérő nyaralókat tették felelőssé.

Csehországban felülvizsgálták a koronavírus-járvány statisztikai adatait, aminek következtében egyharmaddal csökkent a betegek, és jelentősen megugrott a gyógyultak száma. A felülvizsgálat eredménye alapján Csehországban hétfőn 3525 beteget tartottak nyilván, ami 1775-tel, tehát egyharmaddal kevesebb, mint a korábbi kimutatásokban szereplő adat. A kórházakban 149 beteget ápolnak, akik közül 15-nek az állapota súlyos. A gyógyultak száma 11 428, majdnem 1800-zal több, mint a korábbi statisztikában. A járványban hétfő reggelig 371 ember halt meg.

Romániában átlagosan két hétbe telik, amíg a külföldi nyaralásra készülő, vagy egészségi állapotuk miatt aggódó emberek megtudhatják, hogy elkapták-e a koronavírus-fertőzést.

Az országban hétfőn meghaladta a 17 ezer 900-at a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 353-an intenzív ápolásra szorulnak. Az utóbbi 24 órában újabb 19 fertőzött vesztette életét, így most már meghaladta a 2200-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Továbbra sem lassul számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, hétfőre ismét nyolcszáznál több új beteget regisztráltak, az eddig igazolt fertőzöttek száma ezzel meghaladta a 65 ezret. A halálos áldozatok száma pedig újabb tizeneggyel 1616-ra nőtt.

Szentpéterváron megnyitottak a múzeumok és az éttermek. Oroszország több mint ötmillió lakosú "északi fővárosában" az ismertté vált fertőzések száma 24 óra alatt 172-vel 30 807-re, a halottaké 10-zel 1955-re, a gyógyultaké pedig 75-tel 23 043-ra nőtt. Szentpétervár bő egy hónappal maradt el Moszkvától a nyitásban. Országos szinten az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5635-tel 818 120-ra, a halálozásoké pedig 85-tel 13 354-re emelkedett az elmúlt napban.

Rekordszámú, 467 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hétfő reggelig Szerbiában, ahol a járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt nyolccal, 534-re nőtt.

Iránban a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt az egészségügyi minisztérium hétfőn felszólította az embereket, hogy tekintsenek el a hagyományosan sok embert vonzó rendezvényektől, az esküvőktől és a gyászszertartásoktól. Az utóbbi 24 órában 212-vel több mint 15 ezer 900-ra emelkedett a kór halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig több mint 2400-zal 293 ezer 606-ra nőtt.

Indonéziában hétfőre meghaladta a százezret a bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma, ami a legtöbb Délkelet-Ázsia országai közül. Vietnamban 80 ezer embert evakuálnak az ország középső részén fekvő, tengerparti Danangból, miután a hétvégén pozitív lett a koronavírus-tesztje a nagyváros újabb három lakosának. Hongkongban kötelező a maszk viselése a közterületeken és a nyilvános zárt helyeken, Marokkóban pedig elzártak a külvilágtól a főbb nagyvárosokat a járvány gyorsuló terjedése miatt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lehetőség - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 14:45 ]
75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Huszonöt éve, 1995. augusztus 4-én indította meg a horvát hadsereg a Vihar fedőnevű hadműveletet, amelynek során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területek java részét. Az 1945 novemberében létrejött szocialista Jugoszláviát hat tagköztársaság alkotta: Szerbia (az autonómiát...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 7:49 ]
Miközben az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány még „nagyon hosszú ideig tarthat", a belga járványügyi szakemberek ismét figyelmeztetni próbálják a védekezésben ezúttal is késlekedő kormányt: nagy a baj Belgiumban. A Le Soir napilapban megjelent adatok szerint a...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 14:04 ]
Két óra tárgyalás és négy whisky elegendő volt ahhoz, hogy Slobodan Milošević akkori szerb elnök megenyhüljön és engedményt tegyen Daytonban 1995-ben. Ez azokból az okiratokból derül ki, amelyeknek a titkosítását feloldották, és amelyek Bill Clinton akkori amerikai elnök megbízatási időszakára vonatkoznak, adta...
2020. JÚLIUS 31.
[ 11:06 ]
Beolvasás folyamatban