Tükör
Feloldottak eddig titkosított iratokat: Négy whisky után Milošević többet adott

Két óra tárgyalás és négy whisky elegendő volt ahhoz, hogy Slobodan Milošević akkori szerb elnök megenyhüljön és engedményt tegyen Daytonban 1995-ben.

Ez azokból az okiratokból derül ki, amelyeknek a titkosítását feloldották, és amelyek Bill Clinton akkori amerikai elnök megbízatási időszakára vonatkoznak, adta hírül a Blic.

A lap idézi továbbá, hogy az említett négy whisky után Milošević vacsorát adott, amelyen homárokat tálaltak fel, hogy szerette zaklatni a beszédpartnereit, de azt is, hogy kölcsönösen vicceket meséltek egymásnak Alija Izetbegovićtyal, Bosznia-Hercegovina Elnökségének akkori elnökével.

Az eddig titkosított iratokat túlnyomórészt John Carrick, a tárgyalásokat vezető Richard Holbrooke munkatársa vezette. Feljegyezte azt is, hogy miközben a szerbek a boszniai háborúban elesett hozzátartozóikat gyászolták és súlyos gazdasági szankciók alatt sínylődtek, Milošević nem vált meg a whiskysüvegtől.

„A múlt éjszaka bizarr két órát töltöttem a térképteremben egy Goražde körüli részletet szemlélve. Négy whisky után Milošević a vártnál többet ajánlott fel a Szarajevóba vezető korridorral kapcsolatban. Kevesebbet ugyan, mint amit a kontaktcsoport javasolt, de többet a korábbi opciónál. Haris (Silajdžić, a sz. megj.) óvatos optimizmussal reagált, a részleteket most a boszniai térképszakértők vitatják meg”, áll az 1995. november 17-ei jelentésben.

Még aznap este Milošević díszvacsorára invitálta az USA küldöttségét. Megígérte, hogy homár lesz.

Carrick precíz pszichológiai képet is festett Slobodan Miloševićről. „Úgy tűnik, hogy Milošević élvezi a daytoni tartózkodást, de az is látszik, hogy szereti zaklatni az embereket. Az a kulcsfontosságú, hogy szembeszálljanak vele, amikor támadni kezd, mert szereti és tiszteli azokat, akik olyan szilárdnak tűnnek, mint jómaga. Mindig tesztel bennünket. Ahhoz, hogy beindítsuk, szilárd útmutatókat kell kiszabnunk és ragaszkodnunk hozzájuk, kivéve ha nem tudjuk pontosan, hogy mit kapunk cserébe”, írta Carrick.

Súlyos témák voltak napirenden, határok, szankciók, ami hatott a hangulatra is. Voltak eredmények és kudarcok, napok, „amikor Izetbegović látni sem akarta sem Tuđmant, sem Miloševićet”, vagy „Tuđman elutasította, hogy találkozzon Miloševićtyel”. Az amerikai közvetítők azonban észrevették, hogy néha a hangulat jó volt, sőt az illendőség határán is túltett.

Milošević és Izetbegović, állítja a jegyzetelő, néha vicceket meséltek egymásnak az anyanyelvükön. Lehet, hogy ez a kettő túlságosan is élvezi egymás társaságát – jegyezte fel Carrick az egyik dokumentumban.

A daytoni tárgyalások 1995. november 1-től 21-ig tartottak, majd december 14-én Párizsban aláírták a megállapodást, amely véget vetett a négy éve tartó boszniai háborúnak. Bosznia-Hercegovina három államalkotó nemzet és a többiek állama lett, ezen kívül két entitást alakítottak ki – a Föderációt és a boszniai Szerb Köztársaságot.

A megállapodást megelőző tárgyalásokat Ohio amerikai szövetségi államban, a Wright-Patterson légitámaszponton tartották. A részvevőknek nem engedték meg, hogy a sajtó képviselőivel találkozzanak, mert el akarták kerülni, hogy a küldöttségek maguk hirdessék ki a „győzelmeket” és „kudarcokat”. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikus is ember? - illusztráció
2020. NOVEMBER 25.
[ 15:32 ]
Hova vezethet a vakcinanacionalizmus? - illusztráció
2020. NOVEMBER 21.
[ 18:16 ]
(Budapesti tudósítónktól) Magyarország számára a jelenlegi helyzetben nem elfogadható az uniós költségvetés, így a jogával élve jelezte, ha a mostani megszövegezés marad, akkor vétózni fog. Ez pedig amolyan utolsó mentsvár, igen rossz üzenete van, de egyes esetekben nincs kiút, vétózni kell. Mert az EU továbbra is...
2020. NOVEMBER 17.
[ 19:56 ]
Ellentétben az etnikai kisebbségek szavazataival, a vallásos amerikaiak voksai nem okoztak meglepetést a novemberi elnökválasztáson. A korábbiakhoz képest csak minimálisan változott a hívők szavazatainak megoszlása. Ám a végeredményt eldöntő csatatér-államokban akár ezen a kis változáson is múlhatott Biden...
2020. NOVEMBER 17.
[ 18:01 ]
Sokféle hír érkezik az Egyesült Államokból a legutóbbi elnökválasztás furcsaságairól. Halottak tömegesen járultak az urnákhoz. Félanalfabéta, mélyszegénységben élő választókat buszoztattak tömegével a választóhelyiségekbe, sőt, még kitölteni is segítettek nekik a szavazólapokat. Tömegével érkeztek...
2020. NOVEMBER 17.
[ 9:43 ]
Beolvasás folyamatban