Tükör
A WHO felelősségvállalásra szólította fel a fiatalokat

Az új koronavírus terjesztésében való felelősségük vállalására szólította fel a nyári vakáció idején társas rendezvényeket, bárokat látogató fiatalokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója, miközben világszerte terjed a járvány, a halálos áldozatok száma már meghaladta a 700 ezret.

Michael Ryan emlékeztetett, hogy a járvány kezdetén a Covid-19-et a felnőttek - különös tekintettel az egészségügyi gondokkal küzdők - betegségének tekintették, de amint a fiatalok reintegrálódnak a társadalomba, nyilvánvaló, hogy a vírus terjedésének eszközévé válhatnak.

Michael Ryan irreálisnak nevezte népes sportesemények rendezését azokban az országokban, ahol helyi szinten fertőz a vírus.

Maria Van Kerkhove, a WHO-nak a világjárvány kezeléséért felelős részlegének a vezetője emlékeztetett, hogy a kutatások szerint 10-20 százaléknyi fertőzött a felelős a vírus továbbadásának 80 százalékáért.

A SARS-CoV-2 nevű vírus a világban 18.585.774 embert fertőzött meg szerda estig, a halálesetek száma 701.665, a gyógyultaké pedig 11.176.535 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött (4 775 621) és haláleset (156 906). New York város egészségügyi vezetője, Oxiris Barbot lemondott, Bill de Blasio polgármester szerinte rosszul kezelte a koronavírus-járványt. Az amerikai metropoliszban több mint 20 ezer ember halt bele a vírus okozta Covid-19-betegségben.

Olaszországban az előző napihoz képest a kétszeresére, 384-re nőtt az elmúlt 24 óra alatt koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma, és tízen meg is haltak a szövődmények miatt - jelentették be szerdán Rómában. Az országban többségükben tünetmentesen megbetegedettek száma összesítve 248 803-ra nőtt, az elhunytak száma 35 181-re emelkedett. Az intenzív osztályon kezeltek 41-en vannak, ami nem változott az elmúlt három napon. A megállapított új fertőzések számának a növekedése részben annak tudható be, hogy a korábbi napokhoz képest több, összesen 56 451 tesztet végeztek el - közölte az egészségügyi minisztérium.

Spanyolországban az új fertőzéseket tekintve ismét megdőlt az elmúlt két hónapban feljegyzett napi rekord. Egy nap alatt 1772 új fertőzést állapítottak meg, ami a legmagasabb adat azóta, hogy júniusban enyhítettek a járványügyi korlátozásokon. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában azonban csak egy ember halt bele a betegségbe. A fertőzöttek összesített száma 305 767-ra emelkedett.

Brit parlamenti képviselők szerint súlyos hibákat követett el a kormány a koronavírus-járvány kezdetén. A honatyák Boris Johnson kabinetjének teljesítményét jelentésben értékelték. A dokumentum szerint "erőteljesebb kezdeti intézkedésekkel valószínűleg le lehetett volna lassítani a ragály terjedését". Nagy-Britanniában szerdán 892 új fertőzöttet jelentettek, az előző napi 670-nek szemben. Az előző napi 65 új halálesettel szerdán már 46 364-et halálos áldozata volt a betegségnek, a fertőzöttek száma meghaladta a 307 ezret.

Vesztegzár alá helyeztek egy turistahajót szerdán a norvégiai Bodoe kikötőjében, miután egy korábbi utasnak pozitív lett a koronavírus-tesztje. A tájékoztatás szerint a hajó 123 utasa és 85 fős személyzete további utasításig nem szállhat partra.

Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője továbbra sem javasolja a koronavírus-járvány ellen maszkok viseletét. A 10 millió lakosú Svédországban keddig 5747-en haltak meg a járvány miatt, és 81 ezer 181-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól. Stockholm nem vezetett be korlátozásokat a járvány tetőpontján sem, és maszkviseletet sem javasolt a lakosságnak. Hagyományos formában, egészségügyi szabályok betartásával, de szájmaszk kötelező használata nélkül kezdődik szeptemberben az oktatás a lengyelországi iskolákban. Lengyelországban szerdán 640 új koronavírus-fertőzést mutattak ki. Az országban 13 468 az aktív esetek száma, a járvány március eleji kitörése óta megfertőződött 48 789 ember közül 35 321-en felgyógyultak. Eddig 1756 koronavírusos beteg hunyt el, az utóbbi 24 óra alatt tizennyolc.

Rekordszámú, 5091 koronavírus-fertőzött beteg volt szerdán reggel Csehországban. Március elseje óta 17 286 ember kapta meg a kórt, az áldozatok száma 383 volt.

Romániában szeptember 14-én kezdődik a tanév, a legtöbb településen megnyílnak az iskolák, a fertőzöttebb településeken azonban a távoktatás bevezetéséről dönthet a megyei járványügyi operatív törzs. Az országban ismét több mint 1300 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak egy nap alatt, így szerdán meghaladta a 25 ezret az ismert aktív esetek száma. Az utóbbi 24 órában 41 beteg halt meg, így 2500 fölé emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Szerbiában keddről szerdára 26 451-ről 26 738-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden hét újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 605-re emelkedett.

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett. Ukrajnában a fertőzöttek száma 75 490 az elhunytaké pedig 1788.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 5204-gyel 856 264-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma. Ausztrália második legnépesebb tagállamában, Victoriában rekordokat dönt a koronavírus-járvány: szerdára egy nap alatt 725 új, bizonyított fertőzöttet jegyeztek fel, ami eddig a legtöbb, és 15-en haltak meg a ragály miatt, amire még szintén nem volt példa. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
A határról irány a covid-kórház - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:11 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A világméretű koronavírus-járvány, amely hónapok óta foglalkoztatja a világot, sok negatív következménye mellett arra is felhívta a figyelmünket, hogy milyen fontos az egészségünkre vigyázni és azt gondozni. Erre a nagy igazságra nekem sajnos már a járvány előtt rá kellett jönnöm. Fájdalmas felismerés volt. Tavaly...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 13:02 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 10:33 ]
Beolvasás folyamatban