Tükör
Állampolgárság befektetésért: Egyre több gazdag fektet montenegrói és ciprusi útlevélbe a koronavírus miatt

Montenegró és Ciprus a fő célpont, de minden olyan ország szóba jöhet, ahol alacsony a fertőzöttség és jó az orvosi ellátás.

A járvány kitörése óta 49 százalékkal többen érdeklődtek a Henley&Partners tanácsadócégnél, amely gazdagokat segít különböző országok útleveleihez. Ne gondoljunk illegális ügyekre, hiszen sok állam ad okmányokat – az angolban citizen-by-investment programnak (CIP) nevezik, azaz állampolgárság befektetésért –, ha az érdeklődő megfelelő összeget fektet be az országban.

A folyamat nem új, de korábban az adóelkerülés céljából vásároltak útlevelet, vagy azért, hogy diverzifikálják a portfoliójukat, illetve néha szerepet játszott az is, hogy milyen a szóban forgó országban az egészségügy, illetve az oktatás színvonala, addig most a koronavírus miatt pörgött fel az üzletág, az említett tanácsadócégnél például 42 százalékkal nőtt a megindított ügyek száma.

A legfőbb célpontoknak most Montenegró és Ciprus számít, de Málta is a legkeresettebbek között van. Persze az árak is különböznek: Cipruson például 2,5 millió dollárt kell befektetni, de ezért uniós útlevelet kapnak a kiváltságosok, amivel szabadon lehet utazni a világban. Montenegró jóval olcsóbb, mert az ország még nem tagja az EU-nak: ott „csak” 294 ezer dollár a belépő ára.

Ugyancsak népszerű Új-Zéland, ahol legutóbb 100 nap elteltével találtak új koronavírus-fertőzöttet. "A legtöbben azt csinálják, hogy létesítenek egy biofarmot 10 millió új-zélandi dollárért. Ezért megkapják az útlevelet, és lesz egy hely is a világban, ahova szükség esetén el lehet menekülni a járvány elől" – nyilatkozta Dominic Volek, a tanácsadó cég vezetője a CNN-nek, aki szerint a gazdagok nem 5-10, hanem inkább 100 évre terveznek, így a következő világjárványokat figyelembe véve döntenek. És az is ezen országok mellett szól, hogy az általános vélekedés szerint a kisebb országok jobban tudják kezelni a vírusválságot: több népszerű karibi országban alig voltak eddig fertőzöttek. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
A határról irány a covid-kórház - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:11 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A világméretű koronavírus-járvány, amely hónapok óta foglalkoztatja a világot, sok negatív következménye mellett arra is felhívta a figyelmünket, hogy milyen fontos az egészségünkre vigyázni és azt gondozni. Erre a nagy igazságra nekem sajnos már a járvány előtt rá kellett jönnöm. Fájdalmas felismerés volt. Tavaly...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 13:02 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 10:33 ]
Beolvasás folyamatban