Tükör
Királyfi és partnere

(Budapesti tudósítónktól)

Ritkán látható aktivitást eredményezett a nagyon modern, a genderelméletileg roppant előremutató mesekönyv megjelenése a magyar piacon, ilyen hatalmas reklámot egyetlen könyv se kapott. Mondani sem kell, nem is meglepő a botrány, hiszen egy nagyon tudatos akció eredménye a Meseország mindenkié piacra dobása, mégpedig úgy, hogy előre elkészített válaszokkal tud a szerző egyesület védekezni.

Az alapvető álláspontjuk szerint semmi gond nincs a mesék átírásával, újragondolásával, hiszen ez egy ártatlan mesekönyv, s jó, ha a kicsik hallanak az olyan, a szerzők szerint fontos ügyekről, mint a LGBTQ-közösség létezése, meg a hasonlók. Ugyanis ez egy olyan csapat, amelyet folyamatosan elnyomnak, és így összefogtak és minden területen láthatóvá akarják tenni magukat. Ez persze szíve joga minden szervezetnek, a sakkozók vagy a lótenyésztők is szeretnék uralni a Földet, de itt azért súlyosabb kérdésekről van szó. Ugyanis itt érzelmekkel játszunk, s természetesen egyetlen mese se úgy épül föl, hogy a végén a jók veszítenek, a gonosz pedig győzedelmeskedik. Ebben a helyzetben egyértelműen kell fogalmazni, vannak jók és rosszak. Nincsenek félig rendes karakterek, épp ez a lényege, az erkölcsi tanulság. A mesehősök nem emberek, hanem szimbólumok. A farkas nem egy állat, hanem a gonosz lélek, Piroska a kísértő által megkörnyékezett, veszélyben levő nő, a sárkány a mindent elemésztő Pokol. Ezt érzi minden kisgyerek, teljesen szükségtelen magyarázni. A sárkány nem lehet jó, a farkas sem, s a boszorka egyetlen lehetősége a megsemmisülés a mese végén.

A roppant fiatal, de nagyon dinamikusan fejlődő LGBTQ-mozgalom viszont nem tud egyértelműen jókat és rosszakat meghatározni a meséiben. Mert ez nem egy egységes tömb, csak annak akar tűnni. Egyetlen közös pont van bennük, hogy nem heteroszexuálisok, de a betűszó egyes elemei teljesen eltérő céllal bírnak. Már nagyon régen nem magánjellegű, érzelmi kérdések ezek, azokat mindenki önmaga elrendezi. Ez politikai ügy és rengeteg pénzről szól, elég csak utalni a Meseország mindenkié könyv anyagi hátterére, no meg a Marvel-képregények meleg karakterére, s az összes ilyen jellegű, nagyon trendi átalakulásra. Ha nincsenek nemek, mindenki az, aminek érzi magát, akkor az a transzneműek számára nem opció, hiszen ők konkrétan azért küzdenek, hogy egy bizonyos nemet elhagyva a másik nem képviselőjének ismerjék el őket. Számukra igenis létezik a biológiai nem, harcosan hirdetik a nők és férfiak különbözőségét. A társaság első számú rebellis csapata, a queereké (amelynek elmagyarázása még felnőtteknek is szinte lehetetlenség, nemhogy ötéves kissrácokkal próbálja az ember megértetni) azzal tüntet, hogy ők nem heteroszexuálisok, de nem melegek, leszbikusok, transzneműek, interszexuálisok vagy aszexuálisok, vagy éppenséggel azok, ma péntek van, holnap már más is lehetek. Igencsak nehéz őket egy platformon elképzelni azokkal, akik határozott álláspontot képviselnek ezen a téren. Ma persze még nem történt meg a teljes elszakadás, ahhoz nagyon kicsi és fiatal ez a mozgalom, de a törésvonalak már látszanak. Lehet ugyanis valaki nagyon liberális és melegpárti, amellyel könnyen vérig tudja sérteni például a transzneműeket, esetleg a feminista érzelmű leszbikusokat azzal, hogy őket nem emeli első helyre az elnyomott közösség tagjai között, vagy épp a meleg férfiakat haragítja magára, ha őket férfi mivoltuk miatt nevezi arrogáns macsóknak.

Lehet, hogy el fog jutni a közösség a törésig, de az átalakulás folyamatos, éppen az ellentétes érdekek miatt. Egyes csoportok ideiglenesen felemelkednek, majd összezuhannak, szétesnek, s akkor még nem is beszéltünk a személyes ambíciókról, hiszen igen fontos, hogy Londonból vagy Los Angelesben van-e a legfontosabb irányítóközpont, hová küldik a támogatásokat, s ki osztja szét a szétosztanivalót. A sztorihoz hozzátartozik, hogy a mozgalom kezdeténél még GLBT-nek hívták, minthogy a legtöbb aktivista homoszexuális férfi, így egyértelmű volt, hogy ők állnak az egész csoport élére. De akkor még nem tudták, mivé válik a világ, és milyen támadható a betűszó sorrendje. Vagy éppenséggel sejtették, s épp ezért olyan borzasztó izgalmas számukra, hogy milyen őrült sikeres ez az egész vállalkozás.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2020. OKTÓBER 4. [ 17:56 ]

Értelmesebb lett volna halkabb, okosabb kampányt folytatni a mesekönyv ellen ... Mióta Dúró Dóra ledarálta a mesekönyvet, olyan információk láttak napvilágot, hogy a könyv a hazai eladási listák élén van ... Még rásegít a mai demonstráció is ... Ez a cikk sem tántorít el senkit a megvásárlásától, inkább motiváló, felébreszt egy kíváncsiságot, hogy mi az, amitől ennyire bepánikoltak?


Ingyenebéd - illusztráció
2020. OKTÓBER 19.
[ 17:02 ]
Ízelítőt kapott Magyarország abból, milyen is lehet két év múlva a küzdelem a parlamentért. Persze ez most itt kicsiben, Borsod megyében történt, annak is egy kistérségében, Tiszaújváros és környékén. Az eredmény ismert, Koncz Zsófia, a tragikus körülmények között meghalt Koncz Ferenc fideszes parlamenti képviselő...
2020. OKTÓBER 12.
[ 8:37 ]
Azok, akik ma 67 évesek, várhatóan átlagban 82 évet fognak élni, azok viszont, akik két évvel ezelőtt születtek, sokkal rövidebb várható életkorral vágnak neki az életnek, Belgrádban 76 év, Vajdaságban 72 év a várható életkora a 2018-as születésűeknek. A meglehetősen lehangoló számítások az Európai Statisztikai...
2020. OKTÓBER 11.
[ 16:48 ]
Szerbiában évente 80 ezer tonna ruhaneműt adnak el, vagyis lakosonként majdnem 12 kilót. Legalábbis ezt mutatta a ruházat életciklusával kapcsolatos első hivatalos szerbiai felmérés eredménye, amelyet a Környezetjavító Központ (Centar za unapređenje životne sredine) végzett. Legtöbbet harisnyából és...
2020. OKTÓBER 10.
[ 20:35 ]
Beolvasás folyamatban