Tükör
Évente 80 ezer tonna ruhaneműt vásárolunk

Szerbiában évente 80 ezer tonna ruhaneműt adnak el, vagyis lakosonként majdnem 12 kilót.

Legalábbis ezt mutatta a ruházat életciklusával kapcsolatos első hivatalos szerbiai felmérés eredménye, amelyet a Környezetjavító Központ (Centar za unapređenje životne sredine) végzett.

Legtöbbet harisnyából és harisnyanadrágból vásárolunk (8,3 darabot), ezt követi az alsónemű, a bugyi és férfi alsónadrág (7,6 darab), a női és férfi atléta trikó (5,4 darab). Egyéb ruhaneműt, inget, blúzt, ruhát, nadrágot, farmert valamivel ritkábban vásárolunk, úgy 2-3 darabot évente, míg kabátot, dzsekit és speciális célú ruhadarabokat (síruhákat, öltönyöket, nyakkendőket, fürdőköpenyeket) még ennél is ritkábban.

A felmérés eredményei szerint a szerbiai polgárok ruhaneműt leginkább a nemzetközi márkákat árusító üzletekben (60,5 %), a turkálókban, azaz a second hand üzletekben (16,2 %), illetve a hazai gyártók termékeit árusító üzletekben vásárolnak. A vásárlók kevesebb, mint 10 százaléka dönt az online vásárlás mellett.

A megkérdezettek 54,5 százaléka számára a döntő fontosságú a ruházat minősége, míg 41,2 százalékuk számára az ár a legfontosabb tényező. Öltözéket kimondottan az aktuális divat miatt csak a megkérdezettek 4,3 százaléka vásárol.

A megkérdezettek közül majdnem minden harmadik egy évesnél nem idősebb nadrágot, farmert, melegítőt és atlétatrikót visel. Ez a tény azért aggasztó, mert egy póló legyártásáig 2700 liter vizet használnak el, egy farmernadrág elkészítéséhez pedig nem kevesebb, mint 10 ezer liter vízre van szükség, áll a közleményben.

Az eredmények szerint a legrövidebb ideg a harisnyákat illetve zoknikat (14 hónap) és az alsóneműt (20 hónap) viseljük, miközben a a megkérdezettek 73,1 százaléka kevesebb mint egy évig hordja a megvásárolt harisnyát. Hasonló a helyzet a férfi és női fehérneművel is, amelyet a megkérdezettek 57,5 illetve 48,4 százaléka kevesebb mint egy évig hord.

A leghosszabb ideig a szerbiai polgárok az olyan speciális öltözékeket hordják, mint a síruha, aminek az élettartama 58 hónap, ezt pedig a kabátok és fürdőköpenyek követik, amiből átlagban 52 havonta vásárolunk újat.

Ha a felmérés egészét nézzük és valamiféle átlagot akarunk kifejezni, akkor azt kell mondani, hogy a szerbiai átlagpolgár a legtöbb fajta ruházatot 30-40 hónapig hordja.

Amikor pedig valamilyen okból úgy érezzük, hogy nem szeretnénk tovább hordani az adott ruhadarabot, akkor a megkérdezettek 55 százaléka a legszívesebben elajándékozza azt, 16 százalékuk a szekrényben őrizgeti tovább, 16 százalékuk pedig továbbadja. A legkisebb azoknak az aránya (2,2 %), aki úgy dönt, hogy eladja, 7 százalék azok aránya, akik elcserélik megunt ruhadarabjukat, majdnem 4 százalékuk viszont úgy dönt, hogy a szemétbe dobja.

A megkérdezettek valamivel kevesebb mint fele (49 százaléka) előtt ismertek azok a körülmények, amelyek közepette a legtöbb, ipari méretekben előállított ruhadarab készül. Azonban csak minden harmadiknak van némi betekintése a divatipar energiapazarlásába.

Noha egyesek hajlamosak olyan következtetéseket levonni, miszerint a nők az élen járnak a ruhák vásárlásában, ezek elhamarkodott következtetések, ugyanis a felmérés kimutatta, hogy az egyes vásárolt darabok számának minimális eltérésein kívül mindkét nem azonos átlagot mutat, így arra lehet következtetni, hogy nem a vásárló neme határozza meg a vásárlás mértékét. Az pedig végképp elgondolkodtató, hogy a felmérés eredményei szerint az egyes ruhadarabokat a férfiak rövidebb ideig hordják, mint a nők.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a közvélemény még távolról sem ismeri a gyors divat sokféle társadalmi és erkölcsi ellentmondását, valamint a környezetre gyakorolt ​​katasztrofális következményeit, ezért nagyon fontos, hogy érzékenyebbé és tudatosabbá váljon az, hogy az úgynevezett “gyors divat” jelensége mit is foglal magába, áll a felmérés eredményeiről szóló közleményben.

Az egyes ruházati cikkek életciklusának kutatását Szerbiában 2020. július 27. és augusztus 10. között végezték, és 1889 válaszadó vett részt benne.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Érdekek hálózata - illusztráció
2020. OKTÓBER 31.
[ 8:56 ]
A reformáció emléknapja - illusztráció
2020. OKTÓBER 31.
[ 8:23 ]
Így nő a magyar futball presztízse - illusztráció
2020. OKTÓBER 29.
[ 14:15 ]
Köszönjük, elnök úr! - illusztráció
2020. OKTÓBER 29.
[ 9:15 ]
Az EU jövő tavasszal eltörli a téli és a nyári időszámítást, a tagállamok maguk dönthetnek, melyiket választják. Ha a télinél maradnak, most vasárnap tekertik utoljára az óramutatókat. Jókora keveredés lehet a vége. Az Európai Unió tavaly határozott az évenként kétszer esedékes óraátállítás 2021-es...
2020. OKTÓBER 24.
[ 19:30 ]
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe. A budapesti...
2020. OKTÓBER 23.
[ 8:37 ]
Az elemző szerint nagy meglepetés az, hogy Ivica Dačić lesz a parlament elnöke, de véleménye szerint ez még jó is lehet, hiszen a szocialisták vezetője komoly politikai múlttal rendelkezik. A leendő kormány összetételének kialakításakor az elsődleges cél nem az volt, hogy az SNS, és annak vezetője megmutassa...
2020. OKTÓBER 21.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban