Tükör
Rövidül az elkövetkező generációk várható életkora, Vajdaságban lesz a legrövidebb
Betűméret:             

Azok, akik ma 67 évesek, várhatóan átlagban 82 évet fognak élni, azok viszont, akik két évvel ezelőtt születtek, sokkal rövidebb várható életkorral vágnak neki az életnek, Belgrádban 76 év, Vajdaságban 72 év a várható életkora a 2018-as születésűeknek.

A meglehetősen lehangoló számítások az Európai Statisztikai Intézet, az Eurostat legutóbbi adataiból következnek, a felmérés az európai országokban várható átlagéletkort dolgozta fel.

A Szerbiára vonatkozó felmérés azt mutatja, hogy a nők mindkét fent említett kategória esetében a férfiaknál tovább fognak élni, régiótól függően átlagban kettőtől öt évig terjedően, írja a Blic.

Ha a 2018-ban született gyerekekről van szó, a felmérés szerint a Belgrádban élők fognak legtovább élni (76,3 év), míg a legrövidebb várható életkora a Vajdaságban élőknek lesz (75,2). A férfiaknál a belgrádi 74,4 és a vajdasági 72,5 között mozog az átlag, a nőknél pedig a belgrádi 79,4 és a Dél- és Kelet-Szerbiában várható 77,7 éves átlagéletkor között.

Másfelől azok, akik 1953-ban születtek, tehát akik 2018-ban 65 évesek voltak, Belgrádban várhatóan még 16,8 évet, Vajdaságban pedig még 15,5 évet fognak élni. Az ugyanilyen korú EU-s állampolgárok 65 éves koruk után még várhatóan átlagban 20 évet fognak élni. Vagyis összesen 85 évet. A leghosszabb átlagéletkorra a madridiak és a párizsiak számíthatnak, ahol 88 év a várható átlagéletkor.

A 65 utáni legrövidebb átlagéletkorra a bolgárok számíthatnak, ott várhatóan 80 év körül alakul.

A nők esetében a leghosszabb átlagéletkorra számítható tíz európai régió mindegyike Spanyolországban és Franciaországban volt. A spanyol fővárosban a nők várható átlagéletkora 88,1 év.

A harvardi egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport szerint öt olyan egészséges szokás van, ami a hosszabb és jobb minőségű életet biztosítja, ez pedig a nők esetében legalább plusz 14 évet, míg a férfiaknál 12 évet jelent. Ezek közé az egészséges szokások közé tartozik a túlnyomórészt növény alapú, zsírszegény táplálkozás. Heti néhány órás mérsékelt mozgás és a testsúly kordában tartása ugyancsak hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ehhez jön még a dohányzás kerülése és a nők esetében a napi egynél, férfiak esetében pedig a napi kettőnél nem több alkoholtartalmú ital elfogyasztása. Ha pedig ez a mennyiség jófajta vörösbor, akkor kifejezetten használ.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar költészet napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
A mai nap (öröm)híre Szerbiában: jön a Louis Vuitton! Az egyik belgrádi bulvárportál egyenesen így címezte a remek hírt: Louis Vuitton Szerbiába jön! Vučić elnök minden hölgyet boldoggá tett. De tényleg. Mert azért ez valóban nem mindennapi hír lehet, ha már az ország elnöke azon melegében, még Párizsból, a...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 18:13 ]
Vezető ukrán tisztek szerint az F-16 vadászgépek késve és rendszertelenül fognak megérkezni, pedig már 2023-ban szükség volt rájuk. Megtörténhet, hogy idén már nem is lesz értelme a bevetésüknek. „Minden fegyvernek megvan a maga ideje. Az F-16-os vadászgépekre 2023-ban lett volna szükség” – mondja egy ukrán katonai...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 16:11 ]
Magyar Péter három hete jelentette be, hogy indulni szeretne a bő két hónap múlva esedékes európai parlamenti választáson. Amikor feltűnt a színen politikai aktorként, úgy tűnt, a konzervatív–jobbközép tábort vette célba; azt aprítaná, szalámizná lefelé az érdekeinek megfelelően. A közvélemény-kutatások szerint...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 17:35 ]
Beolvasás folyamatban