Tükör
Rövidül az elkövetkező generációk várható életkora, Vajdaságban lesz a legrövidebb

Azok, akik ma 67 évesek, várhatóan átlagban 82 évet fognak élni, azok viszont, akik két évvel ezelőtt születtek, sokkal rövidebb várható életkorral vágnak neki az életnek, Belgrádban 76 év, Vajdaságban 72 év a várható életkora a 2018-as születésűeknek.

A meglehetősen lehangoló számítások az Európai Statisztikai Intézet, az Eurostat legutóbbi adataiból következnek, a felmérés az európai országokban várható átlagéletkort dolgozta fel.

A Szerbiára vonatkozó felmérés azt mutatja, hogy a nők mindkét fent említett kategória esetében a férfiaknál tovább fognak élni, régiótól függően átlagban kettőtől öt évig terjedően, írja a Blic.

Ha a 2018-ban született gyerekekről van szó, a felmérés szerint a Belgrádban élők fognak legtovább élni (76,3 év), míg a legrövidebb várható életkora a Vajdaságban élőknek lesz (75,2). A férfiaknál a belgrádi 74,4 és a vajdasági 72,5 között mozog az átlag, a nőknél pedig a belgrádi 79,4 és a Dél- és Kelet-Szerbiában várható 77,7 éves átlagéletkor között.

Másfelől azok, akik 1953-ban születtek, tehát akik 2018-ban 65 évesek voltak, Belgrádban várhatóan még 16,8 évet, Vajdaságban pedig még 15,5 évet fognak élni. Az ugyanilyen korú EU-s állampolgárok 65 éves koruk után még várhatóan átlagban 20 évet fognak élni. Vagyis összesen 85 évet. A leghosszabb átlagéletkorra a madridiak és a párizsiak számíthatnak, ahol 88 év a várható átlagéletkor.

A 65 utáni legrövidebb átlagéletkorra a bolgárok számíthatnak, ott várhatóan 80 év körül alakul.

A nők esetében a leghosszabb átlagéletkorra számítható tíz európai régió mindegyike Spanyolországban és Franciaországban volt. A spanyol fővárosban a nők várható átlagéletkora 88,1 év.

A harvardi egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport szerint öt olyan egészséges szokás van, ami a hosszabb és jobb minőségű életet biztosítja, ez pedig a nők esetében legalább plusz 14 évet, míg a férfiaknál 12 évet jelent. Ezek közé az egészséges szokások közé tartozik a túlnyomórészt növény alapú, zsírszegény táplálkozás. Heti néhány órás mérsékelt mozgás és a testsúly kordában tartása ugyancsak hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ehhez jön még a dohányzás kerülése és a nők esetében a napi egynél, férfiak esetében pedig a napi kettőnél nem több alkoholtartalmú ital elfogyasztása. Ha pedig ez a mennyiség jófajta vörösbor, akkor kifejezetten használ.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Érdekek hálózata - illusztráció
2020. OKTÓBER 31.
[ 8:56 ]
A reformáció emléknapja - illusztráció
2020. OKTÓBER 31.
[ 8:23 ]
Így nő a magyar futball presztízse - illusztráció
2020. OKTÓBER 29.
[ 14:15 ]
Köszönjük, elnök úr! - illusztráció
2020. OKTÓBER 29.
[ 9:15 ]
Az EU jövő tavasszal eltörli a téli és a nyári időszámítást, a tagállamok maguk dönthetnek, melyiket választják. Ha a télinél maradnak, most vasárnap tekertik utoljára az óramutatókat. Jókora keveredés lehet a vége. Az Európai Unió tavaly határozott az évenként kétszer esedékes óraátállítás 2021-es...
2020. OKTÓBER 24.
[ 19:30 ]
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe. A budapesti...
2020. OKTÓBER 23.
[ 8:37 ]
Az elemző szerint nagy meglepetés az, hogy Ivica Dačić lesz a parlament elnöke, de véleménye szerint ez még jó is lehet, hiszen a szocialisták vezetője komoly politikai múlttal rendelkezik. A leendő kormány összetételének kialakításakor az elsődleges cél nem az volt, hogy az SNS, és annak vezetője megmutassa...
2020. OKTÓBER 21.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban