Tükör
A nagy kampány

(Budapesti tudósítónktól)

Ízelítőt kapott Magyarország abból, milyen is lehet két év múlva a küzdelem a parlamentért. Persze ez most itt kicsiben, Borsod megyében történt, annak is egy kistérségében, Tiszaújváros és környékén. Az eredmény ismert, Koncz Zsófia, a tragikus körülmények között meghalt Koncz Ferenc fideszes parlamenti képviselő leánya indult és nyert, legyőzve kihívóját, a teljes baloldal által támogatott Bíró Lászlót.

Az ellenzéki jelölt személye ugyanakkor nem bizonyult tökéletes választásnak. Bíró egyáltalán nem tűnt hitelesnek és profinak sem, annyit tudott felmutatni, hogy nem fideszes, azaz ő amolyan szimbólumként szerepelt, s erre is koncentráltak az ellenzékiek kampányuk során. Üzenetük szerint teljesen mindegy, ki indul egy képviselői helyért, csak ne a kormánypártok színeit viselje, onnantól kezdve pedig működni fog a dolog, a szavazók odateszik az x-et a furcsa jelöltek neve mellé is. Pedig ez egyáltalán nem tűnik sikeres útnak. Bíróra szavaztak az egyértelműen baloldali érzelműek, a hagyományosan Fidesz-ellenesek, a csalódottak, de messze nem olyan mértékben, mint az Gyurcsány Ferencék elképzelték. Vagy mert nem olyan nagy a csalódottság, mint azt ők Budapesten elképzelték, vagy mert vállalhatatlan volt a szélsőjobboldaliból baloldalivá változott, bizarr személyiségű Bíró László. A gúnyos, antiszemita kiszólásai, valamint a korábbi pénzügyi visszaélései nem azt igazolták, hogy rá kellene bízni a kistérség képviseletét az Országházban. Erre a baloldal fenegyereke, a lassan mindenkit magára haragító, teljesen fékevesztett Hadházy Ákos független képviselő is megmondta, hiba volt olyan embert indítani, aki önmagára költötte az ötvenmilliós uniós támogatást. Ezzel pedig nem lehet nem egyetérteni.

Nagyon komoly kérdés, hogy 2022-re változik-e valamit a baloldal stratégiája. Az eleve halva született összefogás nehezen tud másként működni, kompromisszumcsokor eredményeként tud kijelölni egy-egy személyt, aki majd szembeszáll a kormányzat jelöltjével. De ha a borsodi időközi választáson a sok baloldali párt egyedül Bíró Lászlót tudta felmutatni, mint mindenki számára elfogadható közös jelöltet, vajon mire számíthat a többi régió? Ahogy Hadházy kiemelte, így semmi értelme az összefogásnak, hiszen ez így csak bukáshoz vezethet. Borzasztó kevés a komolyan vehető szakember a baloldal háza táján, s nem csak szakmai hiányosságok, de hitelességi és személyiségbeli problémák is adódnak, márpedig az említett kompromisszumok miatt számos olyan jelölt-aspiráns is kiesik a rostán, akik esetleg labdába rúghatnának, csak valamely kisebb-nagyobb párt a szivárványpalettán valamilyen okból nem járul hozzá az induláshoz. Ez pedig érdeksérelmet jelent, összekap a túlzottan is színes, egyben túlságosan is egyívású csapat, az eredmény pedig Bíró László lesz, aki nem tud nyerni.

Miként mindenhol, itt is a siker mindenkié, a kudarcot pedig a sokszereplős önkéntes koalíció egyetlen tagja se fogja felvállalni. Mindenki úgy érzi, ő megtett mindent, ami tőle telt, de a többiek hibáztak, és amúgy is, nem is volt jó ötlet Bíró Lászlót indítani, már régóta mondja. Másfél év múlva 106 szavazókörben kell olyan jelöltet bemutatni, akik eséllyel indulnak a fideszes ellen, és ha a baloldal nyerni akar, akkor ők nem Bíró László szintű személyiségek legyenek, hanem igazi nagyágyúk. Ez így szinte teljesen elképzelhetetlen. A baloldali koalíció legfőbb rákfenéje épp Gyurcsány Ferenc fenyegető árnyéka, aki megeszi a többi pártot, és a koalíció valójában az ő Demokratikus Koalíciója lesz, mint az eredetileg is a tervek között szerepelt, a névválasztás is mutatja. De akarja-e belehajtani a fejét a Párbeszéd, a Jobbik, az MSZP vagy az LMP ebbe a halálos együttműködésbe? Nem akarja, de nem tehet mást. Túlságosan is gyengék külön-külön ezek a pártocskák, s pontosan tudják, hogy ott, a volt miniszterelnök mellett semmi jövője nincs szervezeteiknek.

Arról nem is beszélve, hogy nem tudni, vajon Gyurcsány Ferenc győzni akar-e. Lehet, hogy számára tökéletesen elég, hogy a baloldali térfelet lesöpri és begyűjti a sátra alá az életben maradt képviselőket és szervezetük roncsait. Akkor pedig viszlát, függetlenség, viszlát, egyéni tervek és jelöltek, onnantól a levitézlett kormányfő mondja meg, mit jelent a hazaszeretet és az uniós elkötelezettség, Gyurcsány Ferenc lesz a liberalizmus fokmérője az LMP-nél, amely most épp zöldpárt, a radikális jobboldaliságról ő határoz a Jobbiknál, s az ő nézetei szerint lesz baloldali az MSZP. Erről pedig sokat mesélhet mindenki, aki nem most megy először szavazni, 2022-ben.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2020. OKTÓBER 25. [ 3:08 ]

Aszt mondja "szeressétek egymást gyerekek.mert mindannyian a sir gyermekei lesztek " Black Sabbath


olvasó
2020. OKTÓBER 23. [ 12:03 ]

Nyaktiló? Ez volna a kívánatos EU-s demokrácia? És ezért kellene hinni a magyarországi ellenzéknek? Talán csak nem?


Érett Ifjú
2020. OKTÓBER 19. [ 20:48 ]

Lale, kivártam, de eddig nem sikerült összehoznia egyetlen konkrét érvet sem állításai alátámasztására. Kapzsinak, együgyűnek, hazaárulónak titulál embereket és még Ön van megsértődve. Így kell árkot ásni.


Lale
2020. OKTÓBER 19. [ 17:49 ]

Valahogy nem jut el az üzenet az agyukig.István az aki erőlködik hogy mindig jelen legyen.Akármennyit érvelek nem számít, csak fújják a magukét.Nem vagyunk kívülállók, igenis fontosak a Magyarországi események.Egyeseket maguktól kell megmenteni butaságuk okán!Most már tényleg pont a jelen témában!


istván
2020. OKTÓBER 19. [ 17:07 ]

München ! A "lekíbicelés" Lalenak szól az idézett hozzászólása miatt: Lale 2020. OKTÓBER 15. [ 20:35 ] "Hogy tovább léphessünk az óvodás mentalitáson, elvárom a kedves fórumozóktól, állítsanak ellenjelöltet.Támogassák ,hozzanak pozitív példákat.Olyan embert akinek a jelen körülmények között van reális programja értelmes alternatívát jelenthet.Akinek a játékban nincs játékosa az a kibic és mint mondják a kibic neve kuss!Állandó kritizálással csak egy helyben topogunk, egy kicsit már unalmas!"


München
2020. OKTÓBER 19. [ 14:19 ]

istván. A határon kívülieknek nem kevésbé fontos, hogy mi lesz Magyarországgal. Nem kell folyton "lekibicelni" minket. Nem tudjuk megszokni az ilyen gyurcsányoskodást. A korábbi hozzászólásaiból nem gondoltam, hogy egészen idáig jut.


istván
2020. OKTÓBER 19. [ 12:05 ]

Igen kimerítő a válaszod kedves Lale! Nem hagyod magad, küzdesz, hogy az EU ne akasszon a nyakunkba jármot, csak nem számolsz azzal, hogy esetleg nyaktiló alá taszítod nyakunk a nagy küzdelemben. De mit neked? Nem a te nyakadról szól a történet ... Szóval akkor te vagy a kíbic, akinek semmi sem drága ...


Lale
2020. OKTÓBER 19. [ 8:17 ]

Nem az én dolgom oktatni az együgyűket, akik azt hiszik hogy a pénz csak úgy jön, annak eredetéről, jellegéről és elosztási módjáról!Főleg akkor nem ha még akkor se ért belőle semmit! Annyit mondhatok, ha Magyarország kevesebbet kap a hazaárulóknak lesz köszönhető.


istván
2020. OKTÓBER 18. [ 17:50 ]

Kedves Lale és "Olvasó"! Jó lenne, ha megcáfolnák Érett Ifjú állításait. Nem kellene-e kompromisszumra törekedni a harc helyett az EU-val? Ha megcsapolják az EU-s pénzek folyósítását, a határon túl kevésbé fogják érzékelni mint a magyar társadalom, a magyar gazdaság. A szemellenzőt neked kell letenni Lale, és senkit ne kussoltass!


Lale
2020. OKTÓBER 18. [ 9:29 ]

A félreértésről annyit ,a mondandóm hogy a pénz irányatja minden gondolatát, ez elképesztő kapzsiság!


Lale
2020. OKTÓBER 18. [ 9:22 ]

Valami értelmezési hiba lehet.Sehol nem említettem bunkót!Másrészt egyáltalán nem képesek megérteni az érveket,Minden falra hányt borsó!


Érett Ifjú
2020. OKTÓBER 17. [ 12:25 ]

Lale, a bunkózás csak Önt minősíti, de próbáljon valamit cáfolni a leírtakból és azt támassza alá érvekkel. Sokkal értelmesebb lesz a vita. Vagy arra nem képes?


Lale
2020. OKTÓBER 16. [ 19:12 ]

Valaki vegye már el a bankót szegény ifjú szeme elől.A szemellenző és a bankó eltakarja a világot szegény szeme elől!


Érett Ifjú
2020. OKTÓBER 15. [ 20:51 ]

Olvasó, nyilvánvaló, hogy Orbán és megmaradt egy szüvetségese (most már V2 nem V4) sem időt, sem pénzt (főleg az EU-s pénzt) nem sajnál, hogy keresztbe tegyen azoknak, akiktől a pénzt követeli. Ez nem ideológiai harc, hanem erkölcstelenség. Ha valaki ennyire félti a nemzeti szuverenitást, akkor ki kell lépni az EU-ból, csakhogy akkor hiányozni fog a nem kicsi EU-s támogatás, annlékül pedig kiderül, hogy mégsem dübörög oly nagyon a holdudvar kezében lévő gazdasg.


olvasó
2020. OKTÓBER 14. [ 17:43 ]

Nyilvánvaló, hogy Soros és EU-s szövetségesei sem időt, sem pénzt nem sajnálnak, hogy a már megvásárolt vagy ezután megvásárolni kívánt magyarországi híveikkel megdöntsék Orbánékat. Ennek politikai eszköze a jogállamosdi is, aminek épp a joghoz van a legkevesebb köze. Ideológiai és hatalmi harc folyik a már korábban megtépázott nemzeti szuverenitásunk védelmezői és annak ádáz ellenzői között. Ez az ideológiai különbség megmutatkozik a kommentjeinkben is, és egymást aligha fogjuk tudni meggyőzni


Olvasó
2020. OKTÓBER 14. [ 11:07 ]

Még szerencse, hogy te tudsz a sorok (Sorosok) között is olvasni.


Lale
2020. OKTÓBER 14. [ 9:40 ]

Nem hogy csak nem felejtünk, napról napra találkozunk egy felelőtlen ígéret következményeivel.Úgy tűnik egyesek szemellenzővel járnak, csak azt látják amit eléjük tálalnak!


Lale
2020. OKTÓBER 14. [ 9:11 ]

Az a szánalmas hogy egyesek még hisznek ezekben az elcsépelt frázisokban.Az európai jog elvesztette hitelét 2015 ben amikor idegenek jogait forszírozta és ezzel százak életre való jogát vették el , de az áldozatok joga elfelejtődik, még bocsánatkérést sem kaptak.A veszélyeztetés büntetendő kategória de a politikusok immúnisak rá.Magyarországi példákat is említhetnénk, ahol az az áldozatok jogai nem számítottak!Beszélhetnénk ugyan így a demokráciáról is de felesleges.jaj nekünk az éretlen ifja..


Érett Ifjú
2020. OKTÓBER 13. [ 21:44 ]

Lale, Nem a bizonyítékok hiány, hanem az alapítók naivitása okozza a 7-es cikkely szerinti eljárásban tapasztalható tehetetlensége. Elképzelhetetlennek tartották, hogy valaki ne tartsa magát a jogállamiság elvéhez, ezért nem építettek be az alapszerződésbe megfelelő mechanizmusokat. Aztán jönnek a kicsi botcsinálta diktátorok, akik ezekre a joghézagokra alapozva sütögetik a pecsenyéjüket. Szánalmas.


olvasó
2020. OKTÓBER 13. [ 11:17 ]

Az ellenzék, bár ezt nem merte kimondani, a választók egy részének cigányellenességére alapozta győzelmi terveit, ezért kampányoltak a Jobbik rasszista jelöltje mellett. Közben az emberi jogvédők hallgattak, mint a csuka, és ez is bizonyítja tevékenységük pártpolitikai természetét és elvtelenségét. Ez érvényes EU-s tútoraikra is.


Lale
2020. OKTÓBER 12. [ 19:39 ]

Igen szomorú sokan még hisznek az EU pártatlan jogállamiságában.A 7-es cikkelyt se tudják lezárni mert nincs érdemleges bizonyítékuk a tehetetlenségük jele.Már sokan kezdik elveszíteni a hitüket ebben a szivárvány színű EU ban. Előbb utóbb megértik a pénzek elnyerési módját, ugyanis az célzott hitelere jön és beleegyezésük nélkül másra nem használható fel. Engedély kellett még a covid kezelésére való átcsoportosításra is.Az ellenzéknek mást is mutatni kellene azon kívül hogy váltsuk le Orbánt!


istván
2020. OKTÓBER 12. [ 16:40 ]

München! Nem vagyok az összeborulás híve. Mindenképp jó eséllyel indult a Zsófia, és éppen az lehet gondja a kormánypártnak, hogy 45,9 % ellene voksolt, inkább egy ördög, mint a Fidesz. Ha ennyi energiát fektettek a lejáratásba, az azt jelezheti, hogy van aggodalom. Nem mindenki híve a "harcos" retorikának az EU-val. A 7-es cikkely, az EU-s pénzcsap, az életszínvonal majd eldönti a választást '22-ben. Nnno meg a Covid ...


München
2020. OKTÓBER 12. [ 14:46 ]

istván. Miért nem állított az "összeborulás" már most jobb jelöltet? Direkt rosszat akart, hogy majd 2022-ben jobb jelölttel mutassa meg? Szerintem az öreg ördög is ennyit kapott volna, mert ez a 45,9 százalék nem rá (a jobbikos közös jelöltre), hanem a Fidesz ellen voksolt. Ha ilyeneket jutnának hatalomra, az jó lenne Magyarországnak?


istván
2020. OKTÓBER 12. [ 13:09 ]

Hmm, úgy tűnik, "A nagy kampány" azt sugallja, hogy a cikk része a Fidesz kampányának, talán oka is van. Ha egy ennyire rossz jelölt bezsebelte a szavazatok 45.9%-át, akkor nem lehet nyugodt a kormánypárt, ha az "összeborulás" egy jobb jelöltet állít '22-ben. Nagyon aktív volt a kormányhű média az ellenzéki jelölt lejáratásában.


Ez lehet az utolsó óraátállítás - illusztráció
2020. OKTÓBER 24.
[ 19:30 ]
A közelmúltban kezdett el kampányolni a Párbeszéd nevű párt az alapjövedelem ötletével. Ennek lényege az, hogy a magyar állampolgárok részesülnek az állam által összegyűjtött javakból, így családi állapottól, kortól és ilyen-olyan ügyektől függően bizonyos pénzt kapnak minden hónapban. A Párbeszéd szerint azért,...
2020. OKTÓBER 19.
[ 17:02 ]
Az ENSZ 1979-ben magyar javaslatra nyilvánította október 16-át az élelmezés világnapjává, az idén 41. alkalommal megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolására, és összefogásra ösztönözzön. A gazdag országokban évente 750 milliárd dollárnyi étel végzi a szemétben, az összegnek már...
2020. OKTÓBER 16.
[ 13:03 ]
Azok után, hogy a baloldal éveken át küzdött azért, hogy a budapesti Városligetben ne épülhessenek múzeumépületek, most érdeklődéssel olvasom, hogy luxusszállodát építenek a Ligetbe. Nekem személy szerint semmi kifogásom a szálloda ellen, csak a logikát nem értem: múzeum nem épülhet, de szálloda igen. És nem ez az...
2020. OKTÓBER 14.
[ 9:24 ]
Beolvasás folyamatban