Tükör
Élelmezési világnap: Már a kidobott ételek fele véget vethetne az éhezésnek

Az ENSZ 1979-ben magyar javaslatra nyilvánította október 16-át az élelmezés világnapjává, az idén 41. alkalommal megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolására, és összefogásra ösztönözzön.

A gazdag országokban évente 750 milliárd dollárnyi étel végzi a szemétben, az összegnek már a fele véget vetne a világ éhezésének – állapította meg David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme) vezetője.

Világszerte az élelmiszer közel egyharmada elvész vagy szemétbe kerül. Ez évente mintegy 1,3 milliárd tonna, melynek értéke majdnem egytrillió dollárnak felel meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Ha a trend folytatódik, az ételhulladék mennyisége 2030-ra évi 2,1 milliárd tonnára növekedhet.

Európában 88 millió tonna étel kerül a szemétbe évente, melynek értéke megközelíti a 143 milliárd eurót.

Szerbiában évente lakosonként 35 kilogramm élelmiszer végzi a szemétben

Az emberek otthonaiban képződő élelmiszerfelesleg legnagyobb része a szemetesben végzi. Az Európai Unió többi országához hasonlóan Magyarországon is ez teszi ki az élelmiszerveszteség legnagyobb hányadát. A legutóbbi adatok szerint Szerbiában évente 250.000 tonna végzi a szemétben, vagyis lakosonként mintegy 35 kilogramm.

Elgondolkodtató adat, hogy miközben a világban mobilapplikációk segítségével “gazdára” vagy inkább, éhes szájra találnak a vendéglátóipari létesítményekben felmaradó ételek, addig ezek az étkek (nem a maradékokról, hanem a vendégek számára előkészített, majd el nem adott adagokról van szó) nálunk ritka kivételektől eltekintve, a szemétben végzik. A szerbiai éttermek, gyorsétkezdék évente 120.000 tonna élelmiszert rendelnek, s ennek – kimondani is rossz – egyharmada a hulladékban végzi. Pedig nyilván itt is volna kinek adni. De hasonló a helyzet a nagy kereskedelmi láncoknál felszaporodó lejárt, vagy a lejárati idejéhez közelítő, ám még fogyasztható élelmiszerekkel is. Ugyanakkor a statisztikai adatok szerint az ország minden negyedik polgára küzd a napi betevő előteremtéséért.

Slobodan Krstović, a Naled környezetvédelmi egységének vezetője szerint a még felhasználható élelmiszer egy része is a szemétbe kerül, másfelől viszont az üzletek nagy része hajlandó lenne ezt jótékonysági adományként tovább adni. Amennyiben ennek lenne törvényes kerete.

“Az ilyen adományokat megfelelő adókedvezményeknek kellene kísérni és így évente akár 247 ezer tonna, fogyasztásra alkalmas élelmiszert tudnánk megmenteni. Ezek az élelmiszerbank adatai, a felmérések pedig arról tanúskodnak, hogy Szerbiában mintegy egymillió embernek nincs meg a napi háromszori étkezése”, magyarázta Krstović, aláhúzva, éppen ezért mielőbb törvények útján kellene rendezni az élelmiszeradományokkal kapcsolatos kérdéseket.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ez lehet az utolsó óraátállítás - illusztráció
2020. OKTÓBER 24.
[ 19:30 ]
A közelmúltban kezdett el kampányolni a Párbeszéd nevű párt az alapjövedelem ötletével. Ennek lényege az, hogy a magyar állampolgárok részesülnek az állam által összegyűjtött javakból, így családi állapottól, kortól és ilyen-olyan ügyektől függően bizonyos pénzt kapnak minden hónapban. A Párbeszéd szerint azért,...
2020. OKTÓBER 19.
[ 17:02 ]
Azok után, hogy a baloldal éveken át küzdött azért, hogy a budapesti Városligetben ne épülhessenek múzeumépületek, most érdeklődéssel olvasom, hogy luxusszállodát építenek a Ligetbe. Nekem személy szerint semmi kifogásom a szálloda ellen, csak a logikát nem értem: múzeum nem épülhet, de szálloda igen. És nem ez az...
2020. OKTÓBER 14.
[ 9:24 ]
Ízelítőt kapott Magyarország abból, milyen is lehet két év múlva a küzdelem a parlamentért. Persze ez most itt kicsiben, Borsod megyében történt, annak is egy kistérségében, Tiszaújváros és környékén. Az eredmény ismert, Koncz Zsófia, a tragikus körülmények között meghalt Koncz Ferenc fideszes parlamenti képviselő...
2020. OKTÓBER 12.
[ 8:37 ]
Beolvasás folyamatban